Други

Проф. Златимир Коларов със Специална награда за цялостно творчество

  21.06.2022 07:42             
Проф. Златимир Коларов със Специална награда за цялостно творчество

От Международния литературен конкурс „Изящното перо“

СОФИЯ. Свързаният с Пазарджик автор – проф. Златимир Коларов, получи  Специалната награда за цялостно творчество в Международния литературен конкурс „Изящното перо“ за 2021 г., организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, САЩ. В конкурса са участвали няколко хиляди творби и над хиляда български автори от Южна и Северна Америка, Австралия и Европа.

Отличието бе връчено на проф. Коларов на 4 юни в Българския културен център в столицата от Снежана Галчева – основател и председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго, САЩ и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и американския писател Дик Дерек – българин от Чикаго и вицепрезидент на същата Конфедерация.

А от 8 до 14 юни проф. Коларов бе един от двамата изявени български автори, поканени на литературно турне в Германия. През пролетта на 2021 г. от издателство ANTHEA – Берлин

издаде на немски език неговия сборник с разкази и новели

„Среднощни етюди”.  Той и Анжела Димчева, придружени от издателката Маргарита Щайн, представяха книгите си и разговаряха с наши сънародници от Немско-българското дружество – Дрезден, Българския културен институт – Берлин и Обществото Ars & Humanitas – Хамбург. Изявите включваха рецитал, мултимедия за творчеството на двамата автори и музикални интермедии.

Златимир Коларов е професор към Клиниката по ревматология на Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София и председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa. Пътят му в медицината започва в МБАЛ-Пазарждик и той не крие, че е дълбоко свързан с нашия град. Често се връща тук.

С художествена литература се занимава сериозно от години. Има издадени книги - повести, сборници с разкази и романи. Киноизкуството също го изкушава – пише сценарии и снима филми заедно със своята съпруга – режисьорката и преподавателка Валентина Финадона – Коларова, която е от Пазарджик. Лауреат е на множество отличия в различни области.

Какво каза той за наградите - в книжния брой на "Знаме".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички