Спорт

Четирикратният шампион Йордан Гюров: Спонтанно реших да се пробвам на препятствия – удава ми се

  19.06.2022 09:05             
Четирикратният шампион Йордан Гюров: Спонтанно реших да се пробвам на препятствия – удава ми се

Пазарджишкият лекоатлет Йордан Гюров спечели четири титли на държавното първенство на открито във Велико Търново, подобрявайки миналогодишния си рекорд от три златни отличия. Спортист номер едно на Пазарджик за 2017 г. и гордост на Спортен клуб „Шампион” сега добави и бягането с препятствия към трофейните си дисциплини. Йордан, който се състезава за столичния „Академик”, бе най-бърз на 400 м с препятствия с време от 54.59 сек, както и в индивидуалното бягане на 400 м, в щафетата 4 по 100 м. Освен това Гюров помогна на щафетата на „студентите” да стигне до златото и на 4 по 400 метра с време 3:17.5 минути за радост на треньора си Христо Стоянов.

Гюров, който се превърна в

елитен състезател по модерен петобой в Пазарджик,

единствен от поколението си в СК „Шампион” не се отказа от спорта. Сега е студент по фармация, 4 курс, в СУ „Св. Климент Охридски”. Остава му още един семестър, после държавен стаж, дипломиране и работа по специалността у нас. Но Царицата на спортовете също е на преден план.

„Определено беше много трудно състезание. Трябваше много борба за титлите, особено за щафетите – за тези бягания съм много благодарен на съотборниците”, казва Гюров пред „Знаме”. „Конкуренцията бе силна, особено на 400 м гладко бягане. В последните две години нивото в тази дисциплина много се вдигна и се вижда по резултатите. Въпреки това като цяло сега на шампионата

бягането ми бе тактическо

Не съм гонил силен резултат, а според съперниците си, за да мога да спечеля титлата. Сега тепърва предстоят бягания за време и се надявам да постигна силни резултати.”

Данчо визира турнира в Пловдив на 2 юли, който още е под въпрос. На 10 юли пък в София на националния стадион е надпреварата под 20 години, а там Гюров ще участва извън класирането.

Феновете на петобоя помнят каква

невиждана в последните години фехтовка

правеше младият спортист. Питаме го как е избрал леката атлетика.

„Исках да видя какво ще стане, ако се фокусирам конкретно върху само един спорт. Бягането като цяло винаги ми е вървяло. Ходих малко на фехтовка след като спрях петобоя, но един мой колега в университета се оказа бивш лекоатлет. Той ми предложи да отидем да гледаме зимните шампионати. Беше 2019-а. За пръв път отидох на такова състезание. И ми стана толкова интересно, че ми върна състезателната тръпка. Исках отново да съм в отбор и започнах да търся. И намерих „Академик”.

В ученето пък избрал фармацията пред

военната медицина,

която също му била по сърце.

„С всеки ден се убеждавам, че фармацията е правилният избор. Единствено трудното е, че всяка сесия съвпада със състезателния сезон. И сега съм в сесия. Но пък състезанията са винаги през уикенда, а изпитите –  в работни дни. Често, да не кажа постоянно, ми се случва цикъл „петък – изпит, събота и неделя – състезание, понеделник и вторник - изпит”, признава Йордан. Обикновено почива за една седмица в края на лятото.

„Има и лета, в които няма почивка, просто преминавам в подготовката за зимния сезон. Няма смисъл да влезеш в отлична състезателна форма и цялото нещо да се изгуби заради прекалено голяма ваканция. Затова и ми с иска да отскоча и до Пазарджик. Ще го направя, когато приключи сезона, ще видя треньорите в „Шампион” и децата, които са там сега.”

Коронната дисциплина на Данчо е 400 м гладко бягане, но сега е решил да специализира и 400 м с препятствия.

„За пръв път участвах на препятствия сега в Търново. Спонтанно го решихме с тренера. Бяхме тренирали 2-3 седмици. Но се оказа, че ми се удава.”

Дочо ЧАНЕВ

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички