Понеделник, 10 Oct 2022
 
Пазарджик

Валентин Ангелов с впечатляваща изложба в галерия ”Боев”

  19.06.2022 09:02             
Валентин Ангелов с впечатляваща изложба в галерия ”Боев”

Галерия „Боев“ може да се гордее с безпощадната си взискателност. Тя е гостоприемна за знакови фигури в областта на изобразителното изкуство. Галерията е обиталище на живописта. Тя е чиста и старателно подредена с вкус. Вгледайте се в наредените платна на художника Валентин Ангелов и ще се уверите в казаното.

Ако трябва да подредя в един свой иконостас образите на онези живописци, които трайно са се заселили във вече носталгичната ни памет, там със сигурност ще бъде и Валентин Ангелов.

Платната на художника са най-строгия и най-гордия облик на живописта му.

Майсторският рисунък на Валентин Ангелов очарова. Той е чужд на салонната показност. И за това между човека и твореца Ангелов е налице артистичност, която заразява и която е отличителен белег за него самия.

Изложбата на художника е изложба на емоцията и неугасващия дух. Тази живопис внушава и стимулира, приканва към вглъбяване, съзерцание и тишина.

Убеден съм, че не са много онези художници, които са постигнали храма на истинското изкуство. Валентин Ангелов отдавна се е е настанил в него. Той е живописец, който рисува мечтите си. Тази живопис е озарена от очарованието на цветовете.

Пикасо напомня: „Когато Матис си отиде, Марк Шагал ще остане единственият художник, който наистина разбира от цвета“. Казаното е съотносимо и към сътвореното от Ангелов. В композициите властват ясни, чисти, наситени цветове, които са плод на енергичните движения на четката.

В живописта на художника начинът, по който цветовете се отнасят един към друг, ни информират за неговите усещания. Те, цветовете, носят в себе си своя блясък.

Акцент в живописта на Ангелов, освен всичко останало, е и жената – шедьовърът на природата.

Гледайки сътвореното от него, чувствам акцентите на една безспорна култура и безспорен талант, на личност, обладаваща висок естетически вкус.

Художникът ни привлича и интригува, стъписва и изненадва. Живописта му издава изискан стил. Послание, което гали въображението. Сътвореното от него са странни пейзажи на душата, разкриващи неподозирани хоризонти.

Хердер казва: „Живописта е начин на битие“. Платната на Валентин Ангелов са една нова реалност, която не се обяснява, а се съпреживява.

Хари ХАРАЛАМБИЕВ

Бел. ред.: Изложбата на Валентин Ангелов в Галерия „Боев” бе открита на 15 юни. В следващия брой очаквайте интервю с художника, който е и автор на шапката на някогашното студентско предаване „Ку-ку”.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички