Други

Тиквичките дават добра реколта в Пазарджишко

  22.06.2022 07:27             
Тиквичките дават добра реколта в Пазарджишко

Тиквичките са една общо взето сигурна култура, от която може да се възползва всеки дребен земеделски производител, за да се радва на постоянен доход от април до октомври (докато падне сланата).

- Тази година тиквичките дават добра реколта в Пазарджишко - казват местни стопани. - Те са зеленчук, който дава добра реколта при подходящите грижи. Кореновата им система е голяма и благодарение на това те могат да си набавят полезни хранителни вещества от почвата и да израстват силни и устойчиви. Но изискват много постоянство и отдаденост - берат се сутрин и вечер и не бива да пропускаш беритби, защото стават прекалено големи и след това трябва да ги изхвърляш.

У нас тиквичките започнаха да се консумират целогодишно, което улесни тяхната реализация, доволни са производителите. Така че от тях като цяло можеш да си вадиш едни постоянни пари, не е като при дините - да ги береш само няколко пъти и после край.

Разбира се, има моменти, в които цените падат, обикновено това е, когато излезе многото продукция. Но след като другите ги оскубят, а твоите тиквички останат, те започват да се търгуват изгодно. Цената тази година започна от 1.20 лева за килограм и после се понижи.

В Испания и в други държави тиквички се отглеждат и в полиетиленови оранжерии, но у нас тази практика не е разпространена. Тук тиквичките са на полето или в дворовете. По селата се отглеждат много и с цел лична консумация. Тези стопани също са доволни, защото „раждат много и не изискват кой знае какви грижи“.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани