Понеделник, 10 Oct 2022
 
Пазарджик

Домакини сме на едно от най-големите състезания по дебати у нас

  20.06.2022 07:48             
Домакини сме на едно от най-големите състезания по дебати у нас
Валерия Терзиева - вицепрезидент на Асоциация Дебати България и на Клуб Дебати Пазарджик

Очакват се над 100 млади дебатьори – ученици и студенти

ПАЗАРДЖИК. От 1 до 3 юли градът ни ще е домакин на едно от най-големите състезания по дебати в България - Пазарджик Open 2022. Организатор на значимото младежко събитие е Клуб Дебати към Младежкия дом с подкрепата и пълното съдействие на Общината.

Очакват се над 100 млади дебатьори (ученици и студенти) от всички краища на страната. Най-много ще са участниците от София. Ще има и от Пловдив, Ловеч, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и други градове.

За пазарджишкия отбор пред „Знаме“ разказа Валерия Терзиева, вицепрезидент на Асоциация Дебати България и на Клуб Дебати Пазарджик:

- В клуба сме общо 15 души. Всеки от нас е с

различни интереси

и по своему уникален. Едно нещо обаче ни обединява и ни прави толкова задружни и това е именно страстта ни към дебатите. Всички сме бивши и настоящи ученици в езикова гимназия „Бертолт Брехт“. Всеки има любими теми за дебатиране, фаворит на повечето като че ли е социалната тематика. За организацията на състезанието сме си разпределили задачите, за да може всеки да участва както състезателно, така и организационно.

А темите на Пазарджик Open 2022 ще се определят от съдийския панел, съставен от четирима главни съдии. Могат да бъдат

правни, икономически, политически, социални, за изкуство

- Първият главен съдия - Елия Панчова, е от Пазарджик – допълва Валерия. - Когато аз станах член на клуба, тя беше негов президент и треньор. Беше и моят ментор. Елия е доста активен човек и помогна на много хора и клубове в страната да се развият. През 2019-2021 г. беше вицепредседател на Асоциация Дебати България, а днес оглавява Контролния съвет на Асоциацията. През 2021 г. беше треньор на Националния отбор по дебати на България. В момента учи в Американския университет в Благоевград.            

На въпроса дали не се смущават, че ще се изправят пред студенти, т. е. пред по-големи и по-опитни съперници, дебатьорите от нашия град отговорят:

- Разбира се, че е малко притеснително, но неслучайно

всяка година имаме участници в Националния отбор по дебати на България

Тази година част от отбора е нашият президент и треньор Латинка Минкова, която предава своя опит и знания на клуба. Изискват се доста усилия, за да се подготвим, но винаги се представяме отлично. Всяка година до полуфинала и финала на състезанието достига пазарджишки отбор, което показва, че подготовката на клуба е на доста високо ниво.

Любопитен е и самият регламент, по който ще протече Пазарджик Open 2022 – т. нар. британски парламентарен. Четири отбора с по двама членове дебатират на определена тема, като имат петнадесет минути за подготовка преди началото на дебата. Дебатира се пред един или повече съдии, които са с квалификация и вземат решението кой ще победи. Речта на всеки участник е 7-минутна, в които той трябва да изложи своите аргументи – един или повече. Има две страни на дебата – правителството (два отбора, подкрепящи темата) и опозицията (други два отбора, които са против).

А ето какво заяви кметът Тодор Попов по време на срещата с Латинка Минкова и Жанет Янкова от пазарджишкия отбор тази седмица.

- Важно е младите хора

да се научат да отстояват позициите си,

да дебатират, да защитават своите тези. В живота лидер се превръща този, който успява да убеди останалите, че неговата теза е най-точната, най-вярната и който успява да поведе след себе си хората, които искат да го подкрепят в определена идея. Така младите хора формират качества, свързани с умението да убеждават и с доброто публично говорене, а също и лидерски авторитет.

Затова, както всяка година, ние ще подпомогнем финансово домакинството, защото, на първо място, младите хора в Пазарджик го заслужават, второ, ние вече имаме такава традиция и трето, нека младежите да знаят, че местната власт стои зад тях в тези техни усилия да бъдем най-добрите домакини в България и тук да стават най-добрите дебати.

Кметът пое ангажимент да присъства лично в някой от дните за дебати.

Клуб Дебати Пазарджик е сред най-добрите клубове в страната

Нашите дебатьори представят града ни в много състезания. През последните няколко години са дебатирали на финалите на Пловдив Open 2017, Бургас Open 2017, Плевен Open 2018, BDA 2016, 2017, 2018, 2019, Густо Novice 2019, на всеки един от финалите на състезанието в Пазарджик, на полуфинала СЕЛС Оупън 2022. Имат отлични постижения и на международни състезания като Queen Mary IV през 2020 в Лондон, PEP IV в Белград през 2019, Виена 2022, както и на Националното ученическо състезание 2021. Печелили са Одесса Open 2021, BDA Novice 2020, Пазарджик 2019.

Мария ДЪБОВА

Кметът Тодор Попов с Латинка Минкова и Жанет Янкова от пазарджишкия отбор


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички