Четвъртък, 15 Сеп 2022
 
Пазарджик

Учениците от ”Сърце в зелено”: Хора, излезте от мейнстрийма!

  16.06.2022 08:25             
Учениците от ”Сърце в зелено”: Хора, излезте от мейнстрийма!

С нашия пример помагаме за опазването на нашия свят, казват „екшън героите” от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт

ПАЗАРДЖИК. Когато трябва да покажеш на глобално безотговорното човечество, че екологичната кауза не е неясна химера, показваш и на себе си, че можеш да си част от една добре работеща трансмисия . Ученическата дисциплина и работата в екип са причината за заслуженото задоволство на учениците от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. Момчетата и момичетата, които на прага на ваканцията и подготовката за класните и матурите не само участваха, но и направиха традиционния добротворчески концерт на кампанията „Сърце в зелено”.

„Не концерт.

Беше истински екшън

Аз бях в транс, но децата си намериха мястото. Така се организираха и действаха кой да бъде и какво да бъде, все едно само това са правили. А аз… просто съм очарована”, слага ръка на сърцето Ваня Иванова.

Фризьорката, която е вписана в книгата „Гинес” за това, че през 2016 г. направи 330 вдигнати коси за 8 часа, от 2012 г. насам прави традиционно този концерт. Но сега на преден план остави учениците. И те я окрилиха още повече и я заредиха с нови идеи.

„Разбирателството помежду ни спомогна да се стиковаме и да направим всичко много по-бързо. Работихме като екип. Аз бях една от водещите. Чувството да застанеш на сцената е прекрасно. А това, което те прави в момента незаменим, е каузата, заради която излизаш. Говориш и искаш да въздействаш на останалите, да докажеш, че бъдещето сме ние.  Че всичко е в нашите ръце”, убедено говори десетокласничката Гергана Синдонас.

Съученичката й Силвана Милева е втората водеща. Тя признава, че малко се е притеснила, но през цялото време не е загубила връзката с публиката и усещането било неповторимо. И ако сега се наложи да застане зад микрофона, със сигурност притеснението ще се скрие на заден план.

„Не може без притеснение, но поне нямаше припаднали. Справихме се. Всичко беше въпрос на организация. Бяхме екип. И винаги ще бъдем екип. Никак не е трудно да работиш така, стига да се разбирате, а ние го правим”, не крие удовлетворението си и осмокласникът Борис Попов.

Концертът е бил мотивацията на учениците да мотивират

съгражданите си да пазят природата. Доволни са от себе си. И с организацията, и с изпълнението на атрактивната програма, и с авторските хрумвания като въпросите за викторината например, и с импровизациите…

Но са очаквали повече публика. Да, този път нямаше национално известни звезди, но отсъстващите, които са чули отзивите след шоуто, със сигурност съжаляват, че са го пропуснали. Все пак приходите от билети са 1501 лева, без в сметката да се слагат парите от продажбите на блузите и чашите, които продължават и в момента. Дарени са и 6 японски вишни  - 5 от Таня Бояджиева от разсадник „Булланд трейд” и една от общинския експерт в озеленяването Марияна Маринова. С парите ще се закупят дръвчета за засаждане, а част от тях ще бъде заделена и за

паричен стимул на най-активните деца

„Сега просто не поканихме известни личности. Защото искаме да научим хората да идват заради самата идея. Както го направиха хората, които дойдоха. Като озвучителят, дошъл за слава, и Общината, която ни предостави зала „Маестро Г. Атанасов” за слава. Никой не иска пари и това е красноречиво. Ние не можем да променим статистиката, но можем да показваме примера, казва Ваня Иванова.  След 5 години, ако продължаваме в това темпо, нещата ще са много по-добре отколкото днес. Вярвам го. Знам го. Важно е, че има ентусиасти. И че ръководството на Икономиката ни прегърна.”

Директорът Таня Благова отвръща любезно, че в училището са благодарни, защото е подтикнала децата към благородна и отговорна кауза. Децата сами са решили, че ще помагат, без някой да им е внушавал, че са длъжни да го сторят. Усетили вътрешната потребност и видимо са доволни от благотворния ефект на делото. В това уверяват заместник-директорите Марияна Куманова и Ана Павлова.

Но ефектът сред учениците е голям

„Събрахме се, минахме из цялото училище, разказахме за каузата и поканихме желаещите. Имаше доста. Част от тях в момента не са тук, но спомогнаха за реализацията на концерта”, казва Гергана. От нейния  10А клас в кампанията има включени особено много представители – и мнозина други искали да се присъединят, но тогава класната им стая щяла да опустее за часовете. Ефектът сред възпитаниците на Икономиката от кампанията е повече от голям. И като модел може да се наложи на много други места. 

Благо Благов, Катерина Тасева, Дани Никленова и Анастасия Мартинова. сами изявили желание да застанат на входа, за да посрещат публиката - с билетчетата, чашите, тениските.

„Оформихме поканите, надписахме цените на тениските, на чашите…

Имаше хора, които се опитаха да влязат и без билети,

Но и без бодигардове наоколо това нямаше как да стане”, подсмива се групата.

Благо: „То си е въпрос на лична преценка кой как ще си реши да си живее живота. Но в такова консуматорско общество трудно можеш да опазваш природата. Всичко винаги се опакова в пластмаси и найлон, и всичко е много комерсиално. Няма как да се отклониш от мейнстрийма. Трудно е.”

Благо се опитва да го прави. И ходи с платнена чантичка в магазина, за да не взима найлонови.

Стартът е даден

Борис: „Концертът мина, но каузата остава. Ние участвахме с моя клас и нашата класна ръководителка Мариола Зяпкова в кампанията „Капачки за бъдеще“ – тя ни даде идеята и при последното мерене на събраното имахме около 50 кг капачки и кенчета за по-малко от две седмици. Общо с предишните ни грамоти сме събрали 60 килограма - от всеки, който каквото пиеше. Минахме през класовете, дадохме дата и то стана. И след като се включихме, постоянно събираме капачки и кенчета. Важното е веднъж да дадеш старт. Това цялото нещо го направихме с една цел. Да покажем, че хора на нашата възраст мислят за природата и за околната среда. Че винаги сме готови да помагаме със залесяване на дървета, да помагаме за опазването на нашия свят. А дърветата са нашите дробове. Защото с много неща, даже с това каране на колите, замърсяваме цялата природа.”

Дали има достатъчно такива инициативи

и трябва ли и държавата да помисли за по-достъпна до младите хора стратегия? Средношколците смятат, че кампаниите трябва да се правят по-всеобхватно и атрактивно за младите хора, за да ги правят съпричастни. За съжаление има и много възрастни, които на младини са пропуснали някоя и друга кампания. Но има и хубави изключения – като съкооператорите от осеметажния вход на Гергана, които се грижат вкупом за залесени дръвчета.

А подарък от инициативата „Сърце в зелено” имаше и за репортера на „Знаме“ – фланелка с логото на кампанията, нарисувано от Ваня. А той обеща да я облече наесен, когато участва в засаждането на фиданките на стадиона.

Тодор ГРОЗДЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички