Понеделник, 10 Oct 2022
 
Регионът

Буквите може да са и игра на жмичка, но във ВУИ-Ракитово играят тази игра

  26.05.2022 08:22             
Буквите може да са и игра на жмичка, но във ВУИ-Ракитово играят тази игра

Денят на светите братя Кирил и Методий винаги е бил много важен за момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” в Ракитово. Може би защото преди да дойдат в училището не са обръщали особено внимание на учебния процес и тук отново влизат редовно в клас. Да се навакса пропуснатото е трудно, но дори вълнението от опита е вълнуващо.

Тази година подготовката за Празника на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май започва с по-големите. Те вече са учили по история и по литература за Кирил и Методий и делото им. Момчетата се опитват да осмислят факта, че от създаването на азбуката е минало повече от хилядолетие, а буквите продължават да служат на 252 милиона души да изразяват мислите и чувствата си. Кирилицата е официална азбука и се използва от 23 държави в Европа и Азия: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино - Балкарската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмурската република, Украйна, Чечня, Чувашката република. Кирилицата е била използвана и в Румъния чак до 1865 г.

За малките социалният работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) подготвя кратък рецитал. Включват се Любомир Лалев, Ахмед Еламин, Румен Тодорков, Стефан Калчев от VII кл. и по-опитният Николай Смаилов от ХI кл. Чрез децата оживяват стихове от Веса Паспалеева, Цветан Ангелов, Йордан Друмников, Иван Давидков, Ран Босилек. Особено вълнение предизвикват стиховете от „Буквите“ на Цветан Ангелов за най-малкия - Румен. Той сякаш играе с буквите - броят се, тичат, крият се като на жмичка. Но Румен вече може с тях да покаже своите мисли и имената на светите братя.

За момчетата от ВУИ - Ракитово е чест да бъдат на сцената заедно с децата от Клуб “Приятели на книгата” от ОНЧ “Будилник 1898”, Детска вокална група “Ракита” към СУ “Св. Кл. Охридски” с ръководител Николай Балабанов, Антония Хаджиева и Виктория Чукалова от СУ “Св. Кл. Охридски”, рецитаторите от Детска градина “Малина Тодорова” и група “Дъга” от Детска градина “Митко Палаузов”, мажоретен състав към СУ “Св. Кл. Охридски” с ръководител Катя Пелева, певците от ОУ “Хр. Ботев” с ръководител Илия Андонов, актьорите от ОУ “Хр. Ботев” с ръководител Асен Кривонозов, брилянтните танцьори от I група към Сдружение “Клуб за народни танци” с ръководител Светлана Стоева.

Емоциите за децата от ВУИ нямат край през този ден. Те аплодират бурно награждаването на Георги Янушев за “Директор на годината”, Атанас Гушевилов за “Възпитател на годината” и Петър Петров за “Учител на годината”. Аплодисменти получава и служителят от училището Георги Балкански, награден за дейността си като председател на читалищното настоятелство на ОНЧ “Будилник 1898”. За момчетата тържеството завършва с обща снимка заедно с директора, педагози и служители на центъра на Ракитово.

Любомир ЛАЛЕВ - VII клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички