Четвъртък, 25 Авг 2022
 
Пазарджик

Кметът Тодор Попов: Историята ще оцени Соларния парк

  21.05.2022 10:34             
Кметът Тодор Попов: Историята ще оцени Соларния парк

- Г-н Попов, помрачава ли кризата празничното настроение?

- Празникът за това е празник, за да се абстрахираме от всички тези неща. Видно е, че в последните години средата е по-динамична. Сега, благодарение на обективни и субективни грешни решения и ситуации сме поставени пред нови предизвикателства. Но смея да твърдя, че в община Пазарджик нещата са спокойни от управленска гледна точка. Ние последователно си изпълняваме поетите ангажименти към жителите на общината и стриктно се придържаме към управленската си програма. След няколко месеца ще минат три четвърти от управленския мандат и нямаме основание за притеснение. Какво имам предвид? Община Пазарджик чисто финансово е стабилна, независимо от приказките през годините за нейните задължения, заеми и фалити. Но заемът си е инструмент, а Общината, както виждаме, не е фалирала. Напротив, развива се успешно всяка година. И това, че си позволяваме такива харчове за спорт, за култура, за инфраструктура, означава, че Общината има достатъчно финансов ресурс. Нещо по-важно. Ние работим в няколко важни направления. Първото е привличане на инвеститори. Всяка една местна общност, за да има спокойствие и перспектива за развитие, трябва да има работни места. Ние тук ги имаме, независимо от кризите, които ни съпътстват от пролетта на 2020 година. Затова и всяка година в Пазарджик се откриват нови и нови работни места. Сега през юни ще открием още едно ново предприятие, в което ще работят повече от 350 човека. А през юли ще направим първа копка на още едно предприятие, в което ще работят над 400 души.

- Кажете повече за инвеститорите.

- Засега ще се въздържа от подробности. Но в момента сме в преговори с инвеститори за още две фабрики. Единият от тях е италиански. Сега вървят разговори по отношение на територии, които ние ще обособим и очаквам да приемем на тази сесия, за да ги включим в програмата за разпореждане. Италианската инвестиция ще е още по-голяма от останалите, но трябва да стане следващата година. Защото там има процедури по преотреждане, промяна на ОУП, изготвяне на отделни ПУП… Радващото е, че има и продължава да има интерес.

- На какво се дължи този интерес?

- Пазарджик ги привлича първо със своето уникално логистично местоположение – магистрала, жп линия, две летища в радиус от 100 км. Имаме добър климат, добра инфраструктура, потенциал за привличане на работна ръка и не на последно място – работеща администрация, която не изнудва и не е бюрократична. А бюрокрацията е по-лоша и от корупцията, защото не плащаш еднократно и да забравиш, а си потърпевш всеки ден. А това е важно, защото 90 процента от администрирането на бизнеса се прави от Общината, а не от друга институция. Има и обективни фактори, които работят в наша полза. София се напълни, цялото Пловдивско поле се напълни – и ето, инвеститорите идват към нас. Тук и земята, и строителството, и работната ръка, са по-евтини. Не е без значение и това, че много от големите западни фирми, които направиха заводи и други инвестиции в Украйна, сега по обективни причини бързат да се изнасят оттам. А ние попадаме в полезрението им, защото сме на най-доброто място. Затова съм спокоен в средносрочен и дългосрочен план. Пазарджик никога няма да остане без интерес. Неслучайно започва строеж на второ общежитие – над 1500 човека ще спят в Добровница. Купуват се частни имоти… Пазарджик не може да предложи толкова много работна сила, но инвеститорът ще си направи сметката, ще си докара и работниците. Което за нас е добре, защото те остават и харчат тук заплатите си.

Моето неудовлетворение обаче идва от факта, че загубихме една година с централната власт. Не се прави така.

- Преди дни похвалихте МРРБ за ремонта на пътя Пазарджик - Пещера…

- Аз съм такъв човек, че когато някой направи нещо добро за региона, аз излизам и го казвам. Същото е и когато направи нещо лошо. Да, спряха ремонта за една година, но сега го пуснаха. Реновирането на този път е много важно. Но какво да кажем за безобразието със Западния околовръстен път. Вече не помня и името на тази женичка, бившата министърка на МРРБ, която спря поръчката. И скандалното е, че се спря процедурата, когато в нея участваха седемте от най-големите фирми, занимаващи се с пътно строителство у нас. Тогава имаше еуфория: „Тия крадат, ония крадат”… Но как стават тези кражби? Явяват се 7 фирми в конкурс на АПИ и избираш най-добрата оферта. А мотивът за спирането бе, че не отговаряла нито една от офертите на условията на възложителя?! Ние ще продължим нашите усилия и този път догодина със сигурност ще го започнем. Но хората, които поеха управлението, ако бяха малко по-съсредоточени в прагматичните неща, досега щяха да са направени и пътят до Пещера, и половината околовръстен път. Тези хора не разбраха, че тяхната работа не е да проверяват, а да управляват. Ако са искали да проверяват, да бяха станали полицаи или прокурори.

- И Вас ви проверяват…

- Мен ме проверяват денонощно и в личен, и в публичен план. Аз работя във враждебна среда от 20 години. Никой от управляващите централно не ме е харесвал. Но съм свикнал да живея в такава среда. Колкото и пъти да проверяват, резултатът няма да стане по-различен. При мен всичко е подредено.

- Казвал сте, че майсторлъкът на един кмет е да намира общ език с всички за благото на гражданите. Кога ще намерите общ език с това правителство?

-  Опасявам се, че докато намеря общ език, те може и да не са вече на власт. От управленска гледна точка ще кажа, че това е много слаб клас управление. И съвсем не го казвам със злорадство, защото всички сме потърпевши от това. Тук виждаме доста дефиципи, да не кажа „огромни”, по отношение на експертиза, на екипност, на диалогичност с партньорите и още по-малко с хората... Грешните решения пречат на системата да работи добре. Ние всички ще платим този неуспех. Парите и бизнесът са страхливи. Парите обичат тишината и спокойствието. Парите стоят там, където има прогнозируемост и предвидимост. Ние тук не знаем след един месец какви ще са цените на тока, на газа, на стоките от първа необходимост, каква ще инфлацията… Правим бюджет за три месеца, сега – за следващите 6. Тази несигурност плаши хората и създава чувство за нестабилност.

- Пазарджик – Соларен град. Това е един от аварийните изходи, нали? Докъде стигнахте по тази инвестиция?

- Това е възможност. Опитваме се да бъдем умни. Не можем да ревем постоянно на държавата да ни дава пари за компенсация. Трябва ни трайно решение, защото цените на енергията ще продължат да бъдат високи – защото има много повече търсене отколкото предлагане. С тази политика на Европа за зелени сделки, закриване на въглищните централи, има дефицит на енергия. Тази моя идея е още от миналата година. Имам контакти и познанства с хора, които разбират от тези процеси. Те ми казаха, че ще имаме проблем. И доста усилено работим по тази инвестиция. Дружеството вече е учредено. На предстоящата сесия ще открием процедурата по апортиране на имотите – тя ще отнеме около 2 месеца. В момента изготвяме обществената поръчка за проектиране, изграждане, управление, експлоатация и поддръжка на този парк. В края на юни ще я обявим. Ще искаме срещу това гарантиране на произведено определено количество мегавата годишно. Условно казано, в парка ще бъдат построени 10 мегавата като мощност, които да произвеждат 20 000 мегаватчаса годишно. Процесът е сложен. Фирмата, която изкупува енергията ти, т.е. ЕVN, иска дневна прогноза. И ще те глоби с неустойка, ако си произвел повече или по-малко от обявеното. У нас нямаме сторидж за енергия и всичко, което се произведе, отива в мрежата. Но ако произведеш повече ток, това натоварва системата, а ако е по-малко – има недостиг, затова и глобите са солидни. От следващата година прогнозите ще се правят за половин ден и за по-малко. И ако нямаме добър мениджмънт, ще сме на загуба. Материята е много фина. Правим инвестицията с най-скъпите солари – те са двулицеви и се въртят към слънцето. По този начин коефициентът се увеличава. Защото най-много слънчева енергия се усвоява, когато електроните падат в солара под ъгъл от 90 градуса – така имаш пиков час цял ден. Двулицевите панели позволяват да се използват и падащите електрони, които са пробили едната страна на панела и при връщането си назад не могат да правят повторно енергия.

- Други кметове сигурно ще искат ноу хауто…

- Другите кметове не могат да го направят. Ние имахме шанса тези 210 декара да са ни накуп – в много малко общини останаха свободни терени с публично предназначение с такава площ. А подстанцията, където да се вържем, е в самото място. Имаме и хората, които да го направят. Ние ще сме първи. Няма кой друг да го направи. До края на годината, в най-лошия случай в началото на следващата, паркът ще работи. Бизнесът с ток е вечен.

- Реални са изгледите данъците да бъдат намалени догодина заради парка?

- Задължително следващата година ще оферираме намаляване на местните данъци поне с 10 процента. На таксите няма как. Такса „Смет” поне до 2024 г. ще е тази. На ще намалим данък „Сгради” и данък „МПС”. И ще сме първата община, която го прави.

При тези цени ще даваме около 5 млн. лв. за ток годишно. С парка автоматично разходите ни ще станат нула лева за ток. Сметнали сме, че годишно харчим 10-12 000 мегаватчаса за всичко, произвеждаме 20 000. Така 8-10 000, в зависимост от слънцегреене, ще ни остават. Тези 10-12 000 мегаватчаса, остават 8000, които струват 4 млн. лв. От тях с 2 млн. лв. ще си връщаме с кредита, а от остатъка с 1 млн. лв. ще е за поддръжка годишно и с крайния остатък от 1,7-2 млн. лв. плюс онези 5 млн. лв. спестени за ток, прави 7 милиона годишно – все едно ти дават втора субсидия от държавата, която можеш да харчиш за каквото реши принципалът. Соларите са с 30-годишна гаранция. След около 7 години, когато се изплати кредитът, всичко ще остава чиста печалба. Тоест нашите наследници няма да имат ядове 30 години напред с тока. И ако газта стане прекалено скъпа, ще сложим само приставка за ток на нашите котли… Това тепърва ще се оценява от историята. Проектът можеше да се случи по частен път, но нали идеята е местната власт да е полезна за хората. Ефектът ще се види дългосрочно, дори сега да има критики.

- Критики има и към новата визия на Младежкия дом. Ще върнете ли стария му вид?

- Изненадан съм от реакциите. Старият Младежки дом имаше едно неприятно соц излъчване. Бе една сива сграда в центъра на града, която правеше впечатление на занемарена социалистическа сграда. Питат ме защо е толкова цветно? Първо, такова беше желанието на децата и работещите там. За мен това е най-важно. И второ, по вкус и цвет товарищи нет, са казали руснаците. А и животът е пъстър. И хората също. Може би на много хора се стори много рязка тази промяна. Но сградата създава настроение. Сега скочиха архитекти, проектанти. Но ние не сме променили архитектурата, фасадите, предназначението. Ние боядисваме нашата собственост. А паметник на културата е старата баня отзад. А прокуратурата щяла да проверява. Ами да проверява.

- В Пазарджик вървят ремонти. В Главиница чакат новата сграда на детската градина, в Мало Конаре - нов параклис... Какво още предстои?

- В последните 3 години и в тази криза в Пазарджик направихме толкова неща, колкото никога не са правени. Да не ги изброявам… Тази година, освен пътя Пазарджик-Пещера, който започва сега, ще правим „Кочо Честименски”, действаме по „Стефан Караджа”. Амбицията ми е до края на годината да сме направили основните пътни артерии, а след това – и малките улици. Предстои и откриването на новия басейн около средата на юни, защото ни забавиха с доставките. Направихме и ремонтите на спортни съоръжения и възобновяването на залата в Зоната на здравето „Иван Симеонов”. Сега предстои и вътрешен ремонт на зала „Васил Левски” – все пак волейболните ни шампиони и тази година ни зарадваха. А във волейбола и следващата година ще сме номер едно. Това е повече от сигурно. Не можем да отстъпваме завоюваните си позиции. Сега продължаваме и с подмяната на уличното осветление в целия град. Всяка уличка ще светне с ЛЕД-лампи с 2-годишна гаранция. Партньор в тази инвестиция ни е немска банка. До три месеца всичко ще светне, а след това същото предстои и в селата. До лятото на другата година цялата община ще бъде с ново осветление, което ще ни свие разходите за ток с още 30 процента. От 25 май стартираме с първите 10 големи села – по 2-3 улици в село. Ще оправим центровете в Алеко Константиново и в Юнаците, а в това село започнахме и ремонт на училището. Инвестираме основно в чакълиране и асфалтиране, като всяка година правим по една-две улици във всяко едно село. Но сега стартираме и процедурата по колектора във Величково за канализационната мрежа, пускаме и за Добровница тласкател, където в голяма степен е изградена канализационна мрежа. Обявяваме поръчка за 580 000 лева. Имаме уверение, че ще бъде одобрена поръчката ни пред МРРБ за 20 млн. лв. за довършване на канализацията на Ивайло.

Догодина ще насочим вниманието си към по-малките квартални улички в Пазарджик, а освен това ни предстои и изграждането на Градината на света. Тя е много голямо предизвикателство. За следващия Празник на Пазарджик ще открием и паметника на свети свети Константин и Елена. Тогава ще поканим всички българи, носещи имената Константин и Елена. Оказа се, че над 98 000 души се казват така. От тях половината са активни хора. Дори 10 процента да дойдат от тях, ще стане истински празник.

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички