Пазарджик

Повече ухапани от кърлежи тази година

  22.05.2022 09:21             
Повече ухапани от кърлежи тази година

Тази година повече хора търсят помощ в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, за да им вадят запити кърлежи. Вече има и 2 случая на Марсилска треска – на 35-годишна жена и на 7-годишно дете. Лаймска болест до момента не е диагностицирана.

Ето какво казва по темата д-р Мария Пишмишева, началник на отделението:

- Д-р Пишмишева, повече ли хапят кърлежите тази година?

- Прави впечатление, че случаите на ухапани хора сега са повече в сравнение с предишните 2 години. Дали пациентите са се справяли сами по време на ковид пандемията, това ми е трудно да кажа, но е факт, че хората ни съобщават колко много кърлежи има в тревните площи, както в селата, така и в градовете.

- Как да реагираме, ако забележим кърлеж по тялото си, по дете или по домашен любимец?

- Някои стопани на селскостопански животни се справят много добре с отстраняването на кърлежи, може би защото са свикнали, но за човек, на когото му се случва за първи път, е по-добре да потърси медицинска помощ. Най-често се насочват към нас, в отделението, където и лекари, и сестри са обучени за отстраняване на кърлеж.
Важно е да знаем какво да правим, когато ходим в рискови за кърлежи места. Със затопляне на времето хората все по-често излизат навън, ходят на разходка в паркове или в планински местности. За да сме по-спокойни е добре да сме подходящо облечени - чорапи, светли на цвят, до коленете и панталони, вмъкнати вътре в чорапите. Защо светли - защото лесно ще се забележи пълзящ кърлеж. Обикновено кърлежите лазят отдолу нагоре. Горните дрехи да са с дълъг ръкав и с ластици около китките. След края на разходката дрехите да се оставят навън и добре да се огледат за кърлежи. Добре е и човекът да бъде огледан с помощта на друг човек, за да не се пропуснат труднодостъпни места.
Кърлежите нападат по два начина - или преследват гостоприемника, или стоят в готовност и го нападат, докато преминава покрай тях. Най-често за запиване избират скрити и влажни места по тялото. При децата често ухапванията са по главата, тъй като те играят в тревите.

- Защо са толкова опасни кърлежите?

- Кърлежите са опасни, защото пренасят болести, някои от които особено опасни инфекции, други с хроничен ход. За България най-актуални са Марсилска треска, Лаймска болест, Конго-Кримска хеморагична треска, по-рядко други. Пазарджишка област е ендемична за Марсилска треска, по-рядко сме диагностицирали Лаймска болест.

- Защо е важно ранното третиране на тревните площи?
- Защото един заразен кърлеж предава инфекцията в поколенията, което означава, че и яйцата, които се излюпват, са заразени. Има кърлежи, които четири поколения напред могат да пренасят заразата. Препоръчително е ранното пръскане да е преди периода на оплождане и снасяне на яйца, за да се предотврати снасянето на заразени яйца и оттам - на заразени нови ектопаразити.
Кърлежите паразитират върху домашни и диви животни, а птиците играят роля при разпространяването им на далечни разстояния и оформянето на нови огнища. Кърлежите преминават през няколко фази в своето развитие и се хранят по един път във всяка една фаза.

- Може ли да не разберем, ако ни се забие кърлеж?

- Възможно е, тъй като при запиването си, кърлежът отделя упойващо вещество. Най-общо трябва да се следи за няколко симптома - повишаване на температурата, изразени болки по мускули и стави, промяна на мястото на ухапването или поява на необяснимо петно и появата на обрив, както и кървене.

Как правилно да отстраним забития кърлеж, четете ТУК.

(Зн)

 

 


Свързани