Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Пазарджик

Представиха луксозна книга за постиженията на олимпийските медалисти от Пазарджишко

  18.05.2022 16:58             
Представиха луксозна книга за постиженията на олимпийските медалисти от Пазарджишко

ПАЗАРДЖИК. Днес във фоайето на обновената зала „Васил Левски” бе представена официално луксозната био-библиографията „Олимпийските медалисти на Пазарджик” – издание на РБ „Никола Фурнаджиев” със съставител Надежда Механджийска – главен библиотекар „Справочно-библиографско и информационно обслужване и Краезнание”. Събитието бе уважено от състезатели от спортни клубове в града, библиотекари и от кмета на община Пазарджик Тодор Попов.

Книгата е издадена с подкрепата на Министерството на културата, в присъствието на последните ни носители на отличия от олимпиади – Георги Георгиев (джудо, бронз от Атина-2004) и Ренета Камберова (художествена гимнастика, бронз от Рио де Жанейро 2016). Веднга след събитието кметът Тодор Попов награди 8 състезатели, спечелили шампионски титли в 5  вида спорт. Талантите получиха индивидуална парична премия от по 100 лева и грамота.по програмата „Граждански импулс” (за това пишем отделно).

На представянето на книгата водещата Елена Маргова поздрави присъстващите някогашни и настоящи шампиони, подчерта спортнияоблик и спортните успехи на Пазарджик в последните години, и заслугата на кмета Тодор Попов за това.

„С присъствието си искам да изразя уважението си тази инициатива на нашите приятели от Библиотеката и Архива, и специално на авторката, започна приветствието си кметът Попов. Приветствам я, защото думите отлитат, а написаното остава. За да си помним историята, трябва да имаме писано наследство. Това са важни неща и те ни дават самочувствие и мотивация. Колкото повече деца знаят героите на историята, било в спорта, културата или в друг сектор, толкова по-добре. А спортуват ли децата, това означава здраве, дисциплина, желание за победа. Утре децата ще управляват важни процеси в различни сфери, затова е важно какво оставя човек след себе си”, допълни кметът.

Авторката Надежда Механджийска и директорът на библиотеката Лъчезар Риков споделиха колко трудоемка е била работата по книгата. Био-библиография“ Олимпийските медалисти на Пазарджик”. В книгата е събрана информация за 10-те спортисти, свързани с Пазарджик и носители на олимпийски отличия. Това са Йордан Биков, Георги Мърков, Атанас Шопов, Гинка Гюрова и Лиляна Васева, Борислав Гидиков, Николай Пешалов, Серафим Тодоров, Георги Георгиев и Ренета Камберова. В био-библиографията има данни за публикувани материали в книги, периодичния печат и електронните медии, които документират спортните постижения на медалистите от олимпийските игри, както и снимки на шампионите. Отразена е и тяхната дейност като треньори и общественици. Книгата бе издадена по проект, финансиран от МК, коментира директорът на културната институция Лъчезар Риков, който изрази надежда, че новото издание ще бъде в полза на библиотекари, краеведи и почитатели на спорта.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички