Понеделник, 15 Авг 2022
 
Пазарджик

Мажоретките от „Мега“ отново се позлатиха

  15.05.2022 06:13             
Мажоретките от „Мега“ отново се позлатиха

Третото място от националния фестивал „Утринна звезда“ пък е за солото на Али

ПЕРНИК. Миньорският град бе домакин по повод Международния ден на балета на националния танцов фестивал „Утринна звезда“. Престижното състезание се проведе се под егидата на „ЮНЕСКО“. Мажоретен състав „Мега“ към ПМГ „Константин Величков“ с ръководител и основател Петрунка Стойчева-Маргинова отново се позлати с първото отборно място. Момичетата ни се представиха с 5 танца във възрастова категория 15 - 18 г. (малка група), както и със соло в раздел мажоретни танци. Участниците се изявяваха успоредно на две сцени - в Дома на културата и на външна сцена пред него, а стиловете бяха класически балет, фолклорни и етно-танци, характерни танци, танцово шоу, акро-денс, хип-хоп, модерен и джаз-балет, мажоретни танци и други.

Един от танците на пазарджишките мажоретки бе

поздрав за журито, останалите участници и публиката

Александра Николова от 12 „а“ клас за първи път показа солото си с батон - мажоретна палка, по музика от песента „Алелуя“ на Дженифър Хъдсън. Али завоюва престижното трето място и се върна с медал и диплома. Съставът пък успя да спечели първото място, въпреки липсата на нормалната подготовка заради пандемията, онлайн обучението, чести боледувания и т. н.

- Пандемията засегна всички – не скри пред „Знаме“ ръководителката. - Нивото бе по-ниско от обичайното за съставите. Аз изобщо не бях сигурна, че сме достатъчно подготвени за това участие. Но молбата на организатора Кирил Костадинов бе толкова мила, че просто не можах да откажа. А и

децата жадуваха да излязат на сцена,

да покажат какво са научили, да усетят адреналина и тръпката. Някои от тях може би щяха да танцуват за последен път.

Ето какви други подробности от кухнята разкри  Петрунка Стойчева-Маргинова.

- Състезанието бе трудно. Обикновеният зрител няма представа какво е да играеш с батон под небето -

как губиш представа за височина, дължина и размери на сцена,

а светлината блести в очите. Заради отвореното пространство звукът на музиката сякаш се забавя и разсейва.

Солото на Али обаче беше на вътрешната сцена. Изпълнението й бе прекрасно, чувствено, с послание и много силно - в стил „бътън туърлинг“, който е непознат у нас. „Ти сбъдна мечтата ми!“ - каза ми момичето вечерта. Никога няма да забравя тези думи. Чувството, което изпитах, е неописуемо. Да, наложи се да ушия костюм за това соло три дни преди конкурса.

Шия сама костюмите на състава си

от доста време. Имах и други притеснения. Но всичко си струваше.

Първият ни танц – „Носталгия“, по музика на хита на Майкъл Джексън „Smooth Criminal”, бе с много размени и изхвърляния. Има какво още да се желае от изпълнението.

Съставът се справи по-добре с втория танц - „Корейски марш“, участвал в „България търси талант“ преди няколко години. Но момичетата и момчето в „Мега“ опрделено могат повече. Да, момчето! Бяха две момчета, но сега остана едно, което стои доста добре вече на сцена и става все по-добър с техниката с батон. Обичам да казвам, че мъжете са „техничари“ и сръчни в ръцете. И това е факт! А и да не забравяме, че

световният шампион на „бътън туърлинг“ е мъж,

независимо от разбирането на обществото ни.

Повече за другите два танца, за изпълнението на гала концерта, перспективите и какво каза на Пепи една сервитьорка в Перник - четете в книжния брой на "Знаме".

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички