Пазарджик

177 години класно училище и 125 години гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“

  13.05.2022 14:34             
177 години класно училище и 125 години гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“

Ние знаем, че бъдещето започва от родното училище, горда е директорката Иванка Ваклинова

ПАЗАРДЖИК. Тази година се навършват 177 години класно училище и 125 години гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“. Кулминацията на празника бе на 11 май, денят на светите братя Кирил и Методий. По този повод разговаряме с директора на училището Иванка Ваклинова.

- Г-жо Ваклинова, честит празник! Много малко са училищата с толкова дълголетна история.

- Благодаря! Така е. За наша гордост едно от тях е нашето училище. Само десет години след Априловското училище в Пазарджик отваря врати четвъртокласното. И така вече 177 години училището присъства трайно в образователното пространство на града и общината.

През дългия си исторически път на развитие училището преминава през различни етапи. На няколко пъти се преобразува - Първа мъжка гимназия, ЕСПУО, СОУ, а от 2016 г с влизането в сила на ЗПУО е Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ като в него се обучават ученици в профил „Хуманитарни науки“ и профил „Природни науки“.

Независимо от вида училището винаги е имало ключова роля за поколения млади хора, както и активно участие в утвърждаване на съвременното образование в България.

Днес учениците в гимназията изучават три чужди езика-английски, немски и руски, развиват своите таланти в групи за занимания по интереси –литературен клуб“ Перо“, „Приложна и забавна химия“ и клуб „Обичам да танцувам“. Издават свой вестник „Искра“.

В училището се развива училищното самоуправление като всяка паралелка има свой представител в ученическия училищен съвет. Членовете на училищния ученически съвет се избират на ученически избори, които се организират и провеждат по всички правила на изборното законодателство.

- От 2018 година училището е сертифицирано като „Училище посланик на ЕП“…

- Гордеем се с това. Освен това сме и единственото училище в страната първенец и в допълнителния модул на Програмата. След вдигане на ограниченията заради пандемията предстои ново пътуване до Страсбург на младшите посланици.

От учебна 2019/2020 година училището осъществява прием в нов профил  -„Природни науки“ Профилът се радва на интерес от страна на седмокласници за продължаване на образованието. Затова допринася и изградения през 2021 година училищен STEM център по НП „Изграждане на училищна STEM среда. Училищният  STEM център със своето различно пространство и отлична материална база дава възможност за различен тип обучение ориентирано към учене чрез преживяване и практика. Вече бяха осъществени проекти с интегриране на различни учебни дисциплини. От учебна 2021/2022 година в училище се осъществява обучение по собствена програма “Устойчиво развитие и здравословен начин на живот“ в първи гимназиален етап.

Пъстър и вълнуващ е училищният живот в гимназията. Учениците под ръководството на своите учители имат възможност да развиват своите таланти и интереси. В училищния календар трайно място заемат дните, посветени на словото и книгата, празниците на природните науки и на чуждите езици. Ученическия екип по природни науки е достоен участник в трите общински ученически конференции „Пазарджик БИО“, в състезания и олимпиади. Гордеем се с двата екипа, от 9 и 11 клас , които се класираха на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование през тази година.

- Участвате активно и в различни национални програми.

- Училищният живот се обогатява и от участието в тези програми. Модул „Културните институции като образователна среда“ ни даде възможност да проведем запомнящи се уроци в Националния музей „Васил Левски“, в Музея на образованието и музея на Славейков в Трявна, да съпреживеем магията на Пазарджишкия симфоничен оркестър под диригентството на Максим Ешкенази, които изнесоха специален обеден концерт за учениците от гимназията. Участието ни в НП „Иновации в действие“ ни даде възможност да посетим други училище в други градове от страната и да обменим опит и идеи. Незабравимо ще остане и летуването по НП „Отново заедно“, което даде възможност на учениците да споделят неповторими морски преживявания.

Многолико, пъстро, живо, изпълнено с енергията на своите учители и ученици училището ни навлиза в следващата си годишнина. За да продължи да дава своя значим принос към формиране на устоите на национално самосъзнание на младите жители на Пазарджик и общината. Защото ние знаем, че бъдещето започва от родното училище.

Честит празник аксаковци!

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички