Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Пазарджик

За 75-ти път Алекова седмица

  09.05.2022 12:10             
За 75-ти път Алекова седмица

ПАЗАРДЖИК. За 75-и път ще се проведе Алековата седмица. Сега тя е посветена на 159 години от рождението на Алеко Константинов, 125 години от неговото убийство и 112 години организирано туристическо движение в град Пазарджик. И тази година, заради пандемията, тя ще премине в съкратен вид, поясниха организаторите от ТД „Алеко”.

Както всяка година и този път ТД”Алеко” и Община Пазарджик като домакини осигуряват организация, награди, транспорт и водачи до изходните места на проявите.Хижа „Добра вода” очаква своите посетители, като за организираните туристи ще има намаление от 30 %.

„На 11 май през 1897 година е убит Алеко Константинов по погрешка на пътя Пещера – Пазарджик и от следващата година пазарджишката общественост организира национално поклонение и честване на големия българин, припомня секретарят на ТД „Алеко” Ирина Харалампиева. Днес продължаваме традицията - на 11 май – 12.30 ч. Пред паметника на Алеко в парк- остров “Свобода“ каним всички желаещи да поднесем цветя и да си спомним за Щастливеца”

На 15 май ще се проведе Алековата неделя, която ще започне в 8.30 ч. с поднасяне на цветя на паметника на Алеко в парк –остров „Свобода“ с участие на ТД ”Алеко” , граждани и гости на Пазарджик. От 9.00 ч. е тръгването с автобус от входа на „Острова” към  Лобното място на Алеко на пътя Пазарджик – Радилово – Пещера, където в 10.00 ч. ще се проведе Тържествено поклонение от гражданите и гостите на Пазарджик. След това честванията продължават на хижа „Добра вода“ с тържествена литературно-музикална програма и награждаване на участници и активисти на туристическото движение.

В рамките на седмицата и след това се организират няколко туристически похода от членове на ТД „Алеко“, както и предстоящия туристически маратон „Алеко-100 км за 24 ч“, отложен за м. септември и планираната ежегодна екскурзия до родния град на писателя и общественик – град Свищов.                       

„Заповядайте да почетем паметта на Алеко Константинов заедно и да си спомним думите му: “Напред! Към висините на планините, към висините на духа!

Напред! Към слънцето, към лазура – към духовната чистота, към общението с Бога!”, призовава Ирина Харалампиева.

(Зн)    


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички