Пазарджик

Млади театрали пак превръщат Пазарджик в „Океан от любов”

  01.05.2022 10:14             
Млади театрали пак превръщат Пазарджик в „Океан от любов”

Ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на ръководителя на „Приятели”

След 2-годишна пауза, в петък започва 16-ото издание на Младежкият театрален фестивал „Океан от любов“. Форумът ще продължи до  2 май. Тази година ще участват трупи от Пазарджик, София, Варна, Сливен, Хасково, Свиленград, Шумен, Раковски, Казанлък, Перник. Представленията ще се играят в залите на Младежкия дом.

Програмата е богата. Има спектакъл за всеки вкус. Присъстват много авторски постановки. Както и авангардни текстове и нетрадиционни режисьорски решения. Класиката обаче също не е забравена – ще видим Чехов, Ерик-Еманюел Шмит и други.

- Актьорските школи нямат търпение

да покажат продукцииите, която все пак са успели да създадат през този труден период. Затова ще им дадем възможност да изиграят възможно най-много спектакли – разкри пред „Знаме” Инна Церовска – директорка на Младежкия дом, който е основният организатор на събитието.

- Това е и причината да предложим друг вариант на провеждане на така посещаваните театрални ателиета – каза още тя. - Ателието този път ще е само едно, но ще го водят трима различни млади режисьори по едно и също време, а групите ще бъдат разпределени чрез жребий. Така участниците ще се докоснат до различни режисьорски подходи. Освен това ще ги мотивират

млади изгряващи звезди на театралната сцена в България

Тримата водещи режисьори, които ще дойдат в Пазарджик специално за форума, са Василена Радева, Анастасия Събева и Боян Крачолов.

Ще се проведат и познатите кръгли маси, по време на които екип от театрални експерти ще коментира заедно с трупите показаното. А експертите ще са Гьорги Георгиев – Áнтика („Шрек“, Скачай“, „Авеню Q” и други; режисьор на спектакли от независимата сцена), Самуела-Ивана Церовска (Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен), Цветина Петрова (Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна) и Георги-Маноел Димитров (артист – солист в Национален музикален театър „Стефан Македонски“ - София и актьор в независими продукции).

Едно от най-любопитните събития

в рамките на „Океан от любов” ще бъде отбелязването на 50-годишния юбилей на актьора и режисьор – ръководител на Младежки театър „Приятели” Александър Братоев. Това ще стане на 2 май, от 18.30 часа, в Голямата зала на Младежкия дом, със спектакъла „Хотел между тоя и оня свят”, в който ще участват негови бивши възпитаници.

Във форума ще се включат и участниците в проекта за занимания с театър в свободното време „Театрални взаимодействия” („Знаме” писа за него на сайта). Те са на възраст между 15 и 29 години и ще покажат лаборатория, в която ще изследват младежката идентичност,

себеутвърждаването

и справянето с личностни и обществени проблеми с помощта на театрални техники.

 „Океан от любов“ е създаден през 2006 година като фестивал на смеха. Днес е един от водещите младежки форуми за театър. Екипът разбира ползите и ефекта от заниманията с театър и дава възможността и свободата младите хора да се изразяват чрез творчество и да развиват своите умения чрез среща с различни професионалисти. „Океан от любов“ е първият фестивал, в който се въвеждат театрални ателиета за участниците, както и конструктивно обсъждане на спектаклите.

Фестивалът е финансиран от Община Пазарджик.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички