Понеделник, 25 Юли 2022
 
Пазарджик

В очакване на Великден

  22.04.2022 06:56             
В очакване на Великден

Възкресение Христово, наричан-Великден или Велиден, е един от най-големите пролетни празници. Най-светлият, чакан и тачен празник за православните християни.

Празникът е с подвижна дата и се променя ежегодно, чества се  в неделният ден на Страстната седмица, която започва от първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Великден завършва Страстната седмица, наречена още седмицата на страданията, която е и  последната седмица от живота на Исус Христос. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби.

рез дните Велики понеделник и Велики вторник, домакините  които не са изчистили домовете си за предстоящият празник имат възможност да го направят.

В миналото,  както регистрира това и видният наш етнограф  Димитър Маринов, на Велика сряда не се захваща домашна работа, не се плете и шие, днес обаче и този ден е ден за подготовка и почистване.

На Велики четвъртък, жените „вапцат“, боядисват яйцата. Първото яйце и до днес по традиция е червено. С него най-възрастната жена в семейството „здрависва“ децата и всички  от семейството. Описва кръстен знак върху челата. „Здрависва“, чертаейки  кръгови движения, описвани по посока на дясно (по часовниковата стрелка) от челото през лицето и завършващи пак на челото с яйце хванато със стрък здравец. Това действие се извършва три пъти и е съпроводено с думите: „Жив, здрав Дяд´Великден” , а човекът, който се „здрависва“ трябва да гледа на изток - към изгрева.  Това първо боядисано яйце се пази цяла година до кандилото. На следващата година то се носи и зарива на нивата за плодородие и берекет. Много често върху  първото червено яйце се поставя символа кръст, който се среща в безкрайно много

варианти.

С първото боядисано яйце в миналото се баело против уроки, то може да излекува главоболие, а зарито в нивата или градината, пази от градушки. Първото яйце се подновява с ново на следващият Велики четвъртък.

Обикновено този ден се боядисват 3,5 или 7 яйца, а останалите се боядисват в събота. По традиция боядисаните  яйца трябва да стигнат до Спасовден.

В миналото яйцата се боядисвали с естествени багрила.

За да добият червеният цвят, за първото „вапцано“ яйце, жените събирали брош, а за тъмнокафяво били нужни 2 супени лъжици дюлеви листа или кромид лук.С ореховите черупки боядисвали в топло кафяво, а с млада коприва в изобилие по това време, както и спанак, боядисвали в зелено.

Освен боядисване или „вапцане“ на яйцата  и до днес от поколение на поколение в района на Чепинската котловина (Родопите), най-вече в градовете Ракитово и Велинград се предава техниката за украса на яйцата  с пчелен восък.

Преди да се „пишат“ яйцата се „стипцосват“- оставят се да престоят 2-3 часа в подсолена студена вода.

Изписването на яйцата при тази технология става посредством пчелен восък, специална  писалка, свещ за нагряване на восъка  поставен в писалката,  доза въображение и любов от страна на майстора.

Основен християнски символ върху яйцата е кръстът. Други орнаменти за украса са красиви плетеници от цветя, зооморфни мотиви,  соларни знаци и др.

На Велики четвъртък, след като са боядисани яйцата се замесва тестото за обредните хлябове. Това е и денят, в който в миналото се подновявал квасът, защото се вярвало, че къща без квас остава без берекет. Подновеният квас се използва през цялата година.

Замесват се обредни  хлябове  и краваи наречени колаци, великденски кравай, яйченик или кукла. Задължителен елемент от обредния великденски хляб е яйцето, което символизира  жизненото начало. Жените приготвят и малки обредни великденски хлебчета (колаци) в средата с едно червено яйце, които се дават на първият гост влезнал в къщата, на роднини, на кумовете. Днес обредните хлябове и колаци са  заменени от козунаци и великденски курабии.

Разпространена е вярата, че на Велики четвъртък „раят се отваря“ и душите на всички покойници идват на земята пуснати на свобода.Те са на земята до Спасовден, когато Господ ги прибира.

На Разпети петък, денят в който е разпнат Исус Христос, не се захваща никаква работа, защото тя не само няма да спори, но ще донесе и беди в семейството. Този петък е началото на дванадесетте петъци, през които в миналото се е пазело да не се работи, за да не вали градушка.

Последният ден от Страстната седмица предшестващ Великден е събота. В този ден, домакините които не са успели да боядисат яйцата или да замесят обредните хлябове и краваи, могат да го направят.

На този ден  се почитат починалите, като се раздават боядисани яйца и жито.

Вечерта се приготвя и слага да се пече обредното агне, което ще бъде на трапезата на Великден.

В полунощ, на Възкресение Христово, вярващите взимат от черква благодатният огън, който отнасят в домовете си. С него палят кандилото и запалват огнището. С него осветляват дома си, като  непропускат нито едно ъгълче.

Поздравяват се с думите : „Христос Воскресе“, „Воистина Воскресе“. Това е денят в който се отговява с яйце.

В един от трите празнични дни след Възкресение, младоженците ходят на гости на кумовете, като задължително носят яйца, обреден хляб и вино.

В миналото на здрави, стари дървета се връзвали люлки, за да се люлеят годениците.

След Възкресение започва Светлата седмица. В тази седмица не се работи, не се подхваща никаква работа-къщна или селскостопанска. Седмицата е позната още като „празна“ или „Томина неделя“. През цялата Светла седмица, който дойде и влезе в къщата,  не бива да се връща без червено яйце, защото късметът на къщата и берекетът на нивите и лозята „ще си идат“. Неделята от Светлата седмица, поставя завършека на Великденския празничен цикъл.

Мария ЙОРДАНОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички