Пазарджик

Сдружение „2002 Надежди” стана на 20 години

  16.04.2022 06:56             
Сдружение „2002 Надежди” стана на 20 години
Председателката Райна Дюлгерска

Десетгодишне юбилей пък празнува Домът за стари хора в Мокрище

Сдружение „2002 Надежди“ е създадено на 15 април 2002 г. Мисията му е да превърне грижата за хората в неравностойно положение в приоритет на обществото. Ето какво разказа за историята му пред „Знаме“ председателката Райна Дюлгерска:

- Първите години бяха изключително трудни, защото нямахме офис, финансиране, щатен екип. Един от първите проекти, които спечелихме, беше за доброволец от Корпуса на мира на САЩ в България. Две години Алекса Белмонт от щата Колорадо работеше с деца, младежи и възрастни хора от Пищигово. Сдружението ни е от малкото организации, които предлагат социални услуги по селата в община Пазарджик.

През 2008 г. на национална среща в София, организирана от Министерството на труда и социалната политика, „2002 Надежди“ бе отличена с грамота за добра работа. През следващата година пък спечелихме европейски проект с партньор Община Пазарджик, по който

назначихме 26 безработни да се грижат за 35  болни и самотно живеещи

мъже и жени в община Пазарджик. В края на 2009 г. към Сдружението имаше назначени на щат над 50 души, за което бяхме наградени лично от социалния министър за работодател на годината.

„2002 Надежди“ кандидатства и получи лиценз за социалната услуга „Дом за стари хора” в края на 2011 г., а на следващата година официално бе открит първият Дом за обгрижване на болни и самотни хора с капацитет 12 души на неправителствена организация в Мокрище. Той е без държавно и общинско финансиране. Услугата е много търсена и необходима, особено за

работещи хора, за които е невъзможна домашната грижата за болен човек от семейството

Благодарни сме на близките на потребителите, които винаги се отзовават при необходимост и ни помагат.  През всичките тези години изградихме добро партньорство с Дирекция „Социално подпомагане” - Пазарджик, с кметството в Мокрище, както и с колегите от другите организации.

Не на последно място искам да отбележа и партньорството ни с Национална пациентска организация с председател д-р Хасарджиев. Повече от 10 години Сдружението е нейн член, а аз съм координатор за Пазарджишка област. В нашия офис приемаме писмени и устни жалби от недоволни граждани, свързани с

лоша и непрофесионална лекарска практика,

болнично лечение, ТЕЛК, липсата на животоспасяващи лекарства.

В края на 2015 г. взехме участие в работата на Областната здравна комисия, която изигра ключова роля в изготвянето на Здравната карта на областта. „2002 Надежди“ продължава да участва активно в национални, международни и местни форуми – дебати, конференции, семинари, конгреси на тема „Здравеопазване и защита правата на пациентите”.

Последните две години бяха изключително трудни за всички заради пандемията. Горди сме, че успяхме да опазим всичките потребители на Дома за стари хора в Мокрище. Нямаме заболял или починал от Ковид 19, за което изключителен принос има екипът от болногледачи и личният ни лекар д-р Бонев. Изключително сме благодарни и на отговорничката Петранка Бегова за обгрижването в Дома по време на пандемията. 

Традиционно всяка година провеждаме също така

благотворителни кампании за хора, изпаднали в беда,

социални слаби семейства, болни и самотни възрастни хора и сираци. Започнахме като гражданска организация в полза на обществото през далечната, казва в заключение Райна Дюлгерска. Колкото и смели да бяха мечтите ни, никой от нас не подозираше, че ще успеем да постигнем успехи в начинанията си без чужда финансова подкрепа и без държавна или общинска субсидия. Оцеляхме благодарение на доброволци, приятели и хора, които ни подкрепяха. С всеотдайната си работа и много личен доброволен труд и средства доказахме, че сме полезни, разпознаваеми, търсени и необходими на хората като гражданска организация.  Благодарни сме на всички които вече 20 години стоят зад нас. Въпреки трудностите мисията ни е високо благородна и сме убедени, че ще успеем и в бъдеще, колкото и неизвестно да е то.

Мина ГЕОРГИЕВА

Рожден ден на потребителка в Дома в Мокрище


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички