Пазарджик

Изложба за Багряна във винилови постери в Пазарджик

  11.04.2022 13:57             
Изложба за Багряна във винилови постери в Пазарджик

Изложба, посветена на Елисавета Багряна ще бъде отнкрита от Регионален исторически музей – Пазарджик. На 14 април 2022 г., четвъртък, от 17.30 ч.  в къща музей „Константин Величков“ на  ул. „Теодор Траянов“ № 6 ще бъде представена изложбата на Националния литературен музей „Как ще спреш ти мене – волната…“, посветена на живота и творчеството на „звездната“ Багряна.

През 2022 г. се навършват 95 години от издаването на емблематичната първа стихосбирка на Гранд дамата на българската поезия.

В 22 винилови постера изложбата разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният порив на „Амазонката“ в странстванията ѝ по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда – Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките ѝ детски спомени е разказът на родителите ѝ за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии“, „Моята песен“ и паметни стихотворни цикли като „Бретан“, „Словенски вечери“, „Париж-Венеция“, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чиято посланица е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературноисторически сюжети са разкрити документално - от митичното „бягство” на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенски творци, неподвластни на политическите конюнктури, та до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата ѝ с Педро и Дилма Русеви през 1960... За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието ѝ в защитата на българските евреи; помощта ѝ за освобождаването от концлагер на писателя комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г. и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията ѝ до Москва и конгресите за мир и форумите на жените из цял свят…

Изложбата може да бъде посетена до 31 май 2022 г. всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички