Спорт

Потомци на Бенковски изрисуваха шевиците-код на дома на Хебър

  22.03.2022 21:35             
Потомци на Бенковски изрисуваха шевиците-код на дома на Хебър

ПАЗАРДЖИК. Непосредствено преди мача на Хебър и първата му победа в плейофите над Добруджа с 3:1 (подробности за победата вижте ТУК) официално бе открита шевицата от двете страни на входа на спортна зала „Васил Левски“ – в тях изобилстват жълтото и синьото, които изразяват чистотата, спокойствието, слънцето и божественото… Наричания за здраве, сила, любов, победи и защита са втъкани в тях, заявиха авторите от проект „Род“ Радина Росенова и майка й Бояна Илиева, които са познати на читателите на „Знаме“. Кметът Тодор Попов заяви, че за него е удоволствие да представи типично пазарджишките шевици.

„Преди време Радина сподели тази идея и смятам, че заслужава да бъде подкрепена. Ще поставим такива шевици и върху други знакови сгради в нашия град, защото по този начин ще презентираме нещо уникално, което имаме като българи – нашите народни шевици от различни краища на България. Считам, че по този начин, сложени тук, на входа на спортна зала „Васил Левски“, те много добре се вписват в цялостния дизайн на сградата. И което е по-важно – как можем да съчетаем двата наши приоритета на практика – спортът и културата. Като направим така, че да се виждат от всички и да допринасят за нашето самочувствие като пазарджиклии“, заяви кметът Попов и благодари на авторите.

„Аз съм художник, потомка на Бенковски трето поколение, това наклони везните и в един момент ДНК-то се материализира“, призна Радина Росенова. „Приела съм изкуството си като мисия – да бъда посланик на българските символи в България и пред света. През 2020 г. имах щастието да представя нашата страна на световно изложение на художниците в Дубай, където моята картина – диптих „Българска магия“, бе избрана в Топ 10 на изложението („Знаме“ писа за това след събитието, б.р.). Оттам се зароди идеята за Арт проект „Род“. Той е в две части, първата от които е създаването на колекция от 28 платна, които отговарят на нашите 28 административни области. Илюстрирала съм шевица от всяка област и съм я съчетала с културно-историческа или природна забележителност. Целта ми е възраждането на нашите мотиви, защото те са вселенски код. Те са изключително мощни символи. Това е една молитва, която нашите баби, докато са везали, са отправяли – за здраве, за любов, за защита, за благоденствие… Вярвам, че можем да изградим мост между новото и вече утвърденото. Благодаря на Община Пазарджик в лицето на г-н Тодор Попов за възможността национален проект „Род“ да стартира именно от Пазарджик. Шевицата на обществени места трябва да ни възвърне това чувство за принадлежност. Да видим нещото, което ни свързва. Благодаря му и за това, че освен за спорта, обръща голямо внимание и на културата. Това е нещо, от което се нуждаем в тези времена. Искам да благодаря и на моята майка, с която заедно изрисувахме тези шевици и наричахме. Тази творба всъщност едно огледало на нашето намерение да покажем чрез примера си, че когато обединим две поколения – млади и стари. Както тя казва, когато слеем мъдростта и младостта, поемаме по пътя на вечността. Създаваме нещо устойчиво. Създаваме любов. Искам да благодаря на всички вас, че заедно запазваме родовата памет“, обърна се към присъстващите Радина.

Подробности – в петъчния брой на „Знаме“

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички