Четвъртък, 30 Юни 2022
 
Други

Учениците от ВУИ с караул и рецитал почетоха Трети март

  07.03.2022 14:02             
Учениците от ВУИ с караул и рецитал почетоха Трети март

Пенсионери им гостуваха за Баба Марта и извиха хоро на няколко ката

РАКИТОВО. По традиция момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“  вземат участие в програмата за Националния празник Трети март в град Ракитово. Ракитовци очакват почетния караул пред Паметника на толерантността. В скаутските зелено – оранжеви униформи децата от ВУИ изпъкват сред човешкото множество. Тази традиция не е прекъсвана дори през годините на пандемията.

На 3-ти март 2022 година честта да бъдат символичните гвардейци се пада на Ленко Тодорков – VII кл. и Десислав Николов – Х кл. Въпреки хладното време двамата не помръдват. Достойното им държане е забелязано от много граждани, които изказват похвала към момчетата лично на директора Георги Янушев. Така престижната възможност да участваш в рецитала и да изречеш свещенните думи на признателност, се допълва с възможността да отдадеш почит към загиналите герои като сведеш чело пред венците, поднесени за тях. Поне за малко честта да са почетен караул получават Милен Рамадан и Мартин Средков, и двамата от Х клас.

Все пак основната тежест от участието в тържеството изнасят участниците в рецитала. Дебютантът тази година е Никола Донев – VIII клас. Той за първи път излиза пред публика и рецитира пред микрофон. Вече са участвали Велизар Цанков – IX кл. и Стефан Тодоров Х кл. Може би за последно се включва редовният участник Николай Смаилов – XI клас. Николай е един от палавите ученици в училището. Но той има вродени артистични заложби. Като истински артист щом застане пред публика се преобразява и става неузнаваем.

Някои от момчетата от ВУИ се включват и в традиционното празнично хоро. Така те стават част от българската общност, която точно в 12 часа на Трети март прави опит да възвиси българския дух, възкръснал от пепелищата с подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 година.

За Баба Марта пък във ВУИ имаше емоционално гостуване на ракитовски пенсионери. Добрите взаимоотношения между Клуба на пенсионера в Ракитово и момчетата  от ВУИ „Ангел Узунов“ са дългогодишни. Преди пандемията децата изнасят редовно програми пред пенсионерите за Коледа, за 8-ми март, за Великден. От Клуба на пенсионера идват в училището, за да закичат момчетата с мартенички.

Тази година идването на Баба Марта носи на момчетата от ВУИ много емоции. На 1-ви март 2022 г. денят започва с импровизирано тържество във фоаието на първия етаж в училището. Под ръководството на социалния работник г-жа Гери и с помоща на учителя Свилен Топчиев е подготвена малка литературна програма. Водещи са учениците Велизар Цанков – IX кл. и Илия Гушмашки - Х кл. Те запознават присъстващите с легендата за мартеничката, която е от времето на създателя на българската държава Аспарух. Като част от програмата Стефан Калчев – VII кл., Румен Тодорков - VII кл. и Камен Асенов -VI кл. рецитират стихове за Баба Марта. Облечена с народна носия като Баба  Марта , г-жа Гери, заедно с нейния помощник Иван Атанасов - VII кл., също в народна носия, връзват на всички мартенички.

Училището е осигурило за всички ученици мартенички. Но по собствена инициатива през последната седмица на февруари, във времето за индивидуална и групова работа, г-жа Цветана Добрева с момчетата от VI клас са изработили от бял и червен вълнен конец по още една мартеничка както за децата от училището, така и за учителите и служителите.

И докато момчетата се радват на вече получените мартенички, директорът Георги Янушев обявява, че за всички има подарък мартеничка и от децата от група „Ален мак“ от Детска градина „Слънчо“ – гр. Пазарджик, с ръководител г-жа Боряна Консулова. В израз на благодарност момчетата си правят групова снимка с вдигната ръка със завързана мартеничка. А г-жа Надежда Цигова – Димова още същия ден, заедно с Ангел Стоянов – III кл. и Янко Иванов – IV кл. изработват мартенички и картички за пазарджишките деца от група „Ален мак“.

Изненадата за момчетата от ВУИ идва с голямото междучасие. В училището пристигат група пенсионери от Ракитово, водени от г-жа Ангелина Баташка, председател на Клуба на пенсионера „Ангел Говедарски“ – Ракитово. Този път с тях не е Маестрото Никола Янев, който наскоро чества 75-тата си годишнина. Той е изпратил заместник – акордеонистът Георги Попчев, син на учителя от ВУИ Михаил Попчев. На входа на учебната сграда гостите са посрещнати според българската традиция с хляб и сол от облечените в народни носии г-жа Гери и малкия Иван Атанасов.

Импровизираното тържество между пенсионерите и учениците се провежда в тенис залата на училището. За всеобща приятна изненада акордеонистът Георги Попчев засвирва популярни мелодии и хора. Жените-пенсионери, чийто млади и буйни сърца не издържат, повеждат хорото. Изненадани, момчетата и учителите също се хващат на хорото. Някои от децата не могат да играят много добре, но подскачат в такт и настроението е високо. „Героите“ на валса са Ангелина Баташка и учителят Младен Бадански, Георги Балкански и психологът Марияна Пелева, медицинската сестра Магдалена Ташева и ученикът Ферди Чакъров, служителката Таня Пейчинова и ученикът Райко Рамадан. Те получават бурни аплодисменти. Аплодисменти получават и участниците на хорото, което се извива на няколко ката и изпълва цялата зала.

Учениците с удоволствие канят рецитаторите от училищния рецитал да поздравят техните приятели от Клуба на пенсионера в Ракитово. За спомен от тези незабравими мигове на възрастните хора е подарено живо цвете, с което те да украсят своя клуб. Пенсионерите черпят децата с шоколадови бонбони и връзват на всяко дете по още една мартеница с пожелание за здраве и успех в ученето. Гостите се тръгват усмихнати, а децата още дълго коментират хорото и танца. Показват си един на друг мартеничките и се готвят да помогнат с каквото могат през годината на възрастните хора от Ракитово.

Автори: Стефан КАЛЧЕВ – VII клас

Илия ГУШМАШКИ – Х клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички