Регионът

260 души споделиха кой е най-хубавият подарък

  23.01.2022 06:32             
260 души споделиха кой е най-хубавият подарък

Сред тях има и възпитаници на българското училище във Франция

ВЕЛИНГРАД. 260 творби участваха в литературния конкурс „Най-хубавият подарък“, обявен от народното читалище „Отец Паисий – 1893“ в курорта в края на миналата година. 105 от получените произведения са есета, 81 са разкази, а останалите 74 са лирика.

Темата е грабнала интереса на различни поколения творци - от 10-годишни до 78-годишни. Участниците са от над 100 населени места у нас– от Никопол до Свиленград, от Разград до Петрич, от Монтана до Варна.

Сред тях има и

7 представители на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

с преподаватели по български език и литература Дора Димитрова и Янета Димитрова. Единият от тези ученици е спечелил втора награда за разказ. Сред участниците не липсват и училища в България, включително ученици от основното училище „Свети Климент Охридски“ в Пазарджик с класен ръководител Десислава Хайдукова.

След внимателно обсъждане на получените разработки, тричленното жури с председател Александър Кочев, който оглавява Литературния клуб към читалището, обяви класирането. При есетата първото, второто и третото място са съответно за Славия Шопова, Радослав Смаилов и Ива Томова; при разказите – за Радосвета Калоянова, Стефан Ступак и Виктория Славова; при стихотворенията – за Вероника Миндова, Динка Генова, Ивета Стоянова и Венета Искренова (третите места са две в този раздел).

Поради големия интерес към конкурса и

многобройните участници в ученическа възраст

се присъждат и поощрителни награди – абонамент към сайта на „Книговище“. Те отиват при Габриела Динева, Деница Грозева, Вероника Павлова, Стефани Стефанова и Мария Калибацева, Любов Ангелова, Ниляй Шериф и Дария Георгиева.

- За повечето наши участници – от най-малките до най-големите, семейството е най-ценният подарък. Да бъдат всички здрави и заедно да отпразнуват светлите празници – разкри пред „Знаме“ Силвена Байракова, председателка на НЧ „Отец Паисий – 1893“ във Велинград. - Силно ни развълнува един от разказите на Радосвета Калоянова, защото в него присъства културният живот в едно читалище, а подаръкът е книга, който малката получателка пази дълги години.

Силвена Байракова и колегите й са

приятно изненадани

от големия брой на участниците:

- Благодарим им за чудесните произведения и за надеждата, която ни подариха в навечерието на Коледа – надеждата, че българското слово и българската литература имат своите достойни следовници.

Целта ни бе да насърчим писането както при децата, така и при възрастните. Смятаме, че успяхме. Достойно представена е дори възрастовата група на 20 - 40-годишните, която в досегашните ни конкурси не е била толкова активна. Радваме се, че и хората в активна възраст, които работят, имат своите професии и интереси, са увлечени по писането и успяват да намерят време за него.

Мария ДЪБОВА

Едно от най-хубавите есета в конкурса може да прочетете в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички