Понеделник, 09 Май 2022
 
Регионът

Пещерци почетоха 144-годишнината от Освобождението на града

  19.01.2022 14:48             
Пещерци почетоха 144-годишнината от Освобождението на града

На днешния 19 януари се навършват 144 години от Освобождението на Пещера от османско иго. Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит за гражданите. Отношението на пещерци към датата 19 януари не се промени през годините, а остава един празничен ден, в който съпреживяваме радостта на нашите предци от извоюваната свобода.

Кметът Йордан Младенов, д-р Николай Пенев-председател на Общински съвет- Пещера, зам.-кметовете на Общината, общественици, граждани и ученици се събраха пред паметника на кап. Сафонов- от 123 Козловски полк, за да отдадат заслужена почит и уважение. Всички те си припомниха героизма от онези дни.

С едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред паметта на кап.Сафонов и загиналите в Руско-турската освободителна война за Свободата на България.

Освобождението на Пещера е част от победния ход на руските войски, командвани от ген. Гурко. След превземането на Пазарджик едно руско войсково поделение тръгва за Пещера – това е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Именно той влиза на 19 януари 1878 г. като освободител на нашия град. Посрещането е на площад „Освобождение” или т.н. „Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани, развълнувани от изстраданата свобода.

Днес, както всяка година, с благодарност и гордост пещерци си спомниха за безбройните жертви, дадени от българския народ.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички