Други

Магическата светлина в непрогледния мрак на пещерите

  18.01.2022 06:20             
Магическата светлина в непрогледния мрак на пещерите

ПАЗАРДЖИК. Фосфоресциращи пещерни образувания във фотоизложба? Защо не. От 18 януари до 3 февруари  в галерия „Георги Машев“ ще бъдат изложени фотографии на фосфоресциращи пещерни образувания, заснети в пещерите в България. Това е четиригодишен проект на екипа на „Светлина и култ“, който е публикуван в National Geographic България през месец юли миналата година. Екипът успява да заснеме ефирната магическа светлина излъчвана от пещерните образувания в непрогледния мрак на пещерите и в това определено има мистика. А може би нещо повече?

В процеса на работа авторите разработват метод на снимане, чрез който в един кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други, които не притежават тези способности. Уникалното е, че с този метод може в един и същи кадър да се забележат и двата вида образувания, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина”.

Интересно е, нали?

“Светлина и култ” е проект на фотографа, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов,  който снима различни фотографски и документални проекти. В основния екип участват Алекс Самунджи - фотограф и оператор, и Огнян Стоянов - изкуствовед и спелеолог.

Откриването на изложбата ще бъде на 18 януари от 18 часа при спазване на всички противоепидемични мерки.

А какво казва за проекта Алекс Самунджи пред „Знаме“ – четете в следващия брой на вестника на Пазарджишка област.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички