Други

Вицепрезидентката на клуб ”Дебати” ”създаде” Фондация в подкрепа на жертвите на домашно насилие

  18.12.2021 10:18             
Вицепрезидентката на клуб ”Дебати” ”създаде” Фондация в подкрепа на жертвите на домашно насилие

ПАЗАРДЖИК. Продължаваме да ви представяме успешни проекти от третия сезон на ABLE Mentor, заедно с техните автори. Както „Знаме“ писа, инициатива свързва професионалисти и ученици с цел споделяне на знания и опит. Те се разпределят в екипи от по един ментор и един ученик според общите им интереси и в продължение на 3 месеца разработват собствен казус.

Валерия Терзиева "създаде" Фондация в подкрепа на жертвите на домашно насилие. Тя е на 18 години. Учи в езиковата гимназия “Бертолт Брехт” с профил английски език. Освен това е вицепрезидент на клуб „Дебати“ в Пазарджик. А свобдното си време, което не е много, обикновено прекарва с приятели и близки. Интересува се от история, политика, литература и международни отношения.

Ето как отговори на въпросите на "Знаме" Валерия:

- Разкажи най-напред за проекта си в ABLE Mentor.

- На първо място ABLE Mentor ме срещна с невероятен ментор - Катерина Стоянова. Благодарна съм й, че повярва в мен и моя проект, както и за отделеното време и целия опит, който ми даде, за всички усилия, които положи!

В продължение на три месеца развих проект за създаване на Фондация в подкрепа на жертвите на домашно насилие в родния ми град Пазарджик. Постарах се тя да бъде достъпен и разпознаваем ресурс за всички, които са или са били подложени на домашен тормоз. В процеса на работа се роди и идеята фондацията да предоставя и разнообразна информация, свързана с насилието, която да достига до всичките ни съграждани. Вярвам, че би било полезно за хората.

На всички ни е ясно, че живеем в държава, в която темата за домашния тормоз продължава да е табу. Много жертви все още не намират смелостта да споделят или да потърсят помощ - може би от страх, срам или поради някакви други причини. А основната задача на фондацията, която разработих, е да дава най-важното на жертвите на домашното насилие - надеждата, че всичко това ще приключи, както и надеждата за нов и спокоен живот!

- Засега твоята фондация е само на хартия - под формата на проект. Мислиш ли, че някой ден може да стане реално функционираща? Би ли работила ти самата в подобна фондация?

- Ще се радвам много, ако тази фондация се реализира някой ден и, да, бих работила. Но ако това се случи, най-вероятно ще е на по-късен етап, защото сега ми предстоят завършване, висше образование и т. н. А за фондация са нужни спонсори, много контакти и куп други неща.

- Какво ти даде участието в ABLE Mentor?

- Успях да развия комуникативните си умения под формата на сътрудничество и съвместна работа с друг човек, както и своята изобретателност. Освен това станах по-организирана и придобих умения за планиране. Научих се и да приемам градивна критика.

- В началото каза много хубави думи за твоя ментор. Да разбираме ли, че когато имаш идея, е добре при разработването до теб да е ментор, който да те напъства?

- Менторите са важни, защото те са хората, които могат да ти дадат обективна обратна връзка и да те насочват в процеса на развиването на идеята. На мен ABLE Mentor ми даде възможността да развия своята идея. Смятам, че чрез нея много хора ще имат възможността да бъдат чути и спасени!

- Зародиха ли се нови идеи и сътрудничество, докато участвахте в инициативата?

- В процеса на работа, разбира се, че се появиха нови и много добри идеи. Кореспондирахме с организации, които се занимават с този проблем на национално ниво. Относно бъдещи сътрудничества с другите участници и ментори, много от тях ми писаха да ме поздравят за проекта и да ми предложат своята подкрепа.

- Какво планираш за бъдещото си? Как се виждаш след 10 години?

- След като завърша средното си образование, смятам да уча право. Надявам се това да се случи и съм готова да положа много усилия, за да направя моята цел реалност. А това как се виждам след 10 години - като човек, който все още не се е изморил да покорява нови върхове и се стреми с всеки изминал ден да бъде по-добър и да прави повече добрини!

- Откога си вицепрезидент на клуб "Дебати" в Пазарджик? По какви проблеми обичаш да дебатираш и кой е най-разгорещеният дебат, в който си участвала?

- Миналата година бях президент на клуб "Дебати" в Пазарджик, но тази година реших да се оттегля на поста "Вицепрезидент", защото влязох в Управителния съвет на Асоциация дебати България, която обединява всички дебатьорски клубове в страната. Просто щеше да ми е физически невъзможно да съчетавам и двете, ако бях останала президент.

Обичам да дебатирам по политически, икономически и социални теми. Може би социалните най-много ми харесват, защото се определям като човек, който иска да помага на хората.

А що се отнася до най-разгорещения дебат, с моя темперамент смятам, че всички дебати, в които участвам, са разгорещени. Дебатите като цяло са нещо много важно за мен, а когато нещо е важно за мен, аз му отдавам цялата си енергия и цялата си сила. Така че на всеки дебат, в който участвам, давам 100 процента от себе си.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички