Спорт

Моника с 6 златни медала, но я боли - затвориха клуба й

  12.12.2021 07:24             
Моника с 6 златни медала, но я боли - затвориха клуба й

От месец 150 деца нямат достъп до басейна заради машинации във федерацията

ВЕЛИНГРАД. Моника Трифонова е емблематично име за плувния спорт, но сега е низвергната заедно с клуба си. Затова и в нейна подкрепа върви подписка. В края на ноември някогашната „златна рибка” на ПК „Чепинец” и настояща треньорка на ПК „Делфините” направи поредния фурор. Тя спечели 6 златни медала на Седмия открит международен турнир в Бургас с впечатляващи времена – злато на 100 м съчетано плуване (1:14,38), 50 м гръб (33,54), 100 м гръб (1:15,18) и 50 м бруст (39,02), плюс две щафети. С екипа на столичния „Дамини ЛВ” Моника подобри всичките си времена в група 2 (30-34 години). За съотборничката и съгражданката й Весела Дивизиева това бе дебют – тя спечели бронз на 100 м бруст (при 40-44-годишните).

„Щастливи сме от успеха. Отлично представяне на Весела за първо състезание. Удовлетворена съм от всичките си времена – не съм очаквала, че сте ги постигна, защото не бях тренирала от доста време, а от август

затвориха нашия клуб

и нямаме достъп до басейна. Това ни е болката”, коментира пред „Знаме” плувкинята. Тя се състезаваше за столичния „Мастърс”, но клубът се разпадна след смъртта на председателя. „Имах няколко предложения от доста клубове, но избрах „Дамини ЛВ”. И съм горда, че за пръв път този клуб спечели първото отборно място, а Весела, която подготвям от няколко години, без да е плувала преди това – първи медал. За съжаление не можах да тренирам пълноценно – направих едва две тренировки”, пояснява Трифонова. Тя и в момента не тренира, защото общинският басейн е затворен за нея и за клуба й „Делфините”. Общината се аргументира с наредбата, която предоставя безвъзмездно спортните съоръжения само на лицензирани клубове към съответната федерация.

По правилник на БФПС всеки плувен клуб трябва да има по двама треньори. По тази причина Трифонова назначила за втори треньор бизнесмена и бивш спортист Георги Благов. Собственикът на верига бензиностанции, според нея,

стои зад удара на федерацията

„В продължение на две години Благов получаваше заплата. Внасяла съм му осигуровките. Той фигурираше само документално, за да можем да вземем лиценз. Той не извършваше никаква дейност и уговорката беше да връща парите, но до момента това не се случи. Накрая той дори искаше да ме съди за дължима сума за платен отпуск. През това време ми помагаше Весела. Тя се запали по плуването, записа в колеж "Био Фит" и завърши треньорска специалност. Затова бе нормално да я назнача на мястото на Георги Благов. Но той се ядоса, заяде се с мен и каза, че ще направи всичко възможно да ми отнемат клубния лиценз. И го направи. Той е пръв приятел, съученик и съотборник с председателя на БФПС Георги Аврамчев, който много често му гостува във Велинград. Проблемите започнаха през август.

Във федерацията скриха документите на Весела,

с които ги уведомяваме, че тя започва работа при мен. След което дойдоха на място, направиха ни проверка на басейна и завариха Весела на басейна. Глобиха ни с 1000 лева – с актове по 500 лева на мен и на нея, за това, че работи, а аз съм я допуснала на работа. Отнеха ни лиценза. Адвокатът ни написа жалба, а във федерацията отказаха да я входират с аргумента, че сме изпуснали срока. Ние отиваме на 27 октомври, а събранието, на което трябва да ни я разгледат, е на 4 ноември! Аврамчев ни изгони. Всичко се правеше, за да ни мотаят. По съвет на адвоката пуснахме жалбата по куриерска фирма –

пускахме я няколко пъти, защото я отказваха и ни я връщаха

Пазим си бележките. Приеха ни пратката едва след като мина събранието – на 7 ноември. Същевременно там са входирани три жалби срещу мен от деца, които не са плували при мен… Сега от близо месец не тренираме, а 150 деца стоят извън басейна. Това са наши деца. Аз също нямам достъп. Толкова години съм дала от живота си на този град, посветена на плуването, а

сега не мога да отида до басейна, на който съм била 28 години!

Сега пак има състезание, но не отидох, защото нямам тренировки. Кметът д-р Коев и общинските съветници искат да ни помогнат, но ръцете им са вързани. Евентуално ще се опита промяна на наредбата. Аз и преди съм работила на басейна без лиценз - около 7 години, но тогава не бях към федерацията. Сега за лиценза ще се борим по съдебен ред. Подкрепиха ни много хора – има събрана подписка от около 500 души и тя ще се пусне до федерацията и спортното министерство. Попитах Аврамчев къде ще тренират тези деца, а той отговори, че не го интересувало”, тъжна е Моника.

Редакцията е готова да предостави на г-н Благов и г-н Аврамчев право на отговор, за да се видят техните гледни точки. Към този момент няма как „Делфините” да бъде вписан наново. Вариантът е да се направи друг клуб.

„Не мога. Аз съм дала близо 10 000 лева за ПК „Делфините” – за регистрация, за документация, за програми… Вече не мога да си позволя учредяването на нов клуб. А и няма гаранция, че федерацията ще го впише, след като види кой е председател”, без нотка на надежда казва треньорката., възпитаничка на Любов и Христо Доксинови в ПК „Чепинец”.

Дано подкрепата на съгражданите й я опровергае.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички