Пазарджик

Надя Клисурска, зам.-социален министър: Зададохме нови стандарти за качество на социалните услуги

  13.12.2021 07:10             
Надя Клисурска, зам.-социален министър: Зададохме нови стандарти за качество на социалните услуги

Първата стъпка към тотална реформа с мисъл за най-бедните вече е факт

Разговаряме с Надя Клисурска, зам.-министър на труда и социалната политика, в навечерието на съставянето на нов кабинет.

- Г-жо Клисурска, изминаха 7 месеца откакто сте зам.-министър на труда и социалната политика. С кои предизвикателства се справихте?

- Благодарна съм за всеки работен ден в този период, защото той ми даваше възможност да съм полезна и да помагам. Всеки проблем е важен, защото пресича човешка съдба. Ресорът е отговорен. Какво успяхме да направим за краткото време от 7 месеца? Първата стъпка към тотална реформа, свързана със социалното подпомагане с мисъл за най–бедните и социално изключени хора вече е факт - променихме коефициентите за достъп по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които не бяха замръзнали на стойностите от 2005 г. В резултат на това наше решение социални помощи ще получават много повече хора в нужда.  Техният размер вече ще е обвързан с линията на бедност и не може да пада под 30%. 670 000 лица с трайни увреждания ще получат увеличена финансова подкрепа от следващата година, заради това че определихме линията на бедност с резмер 431 лева за 2022 г., което е с 44 лева повече спрямо 2021 г. Това е най-голямото увеличение, правено през последните 10 години. Променихме и методиката за определянето на линията на бедност – оттук нататък тя ще се определя на база официалната SILK статистика за бедността по Евростат.

- Предстои преизчисление на пенсиите…

- Да, с предложения от служебния кабинет актуализиран бюджет на 25 декември предстои преизчисление на пенсиите на всички пенсионери, което ще доведе до увеличение средно с 14%. Тежестта на коефициента за стаж ще бъде увеличена от 1,2 на 1,35. Преизчисление на пенсиите е правено в далечната 2008 г., а оттогава над 1 200 000 пенсионери получаваха пенсии под прага на бедността.  Увеличихме целевата помощ за отопление – 523,55 лева (по 500 KW за петте месеца на отоплителния сезон – ноември-март), като разширихме обхвата и се съобразихме с увеличената цена на тока. Взехме решение тя да се изплаща еднократно, за да посрещнат хората зимния сезон подготвени. В началото на ноември направихме и нова помощ за отопление в размер на 300 лева за хора, които не можеха да бъдат обхванати от критериите. През 2021 г. хората, които получиха помощ за отопление, са най-много досега – близо 290 000 души, като през следващата година е необходимо да се изработи още по-добър механизъм като обхват и подпомагане, включително да се инициира дефинирането на „енергийната бедност“. На финала сме на работата по определяне на нови стандарти за качество на социалните услуги и Наредба за качество на социалните услуги, които са сърцевината на новия Закон за социалните услуги. Новите стандарти са резултат на няколкомесечно тежко обсъждане в работна група, в която участват близо 100 души - представители на АСП, АКСУ, МТСП, ДАЗД, МЗ, общините и неправителствения сектор. Това са все хора, които познават  социалните услуги от първо лице. Надявам се до края на годината да бъдат предоставени пред обществото за обсъждане. Приоритет е грижата за човека в уязвимо положение, а не условията в супер лукс категория.  След приемането на стандартите и наредбата, предстои обучението на доставчиците на социални услуги за нейното прилагане. Средствата за това са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси “.

Направихме и предварителна карта на социалните услуги в България, които ще бъдат създадени и реновирани по Плана за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите, Програмата за развитие на човешките ресурси и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за новия програмен период 2021-2027 г. Средствата за тях надхвърлят 1 млрд. лева.

- Кой от приеритетите е най-неотложен?

- От изключителна важност за хората, които имат нужда от социална подкрепа, е да продължи в ускорени темпове реформата в сферата на социалните услуги, заложена в Закона за социалните услуги. Въвеждане на новите стандарти за качество на социалните услуги и подкрепа на общините и другите доставчици за адаптиране на услугите към тези стандарти. Въвеждане на нови стандарти за финансиране от държавата на социалните услуги. Подобряване на условията на труд и заплащането на социалните работници. Финализиране на процеса на деинституционализация на грижата на децата с превес на мерките за превенция и подкрепа в семейна среда и общността. Изпълнение на процеса на деинституционализация на грижата на хората с увреждания и възрастните хора чрез повишаване на обхвата на услугите в домашна среда (за асистентска подкрепа), създаване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги, закриване на домовете за хора с увреждания и реформиране на домовете за стари хора. По мое мнение е необходимо преосмисляне на цялостния модел за оценка на уврежданията. От една страна правата на хората с увреждания в страната са нормативно регламентирани и в преобладаваща степен обвързани с резултатите от медицинската експертиза, но действащите критерии за оценяване на увреждането - медицинска и социална, са остарели. Трябва да се премине към био-психо-социалния модел на оценяване, съобразно световните класификации и стандарти. Гарантиране на ефективна институционална структура в областта на уврежданията - осигуряване на ясно разпределение и разграничаване на функции и отговорности, за да се избегне припокриване и дублиране относно това кой държавен орган за какво е отговорен, и осигуряване на ясно разделение между координацията на политиката, разработването и прилагането й, за да се избегне потенциален конфликт на интереси при изпълнение на публични функции. Създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, което е регламентирано в Закона за хората с увреждания, но е необходимо да се уредят добре нейните функции. Гарантиране на адекватни и устойчиви социални плащания като важен елемент на подкрепата за уязвимите групи в обществото. Насърчаване на хората с увреждания за включване в пазара на труда и ангажирането им със заетост в обичайна, специализирана и защитена работна среда, като е важно да уточня, че пътят към пълноценна заетост на хората с увреждания минава през оценка на тяхната работоспособност.

Въвеждане на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Повишаване на адекватността на семейните помощи чрез увеличение на техните размери и подпомагане на повече семейства. Реформа на системата за закрила на детето с цел по-добро гарантиране на правата на децата и подобряване на координацията на всички нива, включително и чрез припознаване на ангажиментите на всички ангажирани институции.

- Държавата се тресе от проблеми в частни домове за стари хора. Девет души починаха след пожар в Дома за стари хора в с. Рояк? Какво правите в тази посока?

- Искам да изразя най-искрени съболезнования на близките на починалите! От момента на инцидента представителите на АСП са при хората от дома, направени са им индивидуалните оценки на потребностите и се търсят начини за пренастаняване в други услуги. За съжаление, близките и роднините на тези хора не са склонни да ги приберат у дома, макар и временно. Разбира се, че за да има качествени социални услуги и ограничаване на възможните проблемни ситуации е важен контролът. В рамките на тези 7 месеца сме изпратили на проверка инспекторите от АКСУ навсякъде, където сме имали съмнение или сигнал за нередност. А в рамките на 1 година, откакто агенцията съществува, са направени над 430 проверки в цялата страна. През август по инициатива на МТСП и със заповед на министъра на труда и социалната политика започна комплексна проверка на частните домове за стари хора и към момента са проверени над 70. В 70% от случаите има издадени предписания – до момента 148 на брой, а на най-критичните места има и сериозни наказателни постановления. Законът дава правото и за отнемане на лиценз. От следващата година частните домове, които не са получили лиценз, няма да могат да функционират. Има спешна необходимост от изграждането на нови и по-добри домове за възрастни хора, домове за хора с деменция, с умствена изостаналост и с психически увреждания. По Плана за възстановяване и устойчивост сме подготвили проект за над 753 милиона лева за изграждането на 348 нови такива услуги за 5220 хора в уязвимо положение. Водещ е акцентът върху качеството на услугата -  с внедряването на новите стандарти, с повишаване статута на социалните работници, с подобряване на тяхната професионална квалификация и достойни възнаграждения. В тази връзка, освен стандартите, от 2022 г. заплащането на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги ще се извършва по нова Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, като в нея са определени минималните размери на индивидуалните основни месечни работни заплати, съобразно различните групи длъжности. Размерите са определени в процентно съотношение към минималната работна заплата (МРЗ) за страната и са в диапазон до 250% от МРЗ. Целта е служителите да получават по-достойни възнаграждения.И като  говорим за социални домове, нека да не забравяме, че има много услуги за пример. Видят ги с очите си в този кратък период. През октомври, например, бях гост в Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Щърково, който празнуваше своя 50-годишен юбилей. Впечатлена бях от прекрасната атмосфера на споделеност между възрастните и хората, които се грижат за тях.

- Как ще коментирате бъдещия бюджет?

- За бюджета сме направили своите предложения към Министерство на финансите още през октомври, както е по закон, но той най-вероятно ще бъде преразгледан, с оглед новото политическо мнозинство. Бюджетът за 2022 г. ще начертае посоката за развитие за всички секторни политики в държавата. Но каквото и да се предложи, намирам, че е важно да се помисли за определяне на справедлив и по-висок размер на минималната работна заплата. Да се определи финансов ресурс за по-активна подкрепа за децата и семействата, изразена във  възможности за данъчни преференции за семейства с деца, възможности за повишаване на доходните критерии за получаване на семейни помощи, така че размерът от една страна да бъде увеличен, а от друга много повече семейства да ги получават.

- Вие сте Национален координатор по Европейската детска гаранция. Кои проблеми, свързани с децата, са на фокус в МТСП?

- Детската бедност е ключов проблем. Проблемите на децата като цяло са проблеми на цялото ни общество. В тази връзка повишаването на детското благосъстояние е ключов наш приоритет. Безспорно, за реализацията му са необходими всеобхватни политики и мерки, насочени към комплексни грижи и закрила за децата, подкрепа на семействата, качествени и достъпни образование и здравеопазване, облекчен достъп до услуги, както и подходящи жилищни условия. Тези направления са в основата на препоръката за въвеждане на Европейската гаранция за детето. В момента сме в процес по изготвянето на Национален план за действие до 2030 г., свързан с прилагането й. Искам да споделя, че сме една от избраните седем държави членки, в които се изпълнява пилотен проект във връзка с детската гаранция. Той се реализира от УНИЦЕФ и вече отчитаме първите положителни резултати. Важен компонент в този проект е изготвянето на всеобхватен анализ на причините и факторите, водещи до детската бедност, като той ще послужи като база за изготвянето на плана и мерките, и дейностите, необходими за преодоляването и. Другото важно нещо е нещо в проекта и което държа да подчертая е детското участие. То е възможност гласът на децата за необходимите политики да бъде чут. И въпреки, че през последните години бяха предприети редица законодателни инициативи и мерки за насърчаване на детското участие, все още има какво да се направи в посока признаването и утвърждаването правата на децата.

- България е на дъното по доходи и неравенства в ЕС. Кога българинът ще живее по-добре?

- Моментът в обществото ни е преломен, имаме възможност да настроим фокуса на политиките с поглед, грижа и мисъл към хората. Хората са най-ценният ресурс на държавата. Звучи като лозунг, но е самата истина. Ще живеем по-добре, когато преодолеем не само социалните неравенства, но и линиите на разделение помежду ни.

- Какво пожелавате на бъдещите министри?

- Да възприемат министерския пост като възможност да намират решения дори когато това изглежда трудно и почти невъзможно. Да запазят връзката си с хората. Да са търпеливи и упорити. Всяко усилие в правилната посока си струва.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички