Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Пазарджик

Моргата ни с рекорден брой санитари-погребални агенти

  09.12.2021 06:31             
Моргата ни с рекорден брой санитари-погребални агенти

Няма интерес към тази работа заради трупния материал и ниското заплащане, обосновава се директорът на МБАЛ-Пазарджик

ПАЗАРДЖИК. Четирима санитари работят в моргата на МБАЛ-Пазарджик, респективно в отделението по обща и клинична патология, което включва и съдебната медицина. И четиримата са близки до три от погребалните агенции в района. Някои дори са и в пряка кръвна връзка с тях – например един от служителите е син на собственика на една от траурните фирми. Шефът на друга от свързаните със санитарните” фирми е братовчед на лекар-началник в лечебното заведение.

Наша проверка показа, че

всеки от четиримата дава по една седмица дежурство месечно

– в тази седмица всеки ден е на работа до 13 часа, но според наши  източници, и по време на държавната работа санитарите работят „на частно”. През останалите три седмици почиват. По договор през 12-те месеца в годината те се командироват за по един месец в друго болнично отделение. От два месеца командировките им са увеличени на два месеца годишно. Което пак не оправя аритметиката защо толкова санитари са на трудови договори в МБАЛ-Пазарджик, при условие, че

в Пловдив например двама души са черноработниците в моргата

и съвместяват аутопсиите на съдебната медицина (обект на наказателни досъдебни и съдебни производства) и патоанатомичните аутопсии. А и съдебно-медицинските аутопсии се броят на пръстите на едната ръка месечно.

Санитарите в Пазарджик са четирима от около три години, а за това време областният град не е рекордьор по смъртни случаи. Смъртността се увеличи след обявяването на пандемичната обстановка, но това пък рязко намали броя на аутопсиите. Не само в последните три години обаче граждани са се оплаквали в редакцията ни, че

научават за смъртта на техни близки от пазарджишки погребални агенти

още преди да им е съобщена официално черната вест от съответното болнично отделение. Работещи в МБАЛ-Пазарджик също потвърждават, че техни колеги получават пари за изнасяне на такава поверителна информация. По същия начин адвокати идват в Ортопедията и подписват договори за равна помощ с пострадали пациенти на болничното легло, защото някой минути по-рано им е съобщил, че има новопристигнал потрошен пациент.

„На практика болницата плаща, за да печелят частниците. В случая с погребалните фирми - агентите са хванали труповете още преди да стигнат до моргата – преди плащаха повече, сега е криза и дават по 50-60 лева на информатори от отделенията”, коментират запознати.

Зададохме в писмена форма няколко въпроса на директора на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов в невечерието на официалното отбелязване на 140-годишнината на здравното заведение с научна конференция.

1. Д-р Темнилов, поради какви причини се налага четирима санитари да работят в моргата (в други болници от ранга на МБАЛ-Пазарджик в страната броят им е двойно по-малък), давайки дежурства само по една седмица в месеца?

 

2. И четиримата са частни погребални агенти - представители на различни фирми. Само погребални агенти ли се явиха като кандидати за тази работа?

 

3. Има ли система за контрол, която да удостоверява, че те са на работните си места и изпълняват задълженията си към МБАЛ-Пазарджик в точно нормирания им график, а не неглижират работата си, ако покойникът няма да бъде погребан от свързана с конкретния санитар частна фирма?

 

4. Постъпвали ли са оплаквания в МБАЛ-Пазарджик от страна на опечалени граждани, които се жалват, че научават за смъртта на свои близки не от болницата, а от частни погребални агенции? Ако да - какви мерки е предприело ръководството на МБАЛ-Пазарджик, за да въведе ред в тази насока?

 

5. Постъпвали ли са сигнали в МБАЛ-Пазарджик, че служители на болницата получават пари, за да изнасят информация към погребалните агенции? Ако да, какви мерки са предприети от управата на лечебното заведение?

 

Директорът д-р Темнилов любезно ни отговори:

 

1. В отделението по обща и клинична патология се осъществява и дейност по съдебна медицина. Броят на санитарите се съобразява с обема и вида на осъществяваната в структурата дейност. Четирима от санитарите са „секционни санитари“ — в отделението се извършват, както патоанатомични, така и съдебно-медицински аутопсии, т.е двама секционни санитари за патоанатомични аутопсии и двама секционни санитари за cъдe6нo-мeдицинcки аутопсии. Към момента на обявяване на извънредното положение заради коронавируса, санитарите от отделението, на ротационен принцип, се командироват в КОВИД-структурите на болницата.

 

2. Кьм момента няма категорично потвьрдена информация санитарите да са служители на частни агенции (по трудово правоотношение). С оглед на естеството на работата на секционния санитар (например работа с трупен материал и др.) и ниското заплащане няма интерес към тази длъжност.

 

3. Контрол се осъществява ежедневно от началника на отделението. Допълнително в зоната на отделението има изградена система за видео наблюдение. Извършват се н периодични проверки от ръководството. Провеждани са обучения по защита на личните данни. В случаите на констатирани нарушения на трудовата дисциплина, са предприемани съответните дисциплинарни производства.

 

4. Да, постъпвала е информация за уведомяване на близки и роднини за кончината на техния близък от съответните агенции, предхождащо уведомяването от лечебното заведение. Правени са многократни проверки и опити да се проследи н контролира цялата верига, по която се движи информацията за починалия човек, но същата е прекалено дълга (като структури и персонал). Във времето е уведомявана пнсмено и ОД на MBP- Пазарджик. Многократно са провеждани и разговори с ръководствата на съответниre агенции. Близките на починалите се уведомяват веднага, независимо от часа на екзитуса.

 

5. Сигнали са постьпвали от самите погребални агенции.

 

Така ни отговори директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов. Но темата остава отворена. А всеки гражданин, почувствал се ограбен – морално и физически, може да сигнализира полицията и прокуратурата.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички