Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Други

Излезе броят на Тера Фантастика за 2021 година

  06.12.2021 07:23             
Излезе броят на Тера Фантастика за 2021 година

Изданието на българския фендъм е посветено на Александър Карапанчев

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Излезе брой 21 на списание „Тера Фантастика” – единственото списание за българския фентъм, в основата на което стои пазарджишкият фантаст-доайен Юри Илков, по-известен като Генерала. Броят се посвещава на ненадейно отишлия си от този свят писател, журналист и поет Александър Карапанчев – един от стожерите на българската фантастика и фенология. Пред „Знаме” Илков поясни, че в следващия брой ще има материали за съмишленика и приятеля Александър Карапанчев под рубриката In memoriam.

В броя е поместена и неговата студия „От кристал е цял направен… Фентъзи поезията на Иван Вазов”. В рубриката „Власт и култура” фокусът е върху Феранте Пала. Класиците са представени от Джек Лондон с „Безпрецедентното нашествие”, а разказите на Макс Ауб (писателят, за когото три държави спорят – Испания, Франция и Мексико, е роден през 1903-а и е починал през 1972 г., б.р.) също ще събудят интереса на читателя. Статията „Безпрецедентното нашествие на Джек Лондон и около него” на Георги Недялков определено заслужава внимание. Млади и стари български фантасти също присъстват със свои творби. Провокират размишленията на Агоп Мелконян – „Хомо футурус (Решения за несъвършения човек)” , и „Времето на преситените. Финал?” на руския критик, преводач и фантаст Владимир Гаков. Задълбаване в родната продукция ще видим в „Звезден метал“ – нова фантастика от България” на Нина Хорват, която е идвала два пъти на наши Булгакони. Същата тематика присъства и във „Фантастичното в настоящето и съвременната българска литература” на Яница Радева, и в „Новото-вехто в българската научна фантастика” на Николай Тодоров. Отново Тодоров е автор и на материал за съзвездието Стърджън.

Справочната статията „Списание „Космос“ – тематика, структура, автори. Първи години – 1962 – 1964” на Венко Димитров със сигурност ще се хареса на широк кръг читатели, които навремето чакаха любимото списание в пощенските си кутии. Рисунката на корицата е дело на Валерия Димитрова. Списанието се продава и на антикварната подвижна „книжарница” на Фонтаните пред ДКТ „Константин Величков” в Пазарджик, а при малко късмет списанието може да бъде разписано от главния му редактор Юри Илков лично и на място.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички