Регионът

Читалището в Стрелча спечели проект за театрална постановка

  26.11.2021 13:46             
Читалището в Стрелча спечели проект за театрална постановка

Читалището в Стрелча получи одобрение за финансиране на проекта си "Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ "Просвещение-1871 г.", в резултат на онлайн участие в конкурс по програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство" на Национален фонд култура (НФК) към Културното министерство. Проектната идея е с бюджетна рамка на осъществяване - 15 000 лв. По регламент, 12 450 лв. от тях се осигуряват от Националния фонд, а останалите 2 550 лв. са читалищно съфинансиране с бюджетни и дарителски средства. Времето за осъществяване на проекта е идната 2022 г., когато създадената в този период постановка на Читалищния самодеен театър ще се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и  пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната.

Обсъжданото заглавие е "Железният светилник"

Самодейният театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” е един от малкото читалищни такива, останали в годините в област Пазарджик. Пази и развива възрожденската традиция за любителско правене на театър от радетели на просвещението, културата и книжнината  (обикновено учители), така, както  преди съществуването на професионални актьори и професионално театрално изкуство в България. Тогава, когато жаждата за култура на събуждащия се народ и нуждата от знание и национално самоосъзнаване са се посрещали с четене и чрез представяне на самодейни драматизации и постановки по български автори – в читалищата, от първите просветители, от будните и образованите хора на Възрожденска България.

Читалищният самодеен театър на Стрелча е школа

и мерило за художествена стойност в категорията. Твори, обучава, възпитава, разнообразява и приобщава към българските ценности и култура, вече повече от столетие. Играе на различни сцени. Участва в множество фестивали за любителско театрално изкуство, където се отличава. Има богат репертоар. В момента негов ментор и гарант за успехите е актьорът от Пазарджишкия театър Иво Русев, който през последните години е режисьор на постановките. 

Проектът за любителски читалищен театър печели конкурса за финансиране от НФК заради пълно съответствие на целите си с тези на програмата за подкрепа на непрофесионалното изкуство. Защото в малка община Стрелча и района това е една от немногото възможности за разнообразяване на културния и социален живот на хората. На ниски билетни цени и с безплатни представления в читалищата в селата.  Защото

пътуващият театър

и днес може да отиде при зрителите си, тъй както някога в зараждането на театъра, изобщо – и по нашите земи, и по Света.

А Самодейният театър при Народно читалище "Просвещение-1871 г." винаги е пътувал и ще продължи да го прави за своята любяща публика, като просветителска мисия и за приобщаване, от любов към изкуството, литературата и българщината! Сега и с финансовата помощ на НФК и разбира се, с възхищението и логистичната подкрепа на Регионалния читалищен център, верен почитател на Стрелчанската трупа и зрител на театралните нейни постановки!

Успех в осъществяването на проекта!

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ "Читалища"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички