Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Пазарджик

Хлябът ни поскъпна, но е най-евтиният в света

  02.12.2021 06:08             
Хлябът ни поскъпна, но е най-евтиният в света

И ще си остане най-достъпната храна, уверява Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

За никого не е тайна, че ни чака тежка зима, а в трудни времена хлябът – най-важният хранителен продукт за българина, придобива още по-голямо значение. Преди около месец той, подобно на останалите храни, поскъпна. А  за това какво ще се случва с цената му оттук насетне, поговорихме с Мариана Кукушева – председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Родом тя е от Пещера.

- Какво наложи последното поскъпване на хляба, г-жо Кукушева?

- Към момента отчитаме над 20 процента инфлация. Цената на електроенергията се покачва с 250 процента, на газта – с над 200 процента, на транспорта – с 65 процента, а на основната за нас суровина – брашното – с 80 процента. На фона на всичко това е естествено да се повиши и себестойността на хляба.

Цената му е нараснала с около 15 до 20 стотинки. Потреблението на хляб за месец на един човек включва 10 хляба. Това означа, че месечният бюджет за хляб се е увеличил с 1.50 до 2.00 лева на човек.

Ние като хлебопроизводители, които плащат редовно своите задължения към държавата и към заетите в бранша, твърдим, че държавата има достатъчно средства, за да компенсира социално уязвимите групи  за това повишение на цената. Проблемът, според нас, не са тези два лева, с които се оскъпява бюджетът на един човек за хляб, а десетките, понякога и стотици левове, с които бюджетът на българския потребител излиза на дефицит, защото енергийните разходи са непредвидими.

Що се отнася до цените на останалите хранителни продукти, виждате, че там темпът на поскъпване е много по-интензивен и голям.

- Ще продължи  ли да се повишава цената на хляба?

- От анализа на ООН за продоволствената сигурност става ясно, че тенденцията за увеличаване на цените на основните хранителни суровини, както и на цените на храните, продължава да е възходяща. Т. е. не очакваме тя да бъде спряна. Говорим за факти, свързани със световната икономика. Инфлацията навсякъде е висока, а в България конкретно не виждаме да са въведени антикризисни и антиинфлационни мерки.

Въпреки всичко, уверявам българските потребители, че хлябът ще бъде най-достъпната за тях храна в следващите месеци, а и през цялата следваща година.

- Настоявате за 9% ДДС за основните храни като антиинфлационна мярка.

- Така е. Провели сме разговори с всички парламентарно представени политически сили, че трябва да бъде въведен 9 процента ДДС  за основните храни – хляб, мляко и млечни продукти, месо и месни изделия, олио, захар и т. н. Това ще задържи цените им за много дълго време, ще повиши събираемостта за бюджета, ще намали сивата икономика. С въвеждането на тази антикризисна, антиинфлационна мярка ще се осветят работни места, като по този начин в хазната ще влязат повече косвени данъци, свързани със социалното и пенсионното осигуряване. А потребителите ще преодолеят по-лесно тежките зимни месеци, които ни очакват.

Българя е единствената държава в ЕС, която има единен данък добавена стойност за всички стоки и услуги. Не се облагат с него само софтуерните продукти, компютрите и хазартът. По  света не е така. Затова искрено вярвам, че разговорите с парламентарно представените партии, които вече споменах, ще видят своята реализация в Бюджет 2022 година. Нямаме притеснения, че Европейският съюз няма да одобри един такъв антиинфлационен подход  към цените у нас. Това е една от най-силните антиинфлационни мерки, които българските потребители заслужават.

- Продължаваме ли да ядем най-евтиния хляб?

- България продължава да произвежда и консумира най-евтиния хляб в света, с най-добри хлебопекарни качества, защото, за разлика от всички останали храни, в хляба се влага истинска суровина, няма измислен заместител на брашното.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички