Други

Ще пием хубаво вино, защото гроздето е с добро качество

  21.11.2021 06:32             
Ще пием хубаво вино, защото гроздето е с добро качество

Добивите от белите сортове обаче са слаби

За гроздето и виното тази година поговорихме с Иван Костов, председател на земеделската кооперация в Славовица, която разполага и с винарна – винарна „Славовица”. В землищата на Славовица и Виноградец кооперацията отглежда над 700 декара лозя. Залага на сортовете „Сира”, „Каберне”, „Мерло”, „Мавруд”, „Памид”.

Освен това, през лятото бе регистрирано Национално сдружение по лозарство, а Иван Костов е член на Управителния му съвет.
Ето как той отговори на въпросите на „Знаме”:

- Добра ли беше годината за гроздето?

- За някои сортове годината беше добра, а за други – лоша. Влияние оказаха продължителната суша през лятото, както и измръзванията през пролетта. На 5 април затрупа сняг и част от лозята поизмръзнаха.

Като цяло обаче качеството на гроздето е добро.

- А какви бяха добивите?

- На червените сортове – слаби, а на белите – задоволителни. Белите сортове дадоха 600-700 килограма от декар, а червените – 300-400 килограма.

- Срещнахте ли трудности с проджабите?

- Заради по-скромните количества грозде продажбите не бяха проблем. Ако обаче годината беше нормална, смятам, че нямаше да е лесно.

Ние конкретно продаваме гроздето, което е излишно. От другото правим вино.

- Доволни ли сте от цените?

- Цените бяха като тези от миналата и от по-миналата година. Според сортовете, те се движеха между 60 и 80 стотинки за килограм. Хората нямат пари и това се усеща.

Тези цени не са добри, защото себестойността вече е много висока. Поскъпват препаратите, горивата и т. н. Така че се увеличава себестойността и на нашата продукция. Лозарството започва да работи на загуба. В цялата страна е така.

- Да очакваме ли обаче добро вино на пазара?

- Виното още не е станало. Качеството на гроздето обаче бе високо. Така че вярваме, че и виното ще е добро. И неговите продажби стават все по-трудни. Както вече казах, хората нямат парите, гледат да купуват само най-необходимо. Купувачите на вино намаляват.

- Т. е. нещата в лозарството не са розови?

- Лозарството върви към ликвидация. Масово се изкореняват лозя. Това е истината и управляващите я знаят. Мерки обаче не се взимат. Не може да ни подпомагат с 18 лева на декар, докато колегите в Румъния взимат 250 евро или 500 лева. Така е и в съседните Гърция, Македония, Сърбия. Неслучайно толкова хиляди декара бяха изкоренени през последните 30 години.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички