Пазарджик

Пътят в медицината на проф. Коларов започва в МБАЛ-Пазарждик

  22.11.2021 07:28             
Пътят в медицината на проф. Коларов започва в МБАЛ-Пазарждик

Дълбоко свързан съм с МБАЛ-Пазарджик и с града като цяло. Признавам си, много съм пристрастен. За това бе категоричен пред „Знаме” Златимир Коларов - професор към Клиниката по ревматология на Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София и председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa. Разговаряме с него и във връзка със 140-годишнината на МБАЛ-Пазарджик.

Ето какво си спомни от работата си в Пазарджик проф. Коларов:

- От болницата в този град започна кариерата ми както в практическата, така и в научната медицина. По онова време

в Пазарджик имаше Медицински факултет

към пловдивския Медицински университет. В късната есен на 1981 г. взех изпита за асистент на доц. Панайот Солаков, който впоследствие стана професор и дългогодишен ректор на МУ в Пловдив. Преди Пазарджик бях работил една година в Бяла Слатина като ординатор във Вътрешно отделение.

Като асистент на проф. Солаков пък работих две години. Една година „изневерих” на Пазарджик, като отидох в Пловдив като

асистент

по севместителство. После се върнах в Пазарджик и изкарах още 6 години във Втора вътрешна клиника с ръководител доц. Карастанев.

Живях общо девет години в Пазарджик, осем от които преминаха в болницата. Работата там беше изключително добре организирана благодарение на онези млади тогава доценти, професори и асистенти като нас.

Всички бяхме заредени с ентусиазъм и искахме да покоряваме върховете

Четяхме много. Посещавахме курсове в Пловдив и София и всичко което, научавахме отнякъде, го давахме на нашите пациенти в Пазарджик.

Сблъсках се с изключително интересни случаи – диагностични, терапевтични и т. н. Спомням си ги и до днес. Неслучайно обичам да казвам, че първите години в медицината са като първата любов и първата целувка. Помнят се цял живот.

Написал съм 4 книги - автентични лекарски разкази

Цял раздел съм посветил на периода в Пазарджик и историите, които са се случвали с мен там.

Уважаваният медик признава и нещо много лично:

- Живеейки и работейки в Пазарджик, намерих най-хубавата жена и си я взех с мен в София.

Става дума за режисьорката и доцент към НАТФИЗ Валентина Фиданова – Коларова, д-р по „Кино и телевизионна режисура”. Снима документални и научнопопулярни филми.

Презентацията, подготвена за конференция от проф. Коларов, пък бе посветена на биологичната терапия в ревматологията. Нарекъл я бе

„Тайната на живота”

Биологичните лекарства са най-новата терапевтична тенденция от 20 години.

Златимир Коларов е роден през 1954 г. в София в семейството на медици. През 1980 г. завършва медицина в София и работи десет години като лекар и асистент по вътрешни болести в различни градове на страната.

Той е ревматолог, автор е на над 500 научни статии и съобщения, отпечатани в български и чужди списания и представени на

научни форуми в страната и чужбина,

на три самостоятелни научни монографии и на други три в съавторство. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa.

Проф. Коларов работи в Клиниката по ревматология към болницата „Свети Иван Рилски” в столицата. Автор е на поредица от книги в помощ на пациентите с ревматоидни заболявания.

Занимава се и с художествена литература, има издадени книги - повести, сборници с разкази и романи. Киноизкуството също го изкушава – пише сценарии и снима филми заедно със своята съпруга. Лауреат е на множество отличия в различни области.

Често се връща в Пазарджик.

Мария ДЪБОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички