Пазарджик

Пазарджик ще има паметник на своя син Райко Алексиев

  13.11.2021 12:19             
Пазарджик ще има паметник на своя син Райко Алексиев

В родния град на Пазарджик ще има паметник на Райко Алексиев. Идеята на Петко Вацев сега прерасна в Инициативен комитет, а той, естествено, е в центъра на новото формирование. Единомишлениците (немалко от тях са представители на видни пазарджишки фамилии) се събраха на неслучайно избраната дата 10 ноември и дни преди отбелязване на годишнината от смъртта на Щуреца (18 ноември 1945 г., бел.ред.) учредиха Инициативния комитет и приеха устава му. Репродукции на карикатури на големия творец и родолюбец, и негови снимки, бяха експонирани специално за събитието.

До дни новото сдружение с нестопанска цел ще бъде регистрирано в съда и

ще разполага със собствена дарителска банкова сметка

В петчленния Управителен съвет, освен председателя – адвокат Евгени Абаджиев, за членове единодушно бяха избрани  инж. Емил Йончев – изпълнителен директор на „Коловаг“ и един от най-крупните дарители в региона, както и още трима юристи – настоящият председател на Адвокатската колегия Кирил Александров, бившият шеф на колегията Валентин Карабойчев и колегата им Малин Комсийски. Контрольор ще бъде областният земеделски лидер Димитър Петков.

 „Повече от наложително е да има такъв паметник за този достоен пазарджиклия. Днес, 77 години след смъртта на Райко Алексиев, няма нищо в родния му град, което да напомня за героизма и саможертвата му. Считам, че във времето, когато

разделението на българите е стигнало краен предел, трябва да отдадем дължимото на този велик българин

Със своя хумор и своята гражданска позиция  Райко Алексиев винаги е защитавал интересите на българския народ”,  аргументира се Евгени Абаджиев, който е председател на Ловно-рибарското сдружение „Сокол’1893’’. Ентусиастите влязоха в Инициативния комитет с членски встъпителни вноски и приеха в устава, че кампанията ще разчита на набиране на средства чрез дарителство от членове на сдружението и от други физически и юридически лица. Тепърва ще бъде избрано място за паметника след съгласуване с главния архитект на общината Кръстьо Танков и вкарване на предложение до Общинския съвет, и ще бъде обявен конкурс за възлагане и изработване на проект.

Наред с чисто практическите въпроси по

организацията на „комитетските работи”,

членовете нановото формирование не криеха и вълнението си от това, с което се захващат.

„Името на Райко Алексиев бе скривано, а творчеството му – унищожавано. Той бе мъченик на демокрацията. Неговата смърт всъщност бе една саможертва, за да стои като предупреждение за всички, които не осъзнават опасностите на задушаването на свободата на словото”, каза Евгени Абаджиев. И припомни думите на Райко Алексиев, когато са го питали защо не избяга от родината, след като е можел да го стори многократно. „Райко Алексиев е можел  да се спаси от надвисналата над него страшна участ. Но отговорът му е бил: „Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците. Мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат  някои политици, и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина, плащал съм си редовно данъците. Всекиго съм обслужвал и съм давал с двете си ръце. Но никога не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, за да напускам кораба, когато той потъва!”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички