Други

По зелена енергия Пазарджишко е абсолютен национален първенец

  18.11.2021 06:30             
По зелена енергия Пазарджишко е абсолютен национален първенец

Светът тръгва ускорено по пътя на ВЕИ - възобновяемите енергийни източници. Това възприеха като насока лидерите от почти цял свят в Глазгоу тези дни. Зеленото трасе за едни страни ще бъде много трудно, за други по-леснопреодолимо. Къде сме ние? Българските политици тепърва ще търсят  оправдание за бъдещото затваряне на тецовете и легитимиране на ядрената енергия като зелена и внедряване на вятърната и слънчевата електроенергетика. Пазарджишка област от дълги години е абсолютен и недостижим национален първенец по ВЕИ. Произвежданата в областта 1500 МВ електроенергия не замърсява с нито една отровна молекула уникалната природа на Тракия, Родопите, Рила и Средна гора. Още преди три десетилетия в Пазарджик бяха затворени въглищните ТЕЦ на акумулаторния и каучуковия завод. Предусещайки сегашната зелената вълна почти тържествено бе взривен двестаметровия комин на ТЕЦ „Пазарджик”, която  не произведе нито един киловат въглищна еленергия.

Още от 1923 година две турбини "Филипс" на  ВЕЦ "Стара река" край Пещера   произвеждат електричество от вода и работят безаварийно до построяването на Баташкия водносилов път. По-късно тази ВЕЦ е превърната в крайпътна кръчма.

Малцина знаят, че пазарджиклията Кимон Георгиев, известен с организирането на успешни държавни преврати, е главен инициатор и радетел за построяването на каскадите „Батак” и „Сестримо”. Като министър на електрификацията и мелиорацията, и ръководител на комитета по строителството, той има огромен принос за реализацията на тези крупни социалистически обекти. С неговия подпис е поставено и началото на атомната енергетика в България.

Днес 16-те ВЕЦ-а от региона осигуряват жизненоважна върхова електроенергия. Неоползотвореното от АЕЦ електричество върти в обратна посока турбините на ПАВЕЦ "Чаира". Водата от по-ниските водохранилища на каскадата се качва до язовир „Белмекен”, след това отново върти турбините, които произвеждат еленергия. Пазарджик е един от пионерите  в произвеждане на енергия от слънцето. Преди десет години край село Сбор бе построен най-големия по онова време фотоволтаик на Балканския полуостров с площ 40 000 кв. м. Днес слънчевите електроцентрали в областта са шест, плюс тези на фирмите, частните домове и на детската градина в квартал ,,Запад”. Както вестник "Знаме" информира, предстои покривът на спортна зала "Хебър" да се превърне във фотоволтаик и да осигурява необходимото електричество за функционирането на спортното съоръжение.

Тези факти предизвикват оправдана регионална и национална гордост и благодарност към хилядите проектанти строители и работещи в електроцентралите. Във времена  на хроничното мрънкане, саможалване и непрекъснато сравняване с Бенелюкса, на отричане и принизяване на всичко, създадено от таланта и труда на българина, нека със оправдано самочувствие да кажем: "И ний сме с нещо изпреварили Европата, та и света дори!"

Михаил ТОДОРОВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички