Други

Мажоретките от „Мистерия” – взрив от емоции и пак на световния връх

  14.11.2021 06:12             
Мажоретките от „Мистерия” – взрив от емоции и пак на световния връх

Момичетата на Вергиния Нешева доказаха, че знаят как да се задържат там

ПАЗАРДЖИК. Казват, че винаги е трудно да стигнеш върха, но далеч по-трудно е да се задържиш там. Момичета от мажоретен състав „Мистерия” към Общинския детски комплекс (ОДК) – Пазарджик доказаха, че могат и двете. През 2018 г. те грабнаха световна титла в Чехия, през 2019 г. пак там станаха вицесветовни шампиони, същите две години са европейски шампионки и в Хърватия, а в края на октомври тази година пазарджишките мажоретки спечелиха

три златни медала, един бронзов и още две призови места

на Световната купа по мажоретен спорт, провела се в хърватския град Задар.

Сили в последния шампионат премериха 34 отбора от 10 държави – Италия, Казахстан, Унгария, Хърватия, Русия, Украйна и други. Нашите мажоретки с треньор Вергиния Нешева участваха и в трите възрастови групи - кадетки, джуниорки и сеньорки, с общо 34 състезателки. Макар това да беше първата им голяма надпревара от 2 години насам, те успяха да превъзмогнат стреса и играха като истински шампионки.

Усмивки, сълзи, радостни викове, взрив от емоции

Това са думите, които може би най-точно описват деня на състезанието, вълнуват се момичетата. А Нели Божкова продължава:

- В такива моменти разбираме, че всички жертви и лишения наистина са си заслужавали. Не беше лесно. Бяхме страшно притеснени, защото за нас това беше първото голямо състезание от доста време. Дълго време не сме имали участия заради противоепидемичните мерки и цялата ситуация с Ковид. Освен това излязохме с почти обновен състав. Допълнително напрежение дойде и от факта, че самият шампионат се проведе в рамките на един-единствен ден и

продължи дълго

А ние играхме последни.

Слава Богу, успяхме да се представим на ниво. Знаехме, че сме се справили, както и че сме добре подготвени, но до последно не бяхме сигурни какво ще е крайното класиране.

- Справихте се страхотно, мои малки и големи мистерийки! – не пести похвали треньорката Вергиния Нешева - Показахте шампионски дух. Неописуемо е чувството трудът ти да бъде възнаграден.

Успехът е на момичетата,

но за да се стигне до него, принос имат и други хора, допълва г-жа Нешева. Ето защо искам да благодаря на кмета на община Пазарджик Тодор Попов за моралната и финансовата помощ. Специални благодарности и на директорката на ОДК - Пазарджик Емилия Спасова за цялостното отношение към състава и пълната й всеотдайност по време на състезанието. Както и на Слава Андонова за усилията й, свързани с логистиката. Голямо благодаря, разбира се, и на всички родители, които в това тежко време подкрепиха нашето участие в Хърватия, а и за тяхното безрезервно доверие, за да се материализира двегодишният неистов труд на децата.

Вергиния Нешева не крие, че последните две години не са били от леките. Заради Ковид-19 са пропуснати много тренировки и участия. Подготовката била трудна и изпълнена с предизвикателства. Затова и радостта от успеха е голяма.

А за подготовката Нели допълва:

- Тренирахме онлайн,

изобщо не бе същото като в залата. Не бяхме заедно, нямаше как да работим за синхрон и по някои други елементи. Имаше моменти, когато се връщахме обратно в залата, после пак трябваше да сме вкъщи и т. н. Добре, че през последните месеци тренировките ни бяха в залата.

За Вергиния Нешева мажоретките от „Мистерия” говорят с респект и много топлота:

- Г-жа Нешева вложи много труд, усилия и жертви, за да ни подготви по този начин. За нея също не беше лесно, осъзнаваме го. Тя ни е като втора майка, без която не можем. Тя е

човекът, който ни направи не само шампиони, но и хора,

защото освен че ни тренира, тя ни и възпитава. Учи ни какви качества трябва да притежава един човек. Със сигурност без нея ние нямаше да сме хората, които сме днес. Нямаше да сме нито шампиони, нито успешни състезатели, нито успешни хора.

А на малките момичета, които искат да са мажоретки, шампионките казват:

- Трябва да знаят, че когато тренираш сериозно, не разполагаш с толкова свободно време колкото останалите. Нужни са много постоянство и упоритост,  невинаги нещата се получават от първия път. Но най-вече е нужно желание, без желание няма как да се случат нещата.

А в края на миналата седмица Община Пазарджик организира за тях тържествено посрещане в спортния комплекс "Зона на здравето".

- Започвате да се превръщате в една от нашите спортни емблеми

Гордеем се с вас – откровен бе кметът Тодор Попов. - Няма случаен успех в живота. За да станеш най-успешният в това, с което се занимаваш, се иска много труд, много работа. Знам също така какво означава да направиш колектив, да го съхраниш, да го мотивираш, каза още той.

Председателката на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова пък отбеляза: 

- Вие сте изключително добри не само като състезателки, но и като хора - толкова прекрасни, красиви, послушни и мили. Каквото мога, аз с моя опит в художествената гимнастика, винаги ще ви го предам.

Освен титли, пазарджишките мажоретки печелят и сърцата на обикновените хора. През 2019 г. те станаха всеобщи любимки у нас и стигнаха до финала на „България търси талант”. Както стана дума обаче, съставът вече е обновен.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички