Други

Наш художник с титла ”Почетен майстор на карикатурата”

  16.11.2021 07:42             
Наш художник с титла ”Почетен майстор на карикатурата”

Неговите творби красят поканата и корицата на каталог на международен форум

ПЛОВДИВ. Международното бианале „Майстори на карикатурата” събра в Етнографския музей в града на тепетата 260 творби на 115 автори от 37 страни от Европа, Северна и Южна Америка и Азия. 11-тото издание на форума на тема „Музей” е под егидата на Елена Димитрова, съпруга на покойния президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) проф. д-р инж. Димитър Димитров.

Професор Димитров е инициаторът и причината

да го има художественото събитие.

За организирането на международното биенале „Майстори на карикатурата” помогнаха още бщина Пловдив, Етнографският музей, ВУАРР и Дружеството на пловдивските карикатуристи, чийто първи председател е бил проф. Димитър Димитров. Както е известно, той е носител на званието „Почетен гражданин на Пазарджик”.

Художникът Константин Анастасов представи в изложбата пазарджишката художествена гилдия

с три свои картини – акварел и графичен контур.

- Произведенията ми послужиха за изработване на изображенията на поканата и на корицата на официалния каталог, събрал творбите на 115 автори от цял свят – сподели художникът. – Този факт ме прави горд участник в престижния форум. Получих отличието „Почетен майстор на карикатурата”. Творбите ми предизвикаха силни емоции и доза смях при избора им за поканата и каталога, доволен е Константин Анастасов.

Иначе петчленно жури удостои със

званиетоМайстор на карикатурата

петима автори – Христо Недялков от София, Миро Георгиевски от Северна Македония, Мехмед Зебер от Турция, Никола Попов от Русия и Ялда Хашеминезад от Иран. Победителите получиха красивата пластика „Камбанка с перо”. Всички участници се сдобиха с дипломи.

- Цветният албум, спонсориран от ВУАРР, ще достигне до творците във всички точки на четирите континента – поясни художникът.

Произведенията на Константин Анастасов красят международни изложби в Кипър, в Северна Македония (картина на тема „Хитър Петър”),

в Унгария (картина на тема „Дишавици на мозъка”). На осмото издание на бианалето „Изкуството на миниатюрата” с формат 11 на 10 сантиметра в Русе той показва карикатура с размери 9 на 15 сантиметра.

Художникът предвижда още изяви в рисувалното изкуство.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички