Други

7 ноември - Европейски ден на радона

  07.11.2021 07:50             
7 ноември - Европейски ден на радона

На 7 ноември Европейската асоциация за радон ежегодно отбелязва Европейски ден на радонa. Тази дата е рождената дата на Мария Кюри.

Целта на Европейския ден на радон е да се повиши осведомеността на обществото за вредното въздействие на високите нива на радон, начините за провеждане на измервания на обемната активност на радон и прилагане на мерки за редуцирането му. 

Радонът е радиоактивен газ, без цвят, вкус и мирис. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Концентрацията му в сградите е по-висока, отколкото на открито. Радонът присъства във въздуха на всички видове и типове сгради – стари и нови, с и без основи.

По данни на Световната здравна организация, радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. Рискът за здравето от облъчването с радон е 25 пъти по-голям за активните пушачи и около 16 пъти по-голям за пасивните, в сравнение с този за непушачи, подложени на същитте нива на радон.

Единственият начин да се разбере обемната активност на радон в помещенията, които хората обитават, е да се извърши измерване чрез детектори!

Концентрацията на този радиоактиван газ зависи от метеорологичните условия, честотата на проветряване на жилищните помещения, вида на отоплителните системи и др. 

Възможните мерки за намаляване на нивото на радон могат да бъдат:

  • Проветряване на помещенията трикратно за деня и провеждане на допълнително обследване при планирани бъдещи ремонтни дейности с цел предвиждане на мерки за трайно понижение на концентрацията, когато са установени максимални стойности от 300 до 400 Bq/m3.
  • Подобряване на вентилацията на подподовите пространства с технически средства, когато са установени максимални стойности от 400 до 500 Bq/m3.
  • Предприемане на мерки на активно понижаване на налягането под сградата и вентилиране на подподовите пространства, когато са установени максимални стойности над 500 Bq/m3.

Намаляването на нивата на радон може да се осъществи лесно, ефективно и сравнително евтино, чрез технически мерки.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички