Пазарджик

Пациентка с огледално разположени органи в МБАЛ-Пазарджик

  05.11.2021 15:18             
Пациентка с огледално разположени органи в МБАЛ-Пазарджик

Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките вътрешни органи на 72-годишната Йорданка Дойкова, включително сърцето, са разположени огледално. Това се случва при изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката.

Жената постъпва в Хирургично отделение с панкреатит поради жлъчно-каменна болест.

- Пристъпихме към тази операция, защото е много по-щадяща за пациентката и няма усложнения от страна на оперативни рани и кървене - обясни д-р Муса Дурльов, който извършва операцията.

Негов асистент по време на сложната хирургична интервенция е д-р Гергана Вълева, а цялата оперативна дейност се наблюдава от началника на отделението д-р Георги Стоилов. За успешната животоспасяваща операция помагат и екип от анестезиолози.

Интервенцията продължава близо два часа. Операцията е доста трудна и изисква голяма концентрация и прецизност, тъй като всички органи на Йорданка Дойкова се оказват огледално и

хирурзите трябва да извършат всичко наобратно

- Опасното при нея е, че може да няма пълна ротация на органите, което означава, че реално не се знае къде са и кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава операция изключително сложна - уточни д-р Гергана Вълева.

Пациентката е оперирана на 13 години от остър апендицит, който не е намерен от лекарите, които са я оперирали като дете. При ревизия на коремните органи се откри вляво.

- Много често тези пациенти имат усложнения и трудно излизат от анестезия поради аномалии в белия дроб. Белите дробове при Йорданка също са разположени наобратно. Левият и бял дроб е с три лоба, а десният с два - разказа още д-р Вълева.

По думите й

1: 100 хиляди е вероятността човек да се роди с напълно обърнати органи,

включително сърцето, т. е. обратна аномалия. Никой от лекарите, участващи в операцията, няма в своята медицинска практика подобен случай. Според тях това е и първият такъв за МБАЛ-Пазарджик.

Интересното в случая на Йорданка е, че анатомията и е напълно различна, но тя не е имала сериозни здравословни проблеми. Има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.

72-годишната жена благодари от сърце и душа на д-р Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично отделение за положените грижи за нея и доброто отношение. Тя не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен.

Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички