Пазарджик

Пациентка с огледално разположени органи в МБАЛ-Пазарджик

  05.11.2021 15:18             
Пациентка с огледално разположени органи в МБАЛ-Пазарджик

Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките вътрешни органи на 72-годишната Йорданка Дойкова, включително сърцето, са разположени огледално. Това се случва при изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката.

Жената постъпва в Хирургично отделение с панкреатит поради жлъчно-каменна болест.

- Пристъпихме към тази операция, защото е много по-щадяща за пациентката и няма усложнения от страна на оперативни рани и кървене - обясни д-р Муса Дурльов, който извършва операцията.

Негов асистент по време на сложната хирургична интервенция е д-р Гергана Вълева, а цялата оперативна дейност се наблюдава от началника на отделението д-р Георги Стоилов. За успешната животоспасяваща операция помагат и екип от анестезиолози.

Интервенцията продължава близо два часа. Операцията е доста трудна и изисква голяма концентрация и прецизност, тъй като всички органи на Йорданка Дойкова се оказват огледално и

хирурзите трябва да извършат всичко наобратно

- Опасното при нея е, че може да няма пълна ротация на органите, което означава, че реално не се знае къде са и кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава операция изключително сложна - уточни д-р Гергана Вълева.

Пациентката е оперирана на 13 години от остър апендицит, който не е намерен от лекарите, които са я оперирали като дете. При ревизия на коремните органи се откри вляво.

- Много често тези пациенти имат усложнения и трудно излизат от анестезия поради аномалии в белия дроб. Белите дробове при Йорданка също са разположени наобратно. Левият и бял дроб е с три лоба, а десният с два - разказа още д-р Вълева.

По думите й

1: 100 хиляди е вероятността човек да се роди с напълно обърнати органи,

включително сърцето, т. е. обратна аномалия. Никой от лекарите, участващи в операцията, няма в своята медицинска практика подобен случай. Според тях това е и първият такъв за МБАЛ-Пазарджик.

Интересното в случая на Йорданка е, че анатомията и е напълно различна, но тя не е имала сериозни здравословни проблеми. Има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.

72-годишната жена благодари от сърце и душа на д-р Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично отделение за положените грижи за нея и доброто отношение. Тя не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен.

Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички