Понеделник, 21 Фев 2022
 
Други

Наша художничка с приз от международен конкурс в САЩ

  09.11.2021 06:33             
Наша художничка с приз от международен конкурс в САЩ

Сок от черници дава началото на картина със скрити съкровища

ПАЗАРДЖИК. Картината „Врагове, преди да станат приятели” на пазарджишката художничка Елеонора Хаджиниколова спечели шесто място в категорията „Сюрреализъм” на международния конкурс „American Art Awards” в Съединените американски щати. За творбата си авторката е удостоена с наградна лента и сертификат.

В художествената проява участваха 2000 произведения на художници от 64 държави. Конкурсът е единственият, в който призовите места определят специалисти от 25 от най-добрите галерии и музеи в САЩ за 2021 г., а не от жури от няколко души, както е при нас.

13-годишната история на „American Art Awards” досега помни четирима победители от България

- по двама през минали години и през тази година. Собственик и организатор на конкурса е американският актьор и художник Том Бирдз.

- Щастлива съм, че получих престижната награда, резултат от месеци на подготовка и рисуване на картината – заяви за „Знаме” Елеонора Хаджиниколова. – И най-важното – смисълът и посланието на творбата ми бяха разчетени.

Тя е с размери 115 на 100 сантиметра, изпълнена е на платно с маслени бои. Стилът й е

фантастичен реализъм

Прототип на образа и фигурата е красивата Паулина (Поли) Хаджийска от Пазарджик. Замисълът на композицията се основава изцяло на приложната техника „Скрапбук”.

Скрапбук е тетрадка или тефтер, в който на всяка страница се залепват различни детайли – билети, цветно тиксо, снимки, изрезки от списания, парчета от вестници, плакати, стикери с фигури на хора, животни, предмети. Може и сухи цветя, парчета плат, прежда, конци, метални плоски предмети. Залепва се и ръчна и всякакъв друг вид хартия, правят се надписи с маркери, тънкописци и туш. Може да се напишат стихове и мисли. Официално техниката се оприличава на начин за съхраняване на спомени, но на мен по-скоро ми прилича на място за съхраняване на ценни неща,

ценни „съкровища”

Не бих казала, че всички детайли от една страница са непременно елементите от един и същи спомен. И че всички са присъствали в точно този спомен.

Досега не съм правила свой скрапбук тефтер, но ако си направя, бих комбинирала предметите от една страница така, че да си подхождат по материали, цветове, материи и да са подредени в балансирана композиция. Единствената ми скрапбук страница е тази, която създадох като проект за картината „Врагове, преди да станат приятели”.

В България тази техника е популярна отскоро, но в света е изключително позната. Когато измислих темата на картината, бях уверена, че в държавата и в конкурса, в който имах намерение да я регистрирам за участие, сюжетът ще бъде разбран отлично, доволна е Елеонора Хаджиниколова.

Тя описа творбата си така:

- Предметите в картината подбрах на основание на предварителните отговори на зададените въпроси на Поли. После измислих композицията, а след това създадох моя проект. Първо направих реалната страница. Избрах светлосив картон, формат А4 и накъсах краищата му.

Оцветих го със сок от черници

Започнах подготовката на картината с появата на първите черници тази година. Разрових всичките шкафове, чекмеджета и кутийките в тях с различни „съкровища”, които пазя и избрах от нещата си брошка, парче кора от дърво, две пощенски марки, част от гривна с ахат, картонени етикети от дрехи, мъниста, сребърен конец, канап, завързан на „колие” от самосъхнеща глина. Стикерите на елен, дървета и шишарки ги поръчах да се направят на самозалепваща хартия, защото когато попитах Поли предварително какви неща харесва, тя изброи елен, есенни листа, шишарки и всичко, което се намира в гората.

В картината ползвах голяма част от нещата, които тя посочи, и вече имах страницата. След това избрах плат и уших дрехата, с която фигурата е на картината. Снимах Поли върху голямо парче бял винил, който трябваше да имитира страницата. След това занесох реалната скрапбук страница в

градината на село

– трябваше ми място, където да има лехи, пръст, градински цветя и растения. И там, гледайки под какъв ъгъл съм заснела Поли, така заснех и страницата – трябваше да съвпаднат перспективните съкращения на страницата и на винила. Също така изчаках и слънцето да пада под определен ъгъл, за да съвпадне със светлосенките, които вече имаше върху моя модел. Направих си виртуален проект и започнах рисуването на картината с маслени бои.

В картината има сюжет. Тази страница от гората е попаднала в градина с треви и рози. Момичето на стикера е собственик на всички тези съкровища от страницата. Попадайки в градината, тя се озовава на чуждо място, където има други правила и

недоброжелателни същества

Трябваше да измисля едно такова животно, което да бъде нереално, но на мястото си. Понеже така се случи, че една от удачните снимки в градината беше на тези рози, а аз избрах именно този кадър с розите, явно животното трябваше да има връзка с тях. Затова го съставих да бъде на принципа на онзи вид гущери, които имат окраска на тялото, имитираща сухи листа и някои видове растения. Направих го, като че ли тялото му е съставено от червени листа. И за да засиля впечатлението у зрителя, че

животното се вие, излизайки от розата,

втъкнах нещо като тревички под листата на тялото, които се движат спрямо посоката на движението на животното. Виждайки опасността, момичето е принудено да се превърне в истинско, за да опази своите горски „съкровища”.

Първото работно заглавие на картината бе „Тя пази своите съкровища”, второто – „Тя се бори с усмивка”, защото така описвах привидното спокойствие, което излъчва момичето при все, че има опасност пред нея. Но когато измислих животното и го нарисувах, то се получи доста некръвожадно и на мен ми се стори, че тези двамата – човекът и животното, са на път да станат приятели. И така се роди истинското заглавие на картината – „Врагове, преди да станат приятели”.

Интересна е историята на конкурса. Преди обявяването на датите за регистрация на творбите,

организаторите избират 25 най-добри галерии и музеи в различни американски щати

за годината, в която той се провежда. Приетите творби от цял свят се изпращат в тях за гласуване. Конкурсът има 50 категории с по 6 награди във всяка категория. От тях за двуизмерни нарисувани творби са 40 категории, а останалите са за скулптура, фотография и дигитално изкуство. Всички наградени творби влизат в едночасов филм, който вече е публикуван в Ютуб.

Организаторите разпространяват многобройни статии в различни американски издания, в които присъстват наградените творби. Има и контакти за връзка с авторите им. В сайта на конкурса перманентно остава информацията за творби, автор, контакт.

През следващата година имам желание да подготвя творби в повече категории, предвид разнообразието им и това, че

работя в поне 10 категории,

съвпадащи с конкурса. Изключително съм удовлетворена, че в конкурса се цени репрезентивното изкуство. Всичките международни конкурси, които намерих тази година, са за реалистично изкуство, което ми дава чудесна мотивация за творчество. Откакто знам за съществуването им, буквално открих реалността в изкуството в наши дни. Извън България установих, че тя е коренно различна в сравнение с тази у нас. В света реалистичното изкуство бързо се развива. Благодарение на конкурсите, които мотивират творците за работа и стимулират въображението им, скоростта е неописуема и работата е тежка и много.

Попаднах сред художници и творби, които са изключително интересни, технически издържани, с положен огромен труд в тях. Който има намерение да се регистрира в тези международни конкурси, ще установи за себе си, че трудът и въображението трябва да бъдат на световно ниво. В противен случай биха останали незабелязани.

Досега нямах картина, рисувана за повече от 3 дни,

както и нямах картина с такава солидна подготовка за нея. Чрез тези конкурси намерих мотивация за две неща – да ползвам идеите си, които имам, свързани с техническото изпълнение на картините ми, както и реализирането на композиции като тази, която показах, за които съм се чудила досега дали биха били разбрани, ако ги нарисувам. Да, композицията е разбрана и високо оценена.

Елеонора Хаджиниколова учи в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. Завършва Художествената академия, специалност „Стенопис”. Твори и в областта на живописта, графиката, иконопис, рисуван текстил, рециклирана хартия. Използва маслени бои, акрил, пастел, смола, мъниста, ахати, стъкло, полимерна глина, метали.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички