Други

Любимата зимнина на българина помага при артрит, язва и настинки

  07.11.2021 10:27             
Любимата зимнина на българина помага при артрит, язва и настинки

Може да й се доверите и ако искате да отслабнете

Смята се, че туршиите са се появили още в древността, когато хората са се опитвали да съхранят отделни хранителни продукти по-дълго време. Днес никой не се съмнява, че консервацията на храни е изиграла важна роля в развитието на цивилизацията. Достатъчно е само да споменем, че благодарение на киселите краставички и киселото зеле английските моряци са се справили със скорбута.

Някои нареждат туршиите сред вредните храни заради

високото съдържание на сол и степента на киселинност,

но изследвания, проведени през последните години, показват точно обратното – че любимата на българина зимнина подпомага лечението на артрит, язва и леки настинки.

А и ни поддържа в добра форма, защото засилва метаболизма. Това е от значение при борбата с килограмите. Ферментиралите ензими, които се отделят от зеленчуците в процеса на ферментация, се усвояват много лесно от организма и подобряват

функцията на червата

Дрождите, които се образуват при този процес, пък помагат да се намалят нивата на всякакви захари и дават възможност организмът да усвои храната и да я обработи по-лесно и по-добре. Млечно-киселите бактерии във всяка туршия, имат уникалното свойство да предотвратят трансформирането на чревните ензими в канцерогенни.

Туршиите съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Те подобряват зрението и повишават концентрацията,

подсилват имунитета,

а също така имат противовъзпалителен ефект.

За туршията е известно още, че е естествен пробиотик, който осигурява чревна перисталтика, бори се с налични гъбични инфекции и подсилва храносмилателната система.

Освен това редица изследвания показват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, отколкото суровите. А домашно приготвените зимнини с чесън са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

Както самите продукти, така и

маринатата от туршията,

оказва своето благотворно действие. В нея има електролити, които са важни за водно-солевия баланс на организма. Както и калий, който възпрепятства появата на мускулни спазми след тренировка, без да насища организма с излишни въглехидрати. При някои хора маринатата от туршия действа разхлабващо, което също способства за намаляване на теглото.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички