Други

По-солена туршия ще правим тази есен

  07.11.2021 09:11             
По-солена туршия ще правим тази есен

Като причини за по-високите цени производители сочат топлото време и градушка в Пловдивско

Туршиите тази година ще ни излизат по-солени, защото купуваме продуктите, от които се приготвят, на чувствително по-високи цени.

При зелето (основната съставка) например поскъпването е значително. В момента на борсата зелетата от българските сортове се търгуват по 90 стотинки за килограм, а от вносните вървят по 60-70 стотинки. Тъй като родните сортове са по-нискодобивни, те винаги са малко по-скъпи.

Производителите са доволни от цените, установи проверка на „Знаме”.

- Миналата година продавахме килограма по 25-30 стотинки,

а сега - по 60 стотинки на едно. Всеки може да усети разликата.

На въпроса на какво се дължи това поскъпване, стопаните отговарят:

- Градушка удари близо 2000 декара със зеленчуци в Пловдивско. На други места пък беше изключително топло и самото време не позволи на много от зелетата да завият. Голяма част от реколтата се опропасти.

Но цената като цяло компенсира загубите. А и те не бяха кой знае колко големи при тези, които успяха да създадат добри условия за растенията си.

Бяло зеле под 1 лев за килограм в магазините свършва бързо. В момента на дребно се продава на цена около 1.50 лева без промоции.

На подобна цена купуваме и

карфиола

от търговските обекти. На борсата в началото цената му е стигнала 3 лева.

- Почна да пада, когато на пазара излязоха по-големи количества – уточняват производители. - Тези, които заложиха на карфиола, тази година спечелиха, допълват те. – Продукцията не е много и цената е добра. Разбира се, зависи и от качеството. Но карфиолът е култура с ограничена консумация. И като дойде време за продаване, ако има много, не само че поевтинява, но може и да не го продадеш. Затова някои стопани се отказаха. Не са много колегите, които продължават да го отглеждат.

За

морковите

пък фермерите казват:

- Те вече започнаха да се произвеждат по промишлен начин – сеят се с машини, вадят се с машини. Благодарение на това себестойността пада. За зеленчукопроизводителите, които разполагат с нужната техника, тази култура е изгодна.

В магазините може да намерите моркови в ценовия диапазон 1.20 – 1.60 лева.

Катя ФИЛИПОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички