Пазарджик

Опашки за ваксинация, за някои доброзорно

  02.11.2021 06:25             
Опашки за ваксинация, за някои доброзорно

Повече млади хора отиват за игла, по-дълги върволици и за зелен сертификат

ПАЗАРДЖИК. Откакто се заговори за задължителни зелени сертификати, броят на желаещите да се ваксинират в цялата страна, включително в нашата област, скочи осезаемо. „Знаме” писа за тази тенденция в миналия брой. Потвърждават го и числата.

- От 20 октомври до 13.30 часа на 27 октомври

са поставени общо 4019 дози ваксини

срещу Ковид-19, а лицата със завършен имунизационен статус са 2326. Само в кабинета на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик са поставени 832 дози ваксини, лицата със завършен имунизационен статус наброяват 482 – съобщи директорката д-р Хюля Шериф.

Така от началото на ваксинационната кампания до 27 октомври в нашата област са поставени общо 74 337 дози ваксини, а лицата със завършен имунизационен статус достигат 39 273 души. Пазарджишки лични лекари вече поставят и бустерна доза. Поставени са и 418 бустерни дози ваксини.

На въпроса колко проверки са извършени за зелени сертификати, д-р Шериф отговори:

- В периода от 23 до 26 октомври

са проверени над 50 лица за наличие на зелени сертификати

от служители на РЗИ-Пазарджик.

От 28 октомври пък стартираха съвместни проверки на здравни инспектори, служители на Областната дирекция на МВР – Пазарджик и инспектори на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) – Пазарджик за спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, в това число и проверки за зелени сертификати.

При извършените проверки до сряда не бяха констатирани нарушения и не са налагани санкции.

Има и оплаквания на доброволно ваксиниращи се

В опашките, които се вият за поставяне на първа (или единствена) игла, някои признават че присъстват „доброзорно”. Но върволицата чувствително е нараснала. Ако допреди седмица в двора на РЗИ-Пазарджик кандидатите идваха поединично или в най-лошия случай изчакваха някой преди тях, сега потокът на чакащите през целия ден варира между 10-20 човека постоянно. И тук има хора, които с явно нежелание ще си сложат иглата. Петко (48 г.) от Пазарджик твърди, че работодателят му извивал ръцете да се ваксинира, защото щял да го уволни. И обвинява държавата и Европейския съюз за патовата ситуация. „Щом трябва, ще се ваксинираме”, казва бай Асен, който е пенсионер от квартал „Изток”.

Все повече хора чакат и пред лабораториите за ПСР-тест

Ако през лятото за вземане на проба „калабалък” правеха гастарбайтерите, сега върволицата от хора е осезаемо по-голяма, макар че гурбетчиите отпътуваха на запад. Някои от чакащите признават, че имат симптоми на КОВИД, но други казват, че им трябва ПСР-тест за 72-часов зелен сертификат, защото не искат да се ваксинират. Опашки има пред всяка една лаборатория. Питаме някои от хората пред пунктовете в началото на ул. „Болнична” (при кръстовището на „Пловдивска” със „Стефан Караджа”) и на бул. „Георги Бенковски” (срещу старата автогара)… Сега 35-годишният Атанас Гълъбинов от Пазарджик признава, че е карал КОВИД „на крак” още през пролетта и оттогава вирусът не го е повторил. Сега обаче сертификатът му трябва „за културно събитие с приятели”. На Анелия (26) също й трябва зелен сертификат, а Марин Ангелов (19) от Пазарджик пък ще пътува за Холандия, където ще работи.

Оживление има и в други обекти – търговските

В последните дни особено се търсят мониторите от висок клас, които са по-малко натоварващи за очите. В търговските вериги повече от обичайното се харчат монитори с технологии като Low Blue Light, които предпазват зрението. В пазарджишки компютърни фирми коментират, че такива монитори за броени дни са се изчерпали и сега клиенти чакат доставки след „централно” направени поръчки. Особено търсени са втората употреба – заради добрата комбинация „цена/качество”.

Пазарджишки джипита:Ваксинираме повече млади хора и по-малко възрастни

Значително са се увеличили желаещите да се ваксинират срещу коронавируса и при личните лекари.

- Ако преди изискването за зелен сертификат ваксинирахме по 40-50 души на месец, то сега имунизираме по 150 души – пресмятат пазарджишки джипита.

По техни наблюдения ваксини си поставят предимно млади хора и хора в трудоспособна възраст.

- Възрастните, за които ваксинацията е изключително важна, като че ли идват по-рядко – отбелязват медиците.

Сред причините, които пожелалите имунизация сочат, са страх да не загубят работата си без зелен сертификат, както и желание да посещават молове, магазини и заведения или да пътуват зад граница.

Мнозина бързат да се сдобият с документа и затова предпочитат ваксината, която се поставя еднократно.

Ето с кои местни лаборатории и лечебни заведения са сключени договори за бързи антигенни тестове

Тази седмица Министерството на здравеопазването публикува списък на 162-те лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лева (в Пазарджик има и други лаборатории, които правят пробовземане срещу 10 лева, б.р.).

От нашата област в този списък попадат:

- "Хигия - ДКЦ" ООД, гр. Пазарджик;

- "ДКЦ I Пазарджик" ЕООД, гр. Пазарджик;

- "ДКЦ I Велинград" ЕООД, гр. Велинград;

- "МЦ I - Септември" ЕООД, гр. Септември;

- "МЦ - Панагюрище" ЕООД, гр. Панагюрище;

- МБАЛ "Проф. Димитър Ранев" ООД, гр. Пещера.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички