Спорт

Президентът на ВК ”Хебър” Александър Иванов: Можем да продължим в Шампионската лига, фаворит сме в Суперлигата

  24.10.2021 10:46             
Президентът на ВК ”Хебър” Александър Иванов: Можем да продължим в Шампионската лига, фаворит сме в Суперлигата
Първият трофей за новия сезон вече е у дома, но във витрината има място за още, казва президентът на \"Хебър\"

Испанците ни бяха отписали и предварително уреждаха мача с „Шахтьор”

ПАЗАРДЖИК. Волейболният шампион „Хебър” спечели Суперкупата на България и премина първото стъпало в квалификационния цикъл на Шампионската лига. Жълто-сините в сряда вечерта отстъпиха на беларуския „Шахтьор” (Солигорск) с 2:3 (22:25, 25:15, 25:14, 19:25, 9:15) в драматичен петгеймов двубой. „Тигрите“ обаче не губят шансовете си за продължаване в най-престижния европейски волей турнир, но трябва да бият поне с 3:1 в Солигорск след седмица. Допълнително силите им бяха изцедени от спечелените за кратко време двубои „на живот и смърт” срещу испанския шампион „Гуагуас” (Лас Палмас) и носителя на Купата на България „Нефтохимик” (Бургас). Много емоции за минимум време. За преживяната радост разговаряме с президента на ВК „Хебър” Александър Иванов.

- Г-н Иванов, честита Суперкупа! Имахме много силни и изнурителни мачове…

- Благодаря. Така е. Винаги след толкова емоционални мачове – като този с Гуагуас” (Лас Палмас) и „Нефтохимик” за Суперкупата е изключително трудно да се играе друг важен мач, но момчетата направиха каквото могат.

- Загубихме в тайбрека мача с „Шахтьор”, на какво го отдавате? Подценяване, преумора, психически срив?

- Натрупаха се и физическа, и психическа умора. Не мисля, че е имало подценяване. Все още не сме в оптимална форма, на старта на сезона сме. Неприятно е, че загубихме този важен мач, а повече боли, защото тази загуба идва след толкова голям възход. Но подценяване не е имало. В крайна сметка това е спортът. Всички сме убедени, че можем да спечелим реванша. Победим ли с 3:0 или 3:1, ние ще продължим напред в Шампионската лига. „Шахтьор” са напълно преодолим отбор. С момчетата вярваме, че ще ги отстраним.

- Има ли контузии след мача с „Шахтьор”?

- Иван Станев е с травма, затова и не бе готов на сто процента за влизане в игра. Теодор Тодоров сега се оплаква от болки и днес (в четвъртък, б.р.) е на медицински преглед. Да се надяваме, че няма сериозна контузия.

- Съперникът от Лас Палмас изглеждаше непреодолим, особено след първия мач, но „Хебър” го отстрани, а  сега специалистите коментират, че испанският шампион е по-силен от „Шахтьор”. Каква бе тайната на успеха?

- Хората не знаят, но испанците ни бяха отписали тотално. Още преди първия мач с нас бяха писали писма до Беларус, за да си подготвят пътуването, но нахалното беше, че писмата бяха с копие до нас. След като ни биха там пък вече имаха купени билети за съдии за мача с „Шахтьор”. Някои от щаба на Лас Палмас се държаха доста надменно, особено мениджърът им. Но пък това направи победата ни още по-сладка. А тайната на успеха… Знаете ли, всички знаехме, че можем да отстраним испанците. Въпреки че ни биха на тяхна земя с 3:0, тогава видяхме играта им и разбрахме, че са преодолим съперник.

- С Мартин Коста Бланко от ден на ден все по-активно работите заедно с Камило Плачи. Как се възстановява селекционерът на „Хебър”?

- Възстановява се според очакванията, което му желаем всички, и от ден на ден е все по-добре. Но той не изведе отбора в сряда вечерта срещу „Шахтьор”, защото не искаме да пресилваме нещата. Няма да бързаме, няма смисъл да рискуваме здравето му. Пазим го и едва когато е напълно възстановен, ще го видите на игралното поле. Няма смисъл от форсиране, още повече, работата ни с него е в дългосрочен план.

- Той е в такова състояние, че не трябва да се вълнува и задъхва, но едва ли не е гледал мачовете…

- Да, пазим го от вълнения, но Камило не може да избяга от емоциите. В постоянна кореспонденция бяхме през цялото време с него, той даваше наставления на треньорския щаб, правехме заедно анализите. Той си гледаше мачовете по телевизията, а срещата с „Шахтьор” в зала „Васил Левски” наблюдава през камерата на статистика – за да получава по-бърза картина.

- Въпреки помощта му от дистанция, как се компенсира отсъствието му от треньорската скамейка?

- Трудно. Играчите искат той да е до тях, както са свикнали, защото липсата по време на мач на неговата харизма, на неговия опит и неговото отношение няма как да бъдат заместени.

- При отстраняване на „Шахтьор” ни дели само още един отбор от груповата фаза, най-вероятно „Олимпиакос”. Да мечтаем ли за това?
- Трябва да мечтаем, но ще бъде изключително трудно. Първо трябва да отстраним „Шахтьор”. Беларусите са силов отбор, но не са непреодолими –  отбор, който е по възможностите ни. Ще направим всичко възможно да ги елиминираме и да се изправим срещу победителя от квалификацията между словашкия „Комарно” и гръцкия „Олимпиакос”, в която откровеният фаворит са гърците. Но нека да вървим към целта стъпка по стъпка.

- Да се върнем към Суперкупата. В началото на сезона отборите не показват целия си потенциал. Видяхме ли истинското лице на „Нефтохимик” в тази битка?

- Да, на старта на сезона не може да се каже какви качества има един отбор преди да е влязъл в игрови ритъм, но „Нефтохимик” определено е изключително силен съперник. направи много добър първи гейм, докато ние не успяхме да влезем в мача, както трябва. Отборът от Бургас показа максимума си на този етап в първата част, но важното е, че ние се събрахме и излязохме крайни победители. Знаем какво да очакваме и от „Нефтохимик”, и от останалите отбори.

- Това прави ли ни големия фаворит за титлата?

- Да, фаворити сме, но не мисля, че ще ни бъде лесен и безпроблемен този сезон в Суперлигата. Има и други силни отбори, не само „Нефтохимик”, които са надградили в сравнение с миналата година. Като ЦСКА, „Левски”, „Монтана”… Да не забравяме и „Дея спорт” (Бургас). Това са трудни за побеждаване отбори, които ще скачат срещу нас с всички сили. Ето, сега в събота започваме с домакинство с „Монтана” и двубоят никак няма да бъде лесен, защото монтанци са много „лош” отбор (Снощи ги победихме с 3:0 - 25:20, 25:18, 25:20, бел. ред.). Имат едни нови кубинци, които тепърва проучваме… Така че със сигурност ни очаква интересно и интригуващо първенство. Друг е въпросът, че новият формат на първенството е такъв, че от него като цяло губи волейболът и няма как да вдигаме неговото ниво. За нас е окей, защото играем срещу по-слаби отбори - във втори кръг например ще играем с отбора на „Ботев” (Луковит) там. За нас е добре, но не е добре за играта в национален план. Аз казах мнението си по въпроса и когато подадох оставка като член на ръководството на Национална волейболна лига. Новият формат не кореспондира с моите цели и амбиции и с тези на водещ клуб като „Хебър” (Пазарджик). Програмата ни е наситена и играем в дълъг цикъл мачове „сряда – събота”, а в седемте дена от седмицата два дни ще губим в път, два дни ще играем, а в малкото останало време – ще тренираме. Но ще се борим за победа във всеки мач – и в Европа, и в Суперлигата, и в турнира за Купата на България.

- Последен въпрос. Как опазвате съблекалнята от коронавируса?

- Стриктно спазваме мерките срещу КОВИД. Правим всичко, което се изисква от нас в името на профилактиката. Освен задължителната дезинфекция, на всеки три дни се правят ПСР- и антигенни тестове. Да се надяваме КОВИД вече да ни подминава и да няма други здравословни проблеми в отбора.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички