Спорт

Председателят на БФТМ Стефан Китов: Пазарджишка област е една от водещите в тениса на маса

  17.10.2021 06:12             
Председателят на БФТМ Стефан Китов: Пазарджишка област е една от водещите в тениса на маса

С Балканската федерация ще засилим позициите си в Европа

Преди дни съгражданинът ни Стефан Китов бе избран за председател на Балканската федерация по тенис на маса в курорта Албена. Същевременно на общото събрание на Българската федерация по тенис на маса, председателствано от единственият действащ заслужил треньор в България – Гаро Агопян (треньор на „Локомотив”-Септември), той бе преизбран за пореден 4-годишен мандат за председател. Колегите му помнят как през 1990-а стъпва в това кресло и заварва празна каса. Като икономист запретва ръкави и намира средства и спонсори, а оттогава продължава да е основният „мотор” на БФТМ. Негова е заслугата клубовете, членуващи във федерацията, да са повече от 100.

Стефан Китов е роден през 1950 г. в Пазарджик. От 1964 г. е състезател по тенис на маса. Многократен републикански шампион. Повече от 12 години се състезава в националния отбор на България (юноши и мъже), участва в европейски и световни първенства. Капитан на мъжкия ни национален отбор (1969-1973). Балкански първенец от индивидуални и отборни първенства. Шампион на Европейската лига в Барселона (1968).

- Поздравления, г-н Китов, очаквахте ли да бъдете избран начело на Балканската федерация?

-  Благодаря. Не бях изненадан, защото по тази точка се работи предварително, знаех мнението на колегите от балканските държави предварително. Благодаря за признанието и доверието. Когато започна конгресът, имаше още две кандидатури, но те се оттеглиха.

- На какво отдавате това признание?

- Това е признание не само на мен, а и на представянето на националния ни отбор на балкански първенства в последните години, на хората, които са допринесли за тези призови места. Много наши ръководители също работиха за утвърждаването на Балканската федерация.

- Тя вече е факт, какво следва оттук нататък?

- Първо, искаме да разширим географията й, ще поканим държави от бившия СССР, както и Хърватска... Преди дни на балканското първенство в Албена за мъже участва и Италия, така че ще направим държавите поне 15 и така ще станем много силна организация и ще засилим позициите си пред Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) .

- Едва ли сте бил изненадан и от избора Ви за председател на родната федерация… Вие сте може би най-дългогодишният ръководител на родна федерация?

- Да, така е. Поне на спортна федерация в България. Ръководител на БФТМ съм от 1990 година.

- Кое е голямото предизвикателство пред федерацията сега?

- Ако говорим за спортни постижения, това е целта ни да подготвим за следващата олимпиада в Париж Полина Трифонова и Мария Йовкова. Тя е след 3 години и нямаме много време, но това ще ни мотивира още повече. Разбира се, и добро класиране на националните ни отбори.

- Участието на Полина Трифонова на олимпиадата в Токио беше пробив след 1992 г., а и тя започна устремно…

- Да, и Полина, и Мария, имат шансове за класиране, и аз вярвам, че ще успеем.

- Достатъчно спонсори ли има федерацията?

- Имаме няколко спонсора. Сега сме в напреднали преговори с един много мощен спонсор, но името му мога да кажа след месец. Имаме надежда с него да се сдобием с основен спонсор, който много ще облекчи подготовката на състезателите ни.

- Миналата година КОВИД попречи и на първенствата по тенис на маса, как се отрази това при вас?

- Попречи и в национален, и в международен мащаб, отложиха се доста състезания. Едно затваряне на зала за два месеца нарушава всичко в спортно-технически аспект.

- Къде нареждате Пазарджишка област на картата на тениса на маса в момента?

- На много добро ниво. Виждаме тениса на маса в Панагюрище на какво високо ниво е. В Септември не са преставали да поддържат също добро ниво благодарение на заслужилия треньор Гаро Агопян. Също и в Пазарджик. Тенисът на маса се възроден в Пещера, развиват го и във Велинград, и в Брацигово, което е радващо. Пазарджишка област е една от водещите в нашия спорт в България.

- Навремето сте тренирал и футбол. Как избрахте тениса на маса?

- В тениса на маса записах по-добро представяне, макар че обичах и футбола. Треньорите в Пазарджик се познаваха и треньорът ми по тенис на маса Димитър Маноилов, Бог да го прости, се разбра с колегите си да продължа при него - треньорите бяха приятели. А и веднъж вече ме бяха ритнали по-силно и петнайсетина дни не можех да участвам в тренировките нито на футбол, нито на тенис на маса. Така продължих, печелех медали, доста години бях с националния отбор.

- По ваше време България беше 20-а в света. Кога можем да си върнем тези позиции?

- Можем. Можем, но ще стане бавно. Трябва много труд и няколко поколения трябва да минат през залите, за да направят една по-добра класа. Хубавото е, че сега имаме доста таланти, които вървят впечатляващо добре. Бъдете сигурни, че след една-две години ще имаме много силно европейско присъствие на отделни състезатели. Но пък нашият спорт е индивидуален…

- През 2020-а параолимпиецът ни Денислав Коджабашев спечели историческо сребро на световно.

- Така е. Неоправдано го лишиха от участие на параолимпиада, но там правилата са по-други… Факт е, че имаме много талантливи състезатели – и сред момичетата, и сред момчетата. Виждате, че в Пазарджишка област има толкова маси – със сигурност талантите тук ще се увеличават, защото това е сериозна предпоставка. Имам впечатления, защото макар и в условията на коронавирус, идвам в родния си град през две-три седмици. Виждам се с моите роднини и с двама-трима приятели, останали от едно време. Следя всичко – и волейбола, и футбола. Прави ми впечатление, че спортната инфраструктура на Пазарджик много бързо се разви и е впечатляваща. Малко ми е мъчно, че на тениса на маса още не са намерили подобаваща зала, но вярвам, че и това ще стане.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички