Други

Наши ентусиасти строят куполна къща в Белград

  17.10.2021 06:04             
Наши ентусиасти строят куполна къща в Белград

Не само любители на природата избират да живеят в кръгъл дом за постоянно

ВЕЛИНГРАД. Семейство-активни членове на велинградското сдружение „Байкария” строи куполна къща в околностите на Белград, а техни съмишленици ги окуражават и подкрепят по всякакъв начин.

„Селена, Круна и Гената. Няма нужда да ги представям, защото повечето от вас ги познават лично. Това, което може би някои от вас не знаят е, че в момента със собствени сили те строят мечтания си дом и се опитват да го доведат до завършен вид преди началото на зимата. Всяка помощ в тази посока ще е добре дошла т.е. ако ви е интересно как се строи куполна къща, имате желание и възможност за доброволна помощ в следващите два месеца, може да се свържете с мен или директно с Гената за подробности”, написа в социалните мрежи основният „двигател” на велинградското сдружение Васил Тодев и поясни, че

къщата се намира на около 20 км от пивоварната на Догма в Белград

От фотосите, които е приложил, личи, че Гената проявява завидно майсторство и семейството няма да студува.

Интересът към куполните къщи се засилва не само от страна на привържениците на природносъобразния начин на живот, привлечени от оригиналния външен вид, ергономичният дизайн и екологично чистите материали. В България вече има производители, започнали „на шега” преди 2-3 години (дотогава материали се внасят основно от Русия), направили експерименти и натрупали опит покрай построяването на десетки куполи, но не само това – те са създали приятели и съмишленици и са посяли семената на идеята за куполно строителство в много умове и сърца. В България вече на няколко места има изградени такъв тип къщи, а други са в процес на изграждане – с материали, изработени от добре изсъхнала дървесина, с изцяло дървена сглобка, без метални крепежи.

Строителни материали за куполни къщи може да се намерят и в Пазарджик

Ако някой попита – защо точно куполи, специалистите могат да изброяват много предимства. Неслучайно от древни времена строителите на всякакви религиозни храмове по света използват формата на купола. Куполът е естествена природна форма, която поражда усещане за хармония и спокойствие. „През тези години сме видели реакцията на множество хора, когато влизат за първи път в купол – тя винаги е смайваща и положителна. Куполите притежават уникалното свойство да изглеждат малки, семпли и елегантни отвън, като в същото време са изключително просторни и модерни отвътре”, коментират любители на този тип строителство. Експерти от създадената от радетели на идеята фирма „Куполни къщи” пък (единият от собствениците е пилот, а другият – любител-капитан на малък плавателен съд)

дават пример за здравина и устойчивост на конструкцията с яйце

Който се е опитвал да стисне в ръка яйце в опит да го смачка, се е убедил, че въпреки тънката и крехка черупка яйцето е много здраво. Здравината му се крие във формата, която разпределя равномерно по цялата му повърхност приложените усилия. Натоварваният при куполите работят по същия начин както и при яйцето. Сферичната форма притежава прекрасна самоносеща способност, затова отпада необходимостта от вътрешни носещи и поддържащи елементи на конструкцията (колони, греди). Освен това куполите са изключително устойчиви на земетресения, снежно натоварване и бурни ветрове. Формата на сферата има свойството да затваря максимален обем с минимална ограждаща повърхност. Ако се сравнят купол и стандартна къща с един и същи обем, куполът ще има около 30% по-малко ограждащи повърхности (външни стени и покрив). Следователно той ще губи 30% по-малко топлина през зимата (при еднаква дебелина и вид на стената), т.е. ще е нужна много по-малко енергия за отопление зимата или охлаждане лятото. А и при строителството на купола се използват по-малко материали. Не без значение е и фактът, че формата на купола генерира естествена циркулация на въздуха, която способства за равномерно разпределение на температурата и здравословен и комфортен микроклимат в сградата.

Куполните къщи напомнят и формата на нашата планета

Пренесени в строителната практика полудъгите стават меридиани, а усилващите пръстени – паралели, а тук се използва и древното „златно сечение”, наречено така от Леонардо като пропорция за „идеалното човешко тяло”, при изчисляване на съотношението на височината на купола и неговия диаметър. А всички знаем, че Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата.  Все повече хора искат да избягат от големия град и да се „слеят” с природата, уморен от стреса, шума и мръсния въздух. И искат сглобяемата къща да не бъде просто вила, а да се превърне в дом. Защото тя няма да поддаде през зимата и под най-дебелия сняг. Дървената сферична конструкция има прекрасни аеродинамични качества, липсата на прави стени при куполната къща, спомага въздушният поток да заобикаля сферата. Пък и куполната форма по естествен начин не позволява прекаленото натрупване на сняг върху къщата и я прави много издържлива.

Ангел АНАТОЛИЕВ    

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички