Понеделник, 29 Nov 2021
 
Други

Наши ентусиасти строят куполна къща в Белград

  17.10.2021 06:04             
Наши ентусиасти строят куполна къща в Белград

Не само любители на природата избират да живеят в кръгъл дом за постоянно

ВЕЛИНГРАД. Семейство-активни членове на велинградското сдружение „Байкария” строи куполна къща в околностите на Белград, а техни съмишленици ги окуражават и подкрепят по всякакъв начин.

„Селена, Круна и Гената. Няма нужда да ги представям, защото повечето от вас ги познават лично. Това, което може би някои от вас не знаят е, че в момента със собствени сили те строят мечтания си дом и се опитват да го доведат до завършен вид преди началото на зимата. Всяка помощ в тази посока ще е добре дошла т.е. ако ви е интересно как се строи куполна къща, имате желание и възможност за доброволна помощ в следващите два месеца, може да се свържете с мен или директно с Гената за подробности”, написа в социалните мрежи основният „двигател” на велинградското сдружение Васил Тодев и поясни, че

къщата се намира на около 20 км от пивоварната на Догма в Белград

От фотосите, които е приложил, личи, че Гената проявява завидно майсторство и семейството няма да студува.

Интересът към куполните къщи се засилва не само от страна на привържениците на природносъобразния начин на живот, привлечени от оригиналния външен вид, ергономичният дизайн и екологично чистите материали. В България вече има производители, започнали „на шега” преди 2-3 години (дотогава материали се внасят основно от Русия), направили експерименти и натрупали опит покрай построяването на десетки куполи, но не само това – те са създали приятели и съмишленици и са посяли семената на идеята за куполно строителство в много умове и сърца. В България вече на няколко места има изградени такъв тип къщи, а други са в процес на изграждане – с материали, изработени от добре изсъхнала дървесина, с изцяло дървена сглобка, без метални крепежи.

Строителни материали за куполни къщи може да се намерят и в Пазарджик

Ако някой попита – защо точно куполи, специалистите могат да изброяват много предимства. Неслучайно от древни времена строителите на всякакви религиозни храмове по света използват формата на купола. Куполът е естествена природна форма, която поражда усещане за хармония и спокойствие. „През тези години сме видели реакцията на множество хора, когато влизат за първи път в купол – тя винаги е смайваща и положителна. Куполите притежават уникалното свойство да изглеждат малки, семпли и елегантни отвън, като в същото време са изключително просторни и модерни отвътре”, коментират любители на този тип строителство. Експерти от създадената от радетели на идеята фирма „Куполни къщи” пък (единият от собствениците е пилот, а другият – любител-капитан на малък плавателен съд)

дават пример за здравина и устойчивост на конструкцията с яйце

Който се е опитвал да стисне в ръка яйце в опит да го смачка, се е убедил, че въпреки тънката и крехка черупка яйцето е много здраво. Здравината му се крие във формата, която разпределя равномерно по цялата му повърхност приложените усилия. Натоварваният при куполите работят по същия начин както и при яйцето. Сферичната форма притежава прекрасна самоносеща способност, затова отпада необходимостта от вътрешни носещи и поддържащи елементи на конструкцията (колони, греди). Освен това куполите са изключително устойчиви на земетресения, снежно натоварване и бурни ветрове. Формата на сферата има свойството да затваря максимален обем с минимална ограждаща повърхност. Ако се сравнят купол и стандартна къща с един и същи обем, куполът ще има около 30% по-малко ограждащи повърхности (външни стени и покрив). Следователно той ще губи 30% по-малко топлина през зимата (при еднаква дебелина и вид на стената), т.е. ще е нужна много по-малко енергия за отопление зимата или охлаждане лятото. А и при строителството на купола се използват по-малко материали. Не без значение е и фактът, че формата на купола генерира естествена циркулация на въздуха, която способства за равномерно разпределение на температурата и здравословен и комфортен микроклимат в сградата.

Куполните къщи напомнят и формата на нашата планета

Пренесени в строителната практика полудъгите стават меридиани, а усилващите пръстени – паралели, а тук се използва и древното „златно сечение”, наречено така от Леонардо като пропорция за „идеалното човешко тяло”, при изчисляване на съотношението на височината на купола и неговия диаметър. А всички знаем, че Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата.  Все повече хора искат да избягат от големия град и да се „слеят” с природата, уморен от стреса, шума и мръсния въздух. И искат сглобяемата къща да не бъде просто вила, а да се превърне в дом. Защото тя няма да поддаде през зимата и под най-дебелия сняг. Дървената сферична конструкция има прекрасни аеродинамични качества, липсата на прави стени при куполната къща, спомага въздушният поток да заобикаля сферата. Пък и куполната форма по естествен начин не позволява прекаленото натрупване на сняг върху къщата и я прави много издържлива.

Ангел АНАТОЛИЕВ    

 

 


Свързани