Други

Майка и дъщеря с изложба в пещерската галерия

  16.10.2021 06:00             
Майка и дъщеря с изложба в пещерската галерия

Изложба-живопис под наслов „Вдъхновение” на художничките Димка Марийчина и дъщеря й Елена Арнаудова бе открита в художествената галерия „Проф. Веселин Стайков” в Пещера. В експозицията са представени около 70 творби – пейзажи, цветя, натюрморти, рисувани с маслени и акрилни бои.

Изложбата може да се посети до 28 октомври.

- Обожавам цветята и те преобладават в 30-те картини, които показвам в експозицията – сподели Димка Марийчина. – Сред тях са люляци, макове, слънчогледи, теменужки – всички много пъстри и свежи на фона на трудните дни, които преживяваме. Допълват ги натюрморти.

Да рисувам, се учих от класиците – майстори на четката от руската школа – Айвазовски и Репин. Хобито ми доставя удоволствие. Потапяйки се в красивия свят на изкуството,

се спасявам от фалша, предателството, лошотията,

признава Димка Марийчина.

Тя все още събира кураж да открие първата си самостоятелна изложба. Нейни картини красят пространство в Катедрата „Технология на виното и пивото” в Университета по хранително-вкусови технологии в Пловдив. То е висшето учебно заведение, което художничката е завършила.

Димка е щастлива, че дъщеря й Елена тръгва по нейния път от малка. С намерените майчини бои и четки рисува първата си картина. Оттогава има 4 самостоятелни изложби, първата открива на 18-годишна възраст, преди 12 години.

- Пейзажите, приказни и вълшебни, са моето амплоа

в това, което правя, поясни Елена Арнаудова. – Благодаря на мама, че ме насърчи от дете да се занимавам с рисуване, подкрепя ме и досега. Общата ни изложба е най-добрият вариант да покажем творбите си. Надявам се един ден изцяло да се посветя на това изкуство и от хоби то да се превърне в професия, мечтае младата художничка, която завършва „Химия” в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и се труди в областта на фармацията.

Признава, че след работа човек има потребност да изрази някак си чувствата и емоциите си. Тя го прави върху платното, поетите и писателите – върху белия лист, актьорите – на сцената пред публика, и други творци – в други изкуства.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички