Пазарджик

За 20-и път кампания за борба с рак на гърдата

  15.10.2021 08:01             
За 20-и път кампания за борба с рак на гърдата

В онкоцентъра ще преглеждат хирург, рентгенолог, онколог-гинеколог и дерматолог

ПАЗАРДЖИК. В четвъртък "Сдружение онкоболни и приятели" откри 20-та Национална кампания за борба с рака на гърдата. Тя е 16-та поредна под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.

Денят не е избран случайно - октомври е Международният месец за борба със заболяването. Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените по света и в България. Ранното му откриване е най-ефикасното средство за противодействие, а скринингът е най-успешният съвременен начин за предпазване.

„Сдружение за онкоболни и приятели” работи активно в тази посока от години. Включително през последните месеци,

въпреки ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус

В Сдружението към момента членуват над 200 души, като потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) на лица с онкологични заболявания са 43 души.

За всички тях до края на месеца, в рамките на кампанията, ще се организират безплатни профилактични прегледи. Ще ги извършват хирургът д-р Прокопи Копев, д-р Теодора Благова-рентгенолог, д-р Теодора Досева-онколог-гинеколог, и д-р Недялка Методиева-дерматолог. Д-р Копев ще преглежда за

рак на млечната жлеза,

д-р Благова - за рак на гърдата и на щитовидната жлеза, включително на ехограф. Прегледите на д-р Досева ще са гинекологични, в това число с вземане на цитонамазка, а д-р Методиева ще преглежда за кожен рак.

Всички прегледи на д-р Копев ще се безплатни. Цената за външни лица при останалите специалисти е 20 лева, т. е. по-достъпна отколкото в лечебните заведения. Нужно е предварително записване, а то става на телефон 0888 380 308.

Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на мерките срещу Ковид-19. Влизането за скринингите ще е по един при повикване по график. На всеки

ще се измерва температурата с безконтактен термометър.

Маската ще е задължителна. Ще се предоставят и калцуни, и дезинфектанти.

Както всяка година, ще има и образователна инициатива, която ще е напълно безплатна. Става дума за лекция на д-р Антоанета Томова, която завежда Първо вътрешно отделение в КОЦ-Пловдив. Предвижда се лекцията да е или този, или следващия месец, ако ендемичната обстановка го позволява.

По данни на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик, предоставени от КОЦ - Пловдив, за регистрирани злокачествени образувания през 2020 г., в Пазарджишка област новооткритите случаи са 860. Общо онкоболните са 10 058. Деца от 0 до 17 навършени години са общо 99, а новооткритите заболявания при тях през 2020 г. са 2 – на едно момиче и едно момче.

Мария ДЪБОВА

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички