Понеделник, 06 Дек 2021
 
Пазарджик

За 20-и път кампания за борба с рак на гърдата

  15.10.2021 08:01             
За 20-и път кампания за борба с рак на гърдата

В онкоцентъра ще преглеждат хирург, рентгенолог, онколог-гинеколог и дерматолог

ПАЗАРДЖИК. В четвъртък "Сдружение онкоболни и приятели" откри 20-та Национална кампания за борба с рака на гърдата. Тя е 16-та поредна под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.

Денят не е избран случайно - октомври е Международният месец за борба със заболяването. Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените по света и в България. Ранното му откриване е най-ефикасното средство за противодействие, а скринингът е най-успешният съвременен начин за предпазване.

„Сдружение за онкоболни и приятели” работи активно в тази посока от години. Включително през последните месеци,

въпреки ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус

В Сдружението към момента членуват над 200 души, като потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) на лица с онкологични заболявания са 43 души.

За всички тях до края на месеца, в рамките на кампанията, ще се организират безплатни профилактични прегледи. Ще ги извършват хирургът д-р Прокопи Копев, д-р Теодора Благова-рентгенолог, д-р Теодора Досева-онколог-гинеколог, и д-р Недялка Методиева-дерматолог. Д-р Копев ще преглежда за

рак на млечната жлеза,

д-р Благова - за рак на гърдата и на щитовидната жлеза, включително на ехограф. Прегледите на д-р Досева ще са гинекологични, в това число с вземане на цитонамазка, а д-р Методиева ще преглежда за кожен рак.

Всички прегледи на д-р Копев ще се безплатни. Цената за външни лица при останалите специалисти е 20 лева, т. е. по-достъпна отколкото в лечебните заведения. Нужно е предварително записване, а то става на телефон 0888 380 308.

Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на мерките срещу Ковид-19. Влизането за скринингите ще е по един при повикване по график. На всеки

ще се измерва температурата с безконтактен термометър.

Маската ще е задължителна. Ще се предоставят и калцуни, и дезинфектанти.

Както всяка година, ще има и образователна инициатива, която ще е напълно безплатна. Става дума за лекция на д-р Антоанета Томова, която завежда Първо вътрешно отделение в КОЦ-Пловдив. Предвижда се лекцията да е или този, или следващия месец, ако ендемичната обстановка го позволява.

По данни на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик, предоставени от КОЦ - Пловдив, за регистрирани злокачествени образувания през 2020 г., в Пазарджишка област новооткритите случаи са 860. Общо онкоболните са 10 058. Деца от 0 до 17 навършени години са общо 99, а новооткритите заболявания при тях през 2020 г. са 2 – на едно момиче и едно момче.

Мария ДЪБОВА

 

 

 


Свързани