Регионът

Повишен интерес към крепостта Перистера заради конкурса „Пещерските будители“

  11.10.2021 18:29             
Повишен интерес към крепостта Перистера заради конкурса „Пещерските будители“

Над четиридесет деца от различна възраст и училища в Пещера са посетили през изминалата семица крепостта Перистера, съобщиха от Община Пещера. Повишеният интерес към историческата забележителност е свързана с обявения от "Биовет"АД конкурс "Пещерските будители". Той се провежда за втора поредна година, а темата на новото издание е "Крепостта Перистера - минало и настояще".

69 бяха участниците в предишното издание на конкурса, а с оглед на това, че тази година бе включен и раздел за фотография се очаква още по-голям интерес.

"Ние заведохме нашите деца за да разгледат крепостта и след това останахме още около час, за да могат учениците да направят своите скици за рисунките. Ще се включим и в раздел "Фотография", разказа директорката на НУ" Михаил Куманов" - Виолета Паева.

Към всеки един от разделите има интерес, но повечето деца се насочват към рисунка или фотография. Не малко са тези, които са събрали данни за историята на Перистера и смятат да представят своята гледна точка за отминалите времена, допълват учители от различни училища.

Крепостта е включена и в книжката със "100-те национални туристически обекта", от БТС и основно през почивните дни е посещавана от много хора от различни краища на България.

Припомняме, че крайният срок за предаване на конкурсните работи е 25 октомври, когато ще се събере и журито на конкурса за да определи победителите. Церемонията по връчване на наградите ще се проведе в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, а всеки от участниците ще получи сборник с конкурсните работи и флашка, на която е качена церемонията по награждаването. 

В зависимост от времето церемонията ще се проведе или в двора на Историческия музей в Пещера, или в двора на крепостта Перистера. 

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички