Пазарджик

Кметът Тодор Попов: И през следващата година ще продължим да развиваме проекта „Патронажна грижа“

  06.10.2021 10:31             
Кметът Тодор Попов: И през следващата година ще продължим да развиваме проекта „Патронажна грижа“

През 2020-2021 г. в община Пазарджик успешно се реализира проект Патронажна грижа за възрастни хора и самотно живеещи лица с увреждания “Услуги в дома“ и „Патронажна грижа +“ по ОП РЧР на обща стойност 963 344.48лв

По време на пандемия и наложен локдаун 213 потребители от Пазарджик и  31 села  получаваха помощ от  44 домашни помощници, 2 медицински сестри, двама социални работници и двама психолози. Със закупения по проекта автомобил те посещаваха домовете на нуждаещите се лица, като осигуряваха храна, лекарства, подпомагаха нуждаещите се с консултации при оформяне на документи, здравна грижа или помощ от психолог.

На всички тях кметът на общината Тодор Попов благодари и изказа своето отношение на уважение към всеки един: "И през следващата година ние ще продължим да развиваме този важен за общината проект. Белег на цивилизованост за едно общество и за една държава, казвал съм го и пак ще го повторя,  е не как се отнасяме към здравите и богатите, а как се отнасяме към т. нар. социални аутсайдери и хората, които са в нужда, и то в нужда за физическото си оцеляване.

Затова изключително съм горд, че ще продължим и през следващата година този проект на стойност близо 1 млн. лева, за да може да помогнем на тези хора.

Искам да ви благодаря, на всеки един от вас. Аз съм горд с вашата работа и от това, че вие в тези дни на предизвикателства, в които живеем и в този момент, проявявате  милосърдие и човечност. Най-смисленото нещо е човек да помага, да бъде полезен на общността, в която живее и на хората, които имат нужда от това. Никой не е застрахован, че в утрешния ден на някой от нас няма да ни се случи същото и да имаме нужда от подкрепа. Винаги в живота понякога човек има нужда от подкрепа, независимо на каква позиция е, какъв е и с какво се занимава. И много важно е тази помощ да бъде навременна.“

За периода 2020-2021 г. по ЗСУ по Механизма за лична помощ в община Пазарджик са назначени на трудов договор 445 лица, които ежедневно полагат грижи за свои близки или деца с тежки увреждания.

 „Вие сте   не по-малко значими хора за мен отколкото всички други, които изпълняват дейности за обезпечаването на всички важни услуги. Ние може да се гордеем в община Пазарджик, че имаме една от най-широките палитри на социалните услуги в България. И сме давани за пример.

Всяко добро се връща, аз стоя на този принцип. И с вашите усилия нашият град се развива и става по-добро място за живеене, каквото и да си говорят някои. Вие сте част от тази успешност на нашата местна общност, защото се занимавате с тази дейност. Искам да имате самочувствието на хора, които се занимават с нещо важно. И исках да ви кажа това лично", сподели кметът на Пазарджик.

От началото на 2021г Община Пазарджик започна предоставянето на новата социална услуга „Асистентска подкрепа“, по която социални асистенти подпомагат по 4 часа дневно на лица, в невъзможност да се самообслужват, самотно живеещи . Услугата се предоставя на 251 потребители,  за които се грижат 84 социални асистенти.

За успешната реализация на проектите и програмите в социалната сфера общо през 2020-2021г. до момента към  Дирекция „СД“ са назначени на трудов договор 573 домашни помощници, социални  и лични асистенти.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички