Понеделник, 29 Nov 2021
 
Пазарджик

Национална графична изложба на името на Георги Герасимов – 2021

  01.10.2021 12:49             
Национална графична изложба на името на Георги Герасимов – 2021

В четвъртото издание на биеналето има рекорден брой дарения

ПАЗАРДЖИК. През 2015 година Художествена галерия „Станислав Доспевски” в областния град организира първата Национална графична изложба на името на Георги Герасимов с желанието да почете и популяризира името и художественото наследство на големия български художник, чрез даване на поле за изява на съвременните автори в жанра. Изложбата е под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и с партньорството на СБХ. На 1 октомври ще се открие четвъртото издание на биеналето, а статистиката показва, че интересът не намалява.

В експозицията ще може да се видят 160 творби от 69 автори

Подобно на предишните изложби и сега участват, както утвърдени творци, така и много млади графици. В статутът на изложбата  се предвижда Награда за млад автор до 35 години – диплом, плакет, премия от 1200 лева и покана за самостоятелна изложба в галерията. Тази инициатива дава добра възможност за творческа изява на отличения млад автор и представянето му пред ценителите на изкуството в град Пазарджик.

Жури от 7 членове определи номинациите и наградите, обявени в статута на изложбата, а имено: три равностойни награди; награда за млад автор, награда на Съюза на българските художници; почетна награда за принос към българското графично изкуство. Ето какво пише един от членовете на журито,

изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева:

„От важно значение за облика на форума е и тематичното богатство на участващите в него произведения. Множество съвременни проблеми са изведени не толкова в своята новинарска актуалност, колкото в перспективата на културната и цивилизационната памет: консуматорството, унификацията на индивиди и предмети, образните матрици, светът на медиите и техниката и техните устойчиви, но подлежащи на трансформация знаци, природата, урбанистичните ракурси и детайли, но също и митологичното мислене и т.н.”

Не е случайно посвещаването

на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов. През 1977 г. художникът завеща на родния си град – Пазарджик цялото си движимо и недвижимо имущество: къщата и ателието, които днес са къща музей „Георги Герасимов”, апартамента в София, „за да бъде предоставен за квартира на талантливи ученици и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София…” (според волята на дарителя) , над 6000 художествени творби (графики, рисунки, маслени платна, проекти), 122 ценни лични вещи с музейна и етнографска стойност, над 1700 книги и списания и личен архив с дневници, съдържащи мирогледът на твореца за света и живота.

Дарението е наистина впечатляващо!

Оказва се, че в днешно време тази традиция е намерила своята приемственост и сред съвременните автори на графиката. В четвъртото издание на биеналето Национална графична изложба на името на Георги Герасимов

има рекорден брой дарения

– 33 творби от 23-ма автора. Графиките  ще станат част от богатия фонд на галерията, за да бъдат съхранени, опазени и показвани на идните поколения.

Както винаги досега, и тази година, изложбата ще бъде придружена с каталог, поясняват организаторите на биеналето от ХГ „Станислав Доспевски”.

Ана МАТЕВА


Свързани