Четвъртък, 30 Дек 2021
 
Други

Наше момиче участва в опаковането на Триумфалната арка

  29.09.2021 11:50             
Наше момиче участва в опаковането на Триумфалната арка

Цветът на плата, отразяващ розовината на утринното небе, ще остане един от най-ярките спомени на Ниа Палешникова

За опакованата по проект на Кристо Триумфална арка в Париж се изписа и изговори много. Едва ли обаче знаете, че в екипа, реализирал този проект, има младо момиче от Пазарджик. Това е Ниа Палешникова.

Самото опаковането бе извършено от професионални алпинисти. Ния е стюард - посреща и насочва посетителите, както и разговаря с тях.

А ето как тя отговори на въпросите на „Знаме”:

- Как попадна в екипа, опаковал Триумфалната арка?

- Още през май в социалните мрежи на Кристо и съпругата му Жан-Клод бе обявена възможност за работа по въпросния проект. Аз веднага откликнах. Последва интервю, а малко след това разбрах, че съм одобрена да бъда част от този феномен.

- Защо толкова много искаше да участваш?

- Знаех, че това е възможност, която се появява веднъж в живота, затова и не се поколебах, когато се появи пред мен. Освен запознанствата, опитът и преживяванията, които придобивам тук, са изключително важни и полезни за мен. В допълнение на това, аз съм родом от Габрово, също като Кристо, което прави проекта още по-личен за мен. Живея обаче в Пазарджик.

- Разкажи за работата по опаковането?

- Аз не съм участвала в самия процес на опаковането, но в YouTube канала на Кристо и Жан-Клод предаваха на живо от първия ден на работа досега. Кристо и Жан-Клод са главните действащи в целия проект. Въпреки тяхната кончина, благодарение на тях, ние днес успяхме да станем свидетели на нещо, което изглежда невъзможно и немислимо.

- С какви емоции бе съпроводено откриването?

- Откриването бе семпло, по желание на Кристо и Жан-Клод. В 9:00 часа сутринта на 18 септември, достъпът до Триумфалната арка се затвори за коли, които отстъпиха място на първите посетители. И ние, и посетителите бяхме изключително развълнувани и усещането бе сякаш за миг времето спря и всички бяха обърнали поглед към арката.

- Как реагират минувачите и хората, дошли специално, за да видят опакованата Триумфална арка?

- Благодарение на работата ми, имам възможността да се срещна с много хора от цял свят, дошли специално за събитието. „Разни хора, разни идеали” – това е най-добрият начин да опиша срещите ми досега, но смея да твърдя, че по-голямата част от посетителите са изключително възхитени и очаровани от произведението.

- Това ли е най-голямото приключение в живота ти до момента? С какви спомени ще го свързваш занапред?

- Изминали са едва няколко дни от началото, но едно от нещата, които ще запомня най-ярко, е цветът на плата сутрин, отразяващ розовината на утринното небе.

- Какво са за теб Кристо и Жан-Клод? Щяха ли да бъдат доволни?

- Кристо и Жан-Клод са едно от най-силните ми вдъхновения, тяхната отдаденост е пример за мен, към който аз се стремя всеки ден. Не познавам лично нито един от двамата, за да смея да твърдя дали биха били доволни, но много се надявам това да е така.

- А какво е за теб изкуството?

- Занимавам се с изкуство, откакто се помня, а през последните няколко години и посещавам школата на Марин и Светозара Кузеви, които ме насочиха по артистичния ми път и ми помогнаха да израстна не само като артист, но и като личност. Благодарение на напътствията им, аз стигнах днес до екипа на Кристо и Жан-Клод.

- Какво ще споделиш за себе си?

 - Завърших ЕГ „Бертолт Брехт” по-рано тази година, като през това време се занимавах с всевъзможни неща. От няколко години съм част от Съвета за младежка политика към Община Пазарджик, където имах възможността да придобия страхотен опит в организирането и провеждането на събития от различно естество.

- Как виждаш себе си след 10 години? А след 20 години?

- Времето лети неописуемо бързо и всеки ден ми поднася нещо ново, затова е много трудно да кажа къде бих била след 10 или 20 години, но силно се надявам да продължавам само напред и нагоре.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички